2018-05-17 20:29

2018-05-17 20:29

Ja, vi elsker vårt västra grannland

17 MAJ: Firades stort i gästhamnen

Det är inte många som kan överträffa norrmännens nationaldagsfirande.

”Syttene mai” är enormt stort i Norge – och Kristinehamn, där nationaldagen uppmärksammades i går.

Paret Anita och Asbjörn från Horten var helnöjda med allt i solen. Och när man säger ”gratulerer med dagen”, som man ska göra den 17 maj, till Asbjörn så tar han det personligen.

– Han fyller nämligen år i dag, säger Anita.

Hur stort är 17 maj i Norge?

– Det är väldigt viktigt. Man firar hela dagen. Överallt i världen där det finns norrmän firar man med flaggor och sång, säger Asbjörn.

Det var många norskregistrerade husbilar som hade tagit plats på första parkett i gästhamnen. Inger, som numera kan titulera sig Kristinehamnare, kommer ursprungligen från Gudbrandsdalen och dök upp i en vacker festdräkt med matchande silversmycke.

– Is och pölse är ett måste den 17 maj, säger hon.

För underhållningen svarade Slottsbrons musikkår, uppbackade av drillflickor från Slottsbron. Självklart blev det allsång till Norges nationalsång Ja, vi elser dette landet. Wenche från Larvik viftade entusiastiskt med flaggan och blev lite tårögd plötsligt:

– Svenskarna är ju topp! Helt fantastiskt, jag blir rörd. Jag skulle haft bunaden med mig, sa hon.

Paret Anita och Asbjörn från Horten var helnöjda med allt i solen. Och när man säger ”gratulerer med dagen”, som man ska göra den 17 maj, till Asbjörn så tar han det personligen.

– Han fyller nämligen år i dag, säger Anita.

Hur stort är 17 maj i Norge?

– Det är väldigt viktigt. Man firar hela dagen. Överallt i världen där det finns norrmän firar man med flaggor och sång, säger Asbjörn.

Det var många norskregistrerade husbilar som hade tagit plats på första parkett i gästhamnen. Inger, som numera kan titulera sig Kristinehamnare, kommer ursprungligen från Gudbrandsdalen och dök upp i en vacker festdräkt med matchande silversmycke.

– Is och pölse är ett måste den 17 maj, säger hon.

För underhållningen svarade Slottsbrons musikkår, uppbackade av drillflickor från Slottsbron. Självklart blev det allsång till Norges nationalsång Ja, vi elser dette landet. Wenche från Larvik viftade entusiastiskt med flaggan och blev lite tårögd plötsligt:

– Svenskarna är ju topp! Helt fantastiskt, jag blir rörd. Jag skulle haft bunaden med mig, sa hon.

  • Joakim Magnusson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.