2017-10-11 16:36

2017-10-11 16:36

Papper blir kläder

BÄCKHAMMAR: Nordic Paper med i textilprojekt

Nordic Paper tillsammans med bland annat Textilhögskolan i Borås är med i ett projekt som går ut på att skapa kläder i papper.
Nu är ett första plagg, en blå klänning, klar.

– Vi har varit med i projektet från början och det här som kallas ”Smart Textiles” är ett sidoprojekt där målet varit att de facto få fram ett plagg, vilket man nu kommit i mål med och det känns bra eftersom vi hela tiden jobbar med att öka vårt fokus på hållbarhet och cirkulär bioekonomi. Om pappret som traditionellt sett används till andra ändamål dessutom kan bli till kläder, något som alla använder dagligen, så är det klart att vi vill vara med på den spännande resan, säger Marie Stenquist, kommunikationsansvarig på Nordic Paper, i ett pressmeddelande.

Vid Bäckhammars bruk produceras kraftpapper som nu fått ett nytt användningsområde. Inom ramen för projektet Etablera närodlad textil i Sverige – ENTIS, har det oblekta pappret förädlats till tyg.

Spunnits till tråd

Det är hos Svenskt Konstsilke i Sjuhäradsbygden som pappret först spunnits till tråd och sedan har det förvandlas till tyg i stickmaskiner på Textilhögskolan i Borås. På Sjuhäradsbygdens Färgeri har tyget sedan fått en mörkblå kulör för att slutligen formas till en följsam klänning på Smart Textiles vid Högskolan i Borås.

– Textil av papper finns idag, men det unika med det här projektet är att man har tittat på möjligheterna till återvinning och att man utmanar befintliga produktions- och återvinningstekniker för att åstadkomma ett cirkulärt flöde. En av de stora utmaningarna i framställandet av ett papperstyg har varit att sticka i pappersgarn istället för att väva, eftersom papper är ett relativt stumt material. Det är extra kul att se samverkan växa fram i ett projekt med parter från flera olika branscher och jag ser fram emot, att även prototyper för interiöra applikationer kommer fram i projektet, säger Lena-Marie Jensen, Högskolan i Borås, i pressmeddelandet.

– Vi har varit med i projektet från början och det här som kallas ”Smart Textiles” är ett sidoprojekt där målet varit att de facto få fram ett plagg, vilket man nu kommit i mål med och det känns bra eftersom vi hela tiden jobbar med att öka vårt fokus på hållbarhet och cirkulär bioekonomi. Om pappret som traditionellt sett används till andra ändamål dessutom kan bli till kläder, något som alla använder dagligen, så är det klart att vi vill vara med på den spännande resan, säger Marie Stenquist, kommunikationsansvarig på Nordic Paper, i ett pressmeddelande.

Vid Bäckhammars bruk produceras kraftpapper som nu fått ett nytt användningsområde. Inom ramen för projektet Etablera närodlad textil i Sverige – ENTIS, har det oblekta pappret förädlats till tyg.

Spunnits till tråd

Det är hos Svenskt Konstsilke i Sjuhäradsbygden som pappret först spunnits till tråd och sedan har det förvandlas till tyg i stickmaskiner på Textilhögskolan i Borås. På Sjuhäradsbygdens Färgeri har tyget sedan fått en mörkblå kulör för att slutligen formas till en följsam klänning på Smart Textiles vid Högskolan i Borås.

– Textil av papper finns idag, men det unika med det här projektet är att man har tittat på möjligheterna till återvinning och att man utmanar befintliga produktions- och återvinningstekniker för att åstadkomma ett cirkulärt flöde. En av de stora utmaningarna i framställandet av ett papperstyg har varit att sticka i pappersgarn istället för att väva, eftersom papper är ett relativt stumt material. Det är extra kul att se samverkan växa fram i ett projekt med parter från flera olika branscher och jag ser fram emot, att även prototyper för interiöra applikationer kommer fram i projektet, säger Lena-Marie Jensen, Högskolan i Borås, i pressmeddelandet.