2018-01-13 16:06

2018-01-13 16:06

De dansade ut julen

SÖDRA TORGET: Omtänksamma Kristinehamn bjöd in till traditionell julgransskakning

Tradition. Julgransskakning eller julgransplundring som det även kallas, är en gammal tradition i samband med att julen tar slut. Förr skakade eller plundrade man granen på upphängda godsaker. Namnet finns kvar men själva firandet har ändrat form.

I lördags, på själva tjugondag Knut, bjöd Omtänksamma Kristinehamn in till Södra torget. Där spelade Kristinehamns Dragspelsklubb upp till ringlekar. Lördagen var råkall så först blev det uppvärmning med springdans.

Lekledarna Linnea Mattsson och Ylva Persson fick sedan visa hur man dansar Tre små gummor, Små grodorna, Så går vi runt kring en julegran och alla andra lekar som hör en riktig julgransskakning till. Som avslutning fanns det fiskdamm med godisbilar till de barn som vågade pröva fiskelyckan och värmande kaffe med pepparkaka till de frusna vuxna. Alla de som kom uppskattade arrangemanget och kunde konstatera att det är ganska långt till påska.

I lördags, på själva tjugondag Knut, bjöd Omtänksamma Kristinehamn in till Södra torget. Där spelade Kristinehamns Dragspelsklubb upp till ringlekar. Lördagen var råkall så först blev det uppvärmning med springdans.

Lekledarna Linnea Mattsson och Ylva Persson fick sedan visa hur man dansar Tre små gummor, Små grodorna, Så går vi runt kring en julegran och alla andra lekar som hör en riktig julgransskakning till. Som avslutning fanns det fiskdamm med godisbilar till de barn som vågade pröva fiskelyckan och värmande kaffe med pepparkaka till de frusna vuxna. Alla de som kom uppskattade arrangemanget och kunde konstatera att det är ganska långt till påska.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.