2018-08-23 09:41

2018-08-23 09:43

Nu får ungdomarna tak över huvudet

MIGRATION: Hemlösa flyktingar får hjälp av kommunen

De hemlösa ungdomarna kommer att få hjälp av kommunen, det meddelar socialnämnden som tog upp ärendet på sitt senaste sammanträde.
– Det var ett enhälligt beslut, säger Lars Nilsson (S), ordförande.

I veckan skrev NKP om flyktingarna som omfattas av gymnasielagen. I flera månader har de stått utan ett fast hem och några av dem har fått bo på gatan. I måndags satte nätverket Världen i Värmland upp ett tält i Kristinehamn som en tillfällig lösning.

Nu har socialnämnden beslutat att hjälpa flyktingarna. Lars Nilsson berättar att socialförvaltningen har fått i uppdrag att ställa i ordning ett boende.

– Det är medan vi jagar frivilliga som kan hjälpa till och ha inneboende, säger Lars Nilsson.

Monica Sturegren från Världen i Värmland berättar att det är ett glädjande beslut.

– Så ska en kommun jobba, fantastiska nyheter! Nu ska politikerna i Karlstad kommun ifrågasättas, varför inte de gör nåt, säger hon.

Lars Nilsson förklarar att boendet är tillfälligt tills Migrationsöverdomstolen har tagit sitt beslut gällande den nya lagen. De som får ett tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier har då möjlighet att ordna eget boende.

– Då kan de ansöka om CSN. Just nu har de som kommit till oss och ansökt 71 kronor om dagen, det går inte att få ett boende för, säger Lars Nilsson.

Han berättar att man redan i juli, när den nya lagen gick igenom, började se över vilka som skulle kunna tänkas behöva hjälp vid skolstarten. En av ungdomarna som NKP träffade berättade att han bott på gatan i en månad. Att det fanns personer som stod helt utan tak över huvudet är något som socialnämnden fick kännedom om först för två veckor sedan, menar Lars Nilsson.

– Det är ett rätt nytt problem som dykt upp. Vi har nu fått veta att det är tre stycken som är utan boende, andra har kunnat sova hos kompisar eller hos frivilliga, säger Lars Nilsson.

Han menar att man har haft koll på de som studerar eller som sökt upp kommunen för hjälp.

Vasallen stänger

I slutet av september stänger Migrationsverkets boende på Vasallen. Enligt Lars Nilsson bor det i dag ett 40-tal personer där som antingen kommer att få en ny placering eller tillfälligt boende av kommunen.

– En del studerar i Kristinehamn men jag vet inte hur många det rör sig om, säger Lars Nilsson.

I veckan skrev NKP om flyktingarna som omfattas av gymnasielagen. I flera månader har de stått utan ett fast hem och några av dem har fått bo på gatan. I måndags satte nätverket Världen i Värmland upp ett tält i Kristinehamn som en tillfällig lösning.

Nu har socialnämnden beslutat att hjälpa flyktingarna. Lars Nilsson berättar att socialförvaltningen har fått i uppdrag att ställa i ordning ett boende.

– Det är medan vi jagar frivilliga som kan hjälpa till och ha inneboende, säger Lars Nilsson.

Monica Sturegren från Världen i Värmland berättar att det är ett glädjande beslut.

– Så ska en kommun jobba, fantastiska nyheter! Nu ska politikerna i Karlstad kommun ifrågasättas, varför inte de gör nåt, säger hon.

Lars Nilsson förklarar att boendet är tillfälligt tills Migrationsöverdomstolen har tagit sitt beslut gällande den nya lagen. De som får ett tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier har då möjlighet att ordna eget boende.

– Då kan de ansöka om CSN. Just nu har de som kommit till oss och ansökt 71 kronor om dagen, det går inte att få ett boende för, säger Lars Nilsson.

Han berättar att man redan i juli, när den nya lagen gick igenom, började se över vilka som skulle kunna tänkas behöva hjälp vid skolstarten. En av ungdomarna som NKP träffade berättade att han bott på gatan i en månad. Att det fanns personer som stod helt utan tak över huvudet är något som socialnämnden fick kännedom om först för två veckor sedan, menar Lars Nilsson.

– Det är ett rätt nytt problem som dykt upp. Vi har nu fått veta att det är tre stycken som är utan boende, andra har kunnat sova hos kompisar eller hos frivilliga, säger Lars Nilsson.

Han menar att man har haft koll på de som studerar eller som sökt upp kommunen för hjälp.

Vasallen stänger

I slutet av september stänger Migrationsverkets boende på Vasallen. Enligt Lars Nilsson bor det i dag ett 40-tal personer där som antingen kommer att få en ny placering eller tillfälligt boende av kommunen.

– En del studerar i Kristinehamn men jag vet inte hur många det rör sig om, säger Lars Nilsson.

  • Frida Johansson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.