2018-08-13 06:00

2018-08-13 06:00

Allting är gjort för mig

KRÖNIKA: ADINA MAGNUSSON

Att rita, skriva, ja göra det mesta med höger hand är en självklarhet för många. Så även mig. Jag har nästan aldrig ägnat en tanke åt att det skulle innebära någon som helst svårighet att vara vänsterhänt. Det är väl som att vara högerhänt fast tvärt om? Inga konstigheter liksom.

För några år sedan var det en kollega som sa att hon ville lära sig att virka men att det var svårt att hitta någon som kunde lära henne eftersom hon är vänsterhänt.

Fylld av hybris tänkte jag ”hur svårt ska det vara?” och gick hem och provade.

Mitt ärliga svar är ”skitsvårt faktiskt”. Allting var bak-och-fram. Inget av det jag annars kan göra i sömnen stämde. Frustrationen var total. Efter en timmes svärande lyckades jag hjälpligt att virka rakt fram, inget finlir, verkligen inte. Att jag skulle kunna visa någon annan hur man gör är totalt uteslutet. Jag är helt enkelt komplett värdelös på att virka med vänster hand.

Det kan verka som en struntsak. Vem behöver egentligen kunna virka? Men det sätter (höger)fingret på något mer. Känslan av att inte kunna, känslan av att vara annorlunda, att inte direkt kunna kolla instruktionsfilmer på Youtube för att se hur man ska göra. Sedan dess har det kommit en del virk-filmer på tuben för vänsterhänta men jämfört med mängden klipp som visar hur man ska göra olika saker som högerhänt är det försvinnande liten. Allt är gjort för högerhänta.

Alla saker i vardagen som är självklara för mig kan vara bökiga för en vänsterhänt. Hur håller man kameran där alla grepp sitter på höger sida? Allting på symaskinen sitter på höger sida. Det är så mycket mer än bara kökssaxen som inte är gjort för en vänsterhänt.

Det är jobbigt att inse att man är en del av den privilegierade skaran. Att allt är anpassat för mig.

Men saker förändras, blir bättre. Jag söker på Youtube och kan nu konstatera att det finns en del instruktionsfilmer hur man både virkar och stickar med vänster hand. Efter att ha testat att ”göra bakvänt” förstår jag nu obegripligheten i att se det göras med andra handen. Att lära sig göra något med vänster hand av någon som visar med höger är faktiskt helt hopplöst.

För några år sedan var det en kollega som sa att hon ville lära sig att virka men att det var svårt att hitta någon som kunde lära henne eftersom hon är vänsterhänt.

Fylld av hybris tänkte jag ”hur svårt ska det vara?” och gick hem och provade.

Mitt ärliga svar är ”skitsvårt faktiskt”. Allting var bak-och-fram. Inget av det jag annars kan göra i sömnen stämde. Frustrationen var total. Efter en timmes svärande lyckades jag hjälpligt att virka rakt fram, inget finlir, verkligen inte. Att jag skulle kunna visa någon annan hur man gör är totalt uteslutet. Jag är helt enkelt komplett värdelös på att virka med vänster hand.

Det kan verka som en struntsak. Vem behöver egentligen kunna virka? Men det sätter (höger)fingret på något mer. Känslan av att inte kunna, känslan av att vara annorlunda, att inte direkt kunna kolla instruktionsfilmer på Youtube för att se hur man ska göra. Sedan dess har det kommit en del virk-filmer på tuben för vänsterhänta men jämfört med mängden klipp som visar hur man ska göra olika saker som högerhänt är det försvinnande liten. Allt är gjort för högerhänta.

Alla saker i vardagen som är självklara för mig kan vara bökiga för en vänsterhänt. Hur håller man kameran där alla grepp sitter på höger sida? Allting på symaskinen sitter på höger sida. Det är så mycket mer än bara kökssaxen som inte är gjort för en vänsterhänt.

Det är jobbigt att inse att man är en del av den privilegierade skaran. Att allt är anpassat för mig.

Men saker förändras, blir bättre. Jag söker på Youtube och kan nu konstatera att det finns en del instruktionsfilmer hur man både virkar och stickar med vänster hand. Efter att ha testat att ”göra bakvänt” förstår jag nu obegripligheten i att se det göras med andra handen. Att lära sig göra något med vänster hand av någon som visar med höger är faktiskt helt hopplöst.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.