2018-08-13 06:00

2018-08-13 06:00

En liten andel

KRISTINEHAMN

Bara cirka tio procent av befolkningen är vänsterhänt. Varför man blir vänsterhänt kan bero på olika saker. Det vanligaste är naturlig vänsterhänthet där det finns viss ärftlighet men man kan även bli vänsterhänt efter påverkan av hjärnan.

Man har tidigare trott att högerhäntheten hos människor kommer sig av placeringen av språkcentret. Forskaren Gillian Forrester har undersökt filmmaterial av schimpanser, gorillor och fyraåriga människobarn för att analysera vilken hand som används. Det visar sig att alla tre arterna i huvudsak använder höger hand för att använda föremål som pinnar eller leksaker. När de däremot rör vid varandra eller putsar sig eller liknande använder alla tre arterna både höger och vänster. Detta motsäger tidigare forskning och tyder på att högerhäntheten kom före språket. Människor har använt verktyg betydligt längre än man har haft språk.

Man har tidigare trott att högerhäntheten hos människor kommer sig av placeringen av språkcentret. Forskaren Gillian Forrester har undersökt filmmaterial av schimpanser, gorillor och fyraåriga människobarn för att analysera vilken hand som används. Det visar sig att alla tre arterna i huvudsak använder höger hand för att använda föremål som pinnar eller leksaker. När de däremot rör vid varandra eller putsar sig eller liknande använder alla tre arterna både höger och vänster. Detta motsäger tidigare forskning och tyder på att högerhäntheten kom före språket. Människor har använt verktyg betydligt längre än man har haft språk.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.