2018-05-22 13:16

2018-05-22 13:16

Utbildning firar 50 år

JUBILEUM: Bjuder in till firande på KPS

Det är ett halvt sekel sedan vårdadministratörsutbildningen startade i Kristinehamn. Mycket har hänt genom åren och den 30 maj firas jubileet på KPS.

I augusti 1968 började de första eleverna vid vårdadministratörsutbildningen i Kristinehamn. Då var den belägen på KPS och hette utbildning för läkarsekreterare, i dag hålls utbildningen på Presterud och yrket heter vårdadministratör eller medicinsk sekreterare.

– Man är inte bara sekreterare till en läkare längre, säger Inger Jansson som inte bara tillhörde den första kullen elever 1968, utan även har arbetat som lärare och utbildningsledare för utbildningen.

– Grunduppdraget är medicinsk dokumentation till allt som är patientrelaterat, säger Moa Sundin, utbildningsledare.

Vårdadministratörsutbildningen är en yrkeshögskoleutbildning och därmed den högsta i Kristinehamns kommun. Genom åren har det passerat många elever. Varje år tar 20 personer examen som vårdadministratörer i Kristinehamn, men storleken på klasserna och utformningen på utbildningen har förändrats med tiden. Men intresset för utbildningen har det inte varit någon brist på, utbildningen har kunnat fortgå oavbrutet i 50 år.

– Det ska firas med pompa och ståt, säger Lars Tanner, rektor.

Nostalgisk fest

Onsdagen den 30 maj bjuder utbildningen in till fest på KPS. Där kommer det finnas gott om nostalgi i form av en utställning med bland annat bilder. Självklart bjuds det på dryck och tilltugg. Inger Jansson hoppas att många före detta elever kommer för att hälsa på. Men alla som vill är så klart välkomna att delta.

Även i år har det varit högt tryck på utbildningen. Totalt blir det 80 personer som får slåss om de 20 platserna till höstens studiestart.

– Söktrycket är högt, anställningsbarheten är hög och vi ser ett stort behov framöver, säger Lars Tanner som tror på en stark framtid för utbildningen.

I augusti 1968 började de första eleverna vid vårdadministratörsutbildningen i Kristinehamn. Då var den belägen på KPS och hette utbildning för läkarsekreterare, i dag hålls utbildningen på Presterud och yrket heter vårdadministratör eller medicinsk sekreterare.

– Man är inte bara sekreterare till en läkare längre, säger Inger Jansson som inte bara tillhörde den första kullen elever 1968, utan även har arbetat som lärare och utbildningsledare för utbildningen.

– Grunduppdraget är medicinsk dokumentation till allt som är patientrelaterat, säger Moa Sundin, utbildningsledare.

Vårdadministratörsutbildningen är en yrkeshögskoleutbildning och därmed den högsta i Kristinehamns kommun. Genom åren har det passerat många elever. Varje år tar 20 personer examen som vårdadministratörer i Kristinehamn, men storleken på klasserna och utformningen på utbildningen har förändrats med tiden. Men intresset för utbildningen har det inte varit någon brist på, utbildningen har kunnat fortgå oavbrutet i 50 år.

– Det ska firas med pompa och ståt, säger Lars Tanner, rektor.

Nostalgisk fest

Onsdagen den 30 maj bjuder utbildningen in till fest på KPS. Där kommer det finnas gott om nostalgi i form av en utställning med bland annat bilder. Självklart bjuds det på dryck och tilltugg. Inger Jansson hoppas att många före detta elever kommer för att hälsa på. Men alla som vill är så klart välkomna att delta.

Även i år har det varit högt tryck på utbildningen. Totalt blir det 80 personer som får slåss om de 20 platserna till höstens studiestart.

– Söktrycket är högt, anställningsbarheten är hög och vi ser ett stort behov framöver, säger Lars Tanner som tror på en stark framtid för utbildningen.

  • Frida Johansson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.