2017-09-14 11:26

2017-09-14 11:26

Gudrun Schyman siktar på comeback i riksdagen

POLITIK: "Vi är rösten som saknas"

Feministiskt initiativ var nära att komma in i riksdagen vid valet 2014. Gudrun Schyman är övertygad om att man kommer in vid nästa val.

– Vi är rösten som saknas i svensk politik. När Sverigedemokraterna säger ”Stäng”, är det ingen som säger ”Öppna”, säger Gudrun Schyman.

Hon använder blädderblock och humor när hon ritar upp hur det politiska Sverige hänger ihop. En struktur som till stor del bygger på hur samhället såg ut för 100 år sedan. Det var då de flesta politiska partier bildades och en tid då kvinnor ännu inte hade rösträtt.

– Det präglar partiernas organisation än i dag. Hur ska man annars förklara att partierna har kvinnoförbund? Kvinnorna blir lobbyister i sitt eget parti och kvinnofrågor ses fortfarande som ett särintresse.

Gudrun Schymans budskap är att politiken måste fylla på med ny kunskap för att vara representativ i samhället. Senast det tillkom något nytt i politiken menar hon var när Miljöpartiet dök upp i kölvattnet av 1970-talets miljörörelse och kärnkraftsdebatten.

Hon går också till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna och övriga partiers flathet.

– Varför är det ingen som tar debatten med Sverigedemokraterna? Allt man pratar om är flyktingfrågan, men Sverigedemokraterna har ett bredare program än så. Fast det pratar man inte om. Den debatten är vi beredda att ta, säger hon.

Gudrun Schyman menar att den största skillnaden i dagens politik inte rör sig mellan höger och vänster utan mellan feminism och nationalism.

Vid förra valet fick FI 3,12 procent i riksdagsvalet. I faktiska tal fattades sisådär 40 000 röster för att partiet skulle komma in. Däremot fick man representation i 13 kommuner, från Kiruna i norr till Lund i söder.

– Hade folk röstat som i kommunalvalen hade vi kommit in i riksdagen, säger Gudrun Schyman.

Hon ser därför med tillförsikt fram emot nästa val. Hon är beredd att ta plats i riksdagen och vet vad som väntar:

– En kollektiv härskarteknik från övriga partier där man förminskar oss. Jag var själv med och gjorde samma sak mot Miljöpartiet när det kom in i riksdagen. De partier som sitter i riksdagen vill inte ha in några andra för då förminskas deras egen makt.

– Vi är rösten som saknas i svensk politik. När Sverigedemokraterna säger ”Stäng”, är det ingen som säger ”Öppna”, säger Gudrun Schyman.

Hon använder blädderblock och humor när hon ritar upp hur det politiska Sverige hänger ihop. En struktur som till stor del bygger på hur samhället såg ut för 100 år sedan. Det var då de flesta politiska partier bildades och en tid då kvinnor ännu inte hade rösträtt.

– Det präglar partiernas organisation än i dag. Hur ska man annars förklara att partierna har kvinnoförbund? Kvinnorna blir lobbyister i sitt eget parti och kvinnofrågor ses fortfarande som ett särintresse.

Gudrun Schymans budskap är att politiken måste fylla på med ny kunskap för att vara representativ i samhället. Senast det tillkom något nytt i politiken menar hon var när Miljöpartiet dök upp i kölvattnet av 1970-talets miljörörelse och kärnkraftsdebatten.

Hon går också till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna och övriga partiers flathet.

– Varför är det ingen som tar debatten med Sverigedemokraterna? Allt man pratar om är flyktingfrågan, men Sverigedemokraterna har ett bredare program än så. Fast det pratar man inte om. Den debatten är vi beredda att ta, säger hon.

Gudrun Schyman menar att den största skillnaden i dagens politik inte rör sig mellan höger och vänster utan mellan feminism och nationalism.

Vid förra valet fick FI 3,12 procent i riksdagsvalet. I faktiska tal fattades sisådär 40 000 röster för att partiet skulle komma in. Däremot fick man representation i 13 kommuner, från Kiruna i norr till Lund i söder.

– Hade folk röstat som i kommunalvalen hade vi kommit in i riksdagen, säger Gudrun Schyman.

Hon ser därför med tillförsikt fram emot nästa val. Hon är beredd att ta plats i riksdagen och vet vad som väntar:

– En kollektiv härskarteknik från övriga partier där man förminskar oss. Jag var själv med och gjorde samma sak mot Miljöpartiet när det kom in i riksdagen. De partier som sitter i riksdagen vill inte ha in några andra för då förminskas deras egen makt.