2018-02-14 06:00

2018-02-14 14:07

Hade 21 fler extratjänster än målet

ARBETE: Kommunen får dela på pott från staten

I slutet av förra året hade Kristinehamns kommun 36 extratjänster för nyanlända och långtidsarbetslösa, det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.
Siffran är långt över målet, vilket betyder att kommunen får vara med och dela på 500 miljoner kronor.

För att få fler inrättade extratjänster i Sveriges kommuner och landsting gav regeringen dem beting på hur många hur många tjänster som ska skapas. De som nått målen i slutet av förra året får vara med och dela på 500 miljoner kronor. Totalt var det 239 kommuner som klarade detta, en av dem var Kristinehamn som hade beting på 15 extratjänster. Totalt hade kommunen 36 tjänster i slutet av 2017, alltså 21 tjänster över sitt beting.

Samtliga kommuner i Värmland klarade av målet. Flest inrättade extratjänster hade Karlstads kommun med totalt 80. I Filipstad inrättades totalt 74 extratjänster, vilket är 67 fler än vad regeringen bett om. Kil var den enda kommunen i länet som hade lika många tjänster som beting. De andra kommunerna hade anställt fler.

Flest extratjänster i hela Sverige hade Göteborg med 378 stycken. Flest tjänster över sitt beting hade Järfälla där man anställt 193 personer när målet var 45. Ett 50-tal kommuner klarade inte målet.

– På en del håll har extratjänsterna använts lite fel och man har plockat in välutbildade personer i extratjänster. Då blockeras ju den här insatsen för dem som verkligen behöver den, svaga grupper som står långt från arbetsmarknaden. Det tycker jag är ett problem, säger Vivi Jacobson-Libietis, utredare på Sveriges kommuner och landsting (SKL), i ett pressmeddelande.

Varar tolv månader

Extratjänster ska hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden. Tjänsterna finns inom offentligt finansierade områden som exempelvis skola, sjukvård och äldrevård och subventioneras av staten.

En extratjänst varar i tolv månader, efter det kan Arbetsförmedlingen förlänga med ytterligare tolv månader.

Vid slutet av 2017 hade omkring 11 000 personer en extratjänst i Sverige. Regeringens mål är att det ska finnas 20 000 extratjänster till 2020.

För att få fler inrättade extratjänster i Sveriges kommuner och landsting gav regeringen dem beting på hur många hur många tjänster som ska skapas. De som nått målen i slutet av förra året får vara med och dela på 500 miljoner kronor. Totalt var det 239 kommuner som klarade detta, en av dem var Kristinehamn som hade beting på 15 extratjänster. Totalt hade kommunen 36 tjänster i slutet av 2017, alltså 21 tjänster över sitt beting.

Samtliga kommuner i Värmland klarade av målet. Flest inrättade extratjänster hade Karlstads kommun med totalt 80. I Filipstad inrättades totalt 74 extratjänster, vilket är 67 fler än vad regeringen bett om. Kil var den enda kommunen i länet som hade lika många tjänster som beting. De andra kommunerna hade anställt fler.

Flest extratjänster i hela Sverige hade Göteborg med 378 stycken. Flest tjänster över sitt beting hade Järfälla där man anställt 193 personer när målet var 45. Ett 50-tal kommuner klarade inte målet.

– På en del håll har extratjänsterna använts lite fel och man har plockat in välutbildade personer i extratjänster. Då blockeras ju den här insatsen för dem som verkligen behöver den, svaga grupper som står långt från arbetsmarknaden. Det tycker jag är ett problem, säger Vivi Jacobson-Libietis, utredare på Sveriges kommuner och landsting (SKL), i ett pressmeddelande.

Varar tolv månader

Extratjänster ska hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden. Tjänsterna finns inom offentligt finansierade områden som exempelvis skola, sjukvård och äldrevård och subventioneras av staten.

En extratjänst varar i tolv månader, efter det kan Arbetsförmedlingen förlänga med ytterligare tolv månader.

Vid slutet av 2017 hade omkring 11 000 personer en extratjänst i Sverige. Regeringens mål är att det ska finnas 20 000 extratjänster till 2020.

  • Frida Johansson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.