2017-11-14 14:22

2017-11-16 14:04

Olycka får en egen skylt

TRAFIK: Nya vägmärken från den 1 december

Regeringen har beslutat att det är dags att uppdatera utbudet av vägmärken. Från och med den 1 december gäller det att ha koll på de nya skyltarna för då börjar de gälla.

Det är ingen revolutionerande omvälvning av vägmärkena så risken för totalt trafikkaos är inte särskilt stor. Transportstyrelsen har enligt regeringens direktiv tagit fram lämpliga vägmärken för att svara upp till de intentioner regeringen har haft i sina förändringar av fler förordningar, bland annat trafikförordningen, förordningen om vägtrafikdefinitioner och vägmärkesförordningen.

Vissa märken förändras och går från att vara tilläggstavlor till att bli egna vägmärken. Också några symboler får egna vägmärken. Till den senare kategorin hör märken för färja och personfärja.

En vält bil

Det finns också några helt nya märken. Det kanske viktigaste av dem är märket för trafikolycka, som visar en bil som ligger på sidan.

– Varningsmärket visar en vält bil. Det ger en snabbare förståelse än text. Generellt är symboler lättare att avläsa även för den som inte kan svenska, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Ett annat märke som har tagits fram är ställplats för husbilar. Sedan tidigare finns upplysningsmärken, det vill säga fyrkantiga märken med blå ram runt en symbol på vitt fält, för camping- och husvagnsplatser. Eftersom husbilar ofta använder ställplatser på andra platser har behovet av ett sådant vägmärke funnits.

Vidare kommer två nya anvisningsmärken för parkering att finnas tillgängliga. Det är särskild bestämmelse för stannande och parkering samt särskilda bestämmelser för parkering. Dessa märken har tillkommit för att förenkla utformningen av parkeringsbestämmelserna.

Snabbare bogsering

I samband med att de nya vägmärkena införs kommer även reglerna för bärgning av annat fordon att ändras. Regeländringen innebär att den högsta tillåtna hastigheten i samband med bogsering höjs till 80 km/h. Men regeländring gäller endast de fordon som är inrättade för bärgning, det vill säga bärgningsbilar.

– Den ökade hastigheten vid bogsering och bärgning tillåter större framkomlighet och trafiksäkerhet eftersom det blir mindre köbildning, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

För fordon som bogserar ett annat fordon gäller fortfarande 30 km/h som högsta tillåtna hastighet

Det är ingen revolutionerande omvälvning av vägmärkena så risken för totalt trafikkaos är inte särskilt stor. Transportstyrelsen har enligt regeringens direktiv tagit fram lämpliga vägmärken för att svara upp till de intentioner regeringen har haft i sina förändringar av fler förordningar, bland annat trafikförordningen, förordningen om vägtrafikdefinitioner och vägmärkesförordningen.

Vissa märken förändras och går från att vara tilläggstavlor till att bli egna vägmärken. Också några symboler får egna vägmärken. Till den senare kategorin hör märken för färja och personfärja.

En vält bil

Det finns också några helt nya märken. Det kanske viktigaste av dem är märket för trafikolycka, som visar en bil som ligger på sidan.

– Varningsmärket visar en vält bil. Det ger en snabbare förståelse än text. Generellt är symboler lättare att avläsa även för den som inte kan svenska, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Ett annat märke som har tagits fram är ställplats för husbilar. Sedan tidigare finns upplysningsmärken, det vill säga fyrkantiga märken med blå ram runt en symbol på vitt fält, för camping- och husvagnsplatser. Eftersom husbilar ofta använder ställplatser på andra platser har behovet av ett sådant vägmärke funnits.

Vidare kommer två nya anvisningsmärken för parkering att finnas tillgängliga. Det är särskild bestämmelse för stannande och parkering samt särskilda bestämmelser för parkering. Dessa märken har tillkommit för att förenkla utformningen av parkeringsbestämmelserna.

Snabbare bogsering

I samband med att de nya vägmärkena införs kommer även reglerna för bärgning av annat fordon att ändras. Regeländringen innebär att den högsta tillåtna hastigheten i samband med bogsering höjs till 80 km/h. Men regeländring gäller endast de fordon som är inrättade för bärgning, det vill säga bärgningsbilar.

– Den ökade hastigheten vid bogsering och bärgning tillåter större framkomlighet och trafiksäkerhet eftersom det blir mindre köbildning, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

För fordon som bogserar ett annat fordon gäller fortfarande 30 km/h som högsta tillåtna hastighet

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.