2017-08-11 16:40

2017-08-11 16:40

Smaker från Syrien

CENTRUM: Nya restaurangen på Kungsgatan

I drygt fyra månader har Tarboosh hållit öppet på Kungsgatan. Efter en blygsam start verkar det som om fler och fler uppskattar den autentiska menyn. De serverar rätter från det arabiska köket i syrisk tappning.

Ali Roumie kom till Sverige för tre år sedan från Syriens största stad Aleppo. Där hade han under femton år drivit en stor restaurang på ett av turiststråken i den gamla delen av staden. Men när kriget kom blev han tvungen att stänga ned restaurangen.

Syrisk restaurang

Nu har han, tillsammans med sin fru Ranya, öppnat Kristinehamns första och enda syriska restaurang. De serverar traditionella rätter från Aleppoprovinsen, men inspireras även av det libanesiska och turkiska köket. På menyn hittar man bland annat Kubbah - knyten gjorda av bulgur fyllda med färs och lök - i äkta Aleppo-stil.

– Vi använder tolv olika kryddor i vår Kubbah, men receptet är hemligt! säger Ali.

Restaurangen öppnade den sista mars i år, och det var inte en dag för tidigt, tycker Ali. Det hann gå ett helt år från att han fick tillgång till lokalen till dess att kommunen gav tillstånd att öppna restaurangen. Eftersom han inte kände till alla lagar och regler i den svenska restaurangbranschen blev han tvungen att lära sig allt från början och det tog lång tid att förstå hur man går till väga. Han började till exempel bygga en kolbäddsugn, men fick sen reda på att den inte skulle gå att använda på grund av byggnads- och brandriskregler.

– Två dagar efter att vi fick tillståndet slog vi upp dörrarna, jag var så nervös för att kommunen skulle ångra sig! säger han.

Han minns hur stressad och orolig han var innan de fick besked om att de kunde öppna. Under tiden funderade han fram och tillbaka på hur inredningen skulle se ut och hann måla om väggarna tre gånger innan han var helt nöjd.

I framtiden hoppas han kunna återskapa samma känsla som fanns i restaurangen i Aleppo. Den låg i en äldre byggnad och de hade bland annat en avdelning med stora kuddar och låga bord där man kunde röka vattenpipa.

Han var något besviken på antalet gäster som kom när de precis öppnat, men säger att fler och fler verkar hitta dit.

– Många känner inte till maten och är lite rädda för att smaka, men de flesta brukar komma tillbaka efter att de testat en gång, berättar han.

Ali funderar mycket över hur han kan utveckla restaurangen och drömmer om att starta en kedja. På lördagsförmiddagarna har de börjat servera syriska frukosträtter och till hösten hoppas han kunna erbjuda utkörning av beställningar.

Namnet på restaurangen, Tarboosh, är det arabiska namnet för fez - den röda, cylinderfärgade, platta hatten med en liten tofs på som härstammar från det Ottomanska riket. I dagens Syrien bärs den främst av äldre män, och av Ali när han vill charma kunderna.

Ali Roumie kom till Sverige för tre år sedan från Syriens största stad Aleppo. Där hade han under femton år drivit en stor restaurang på ett av turiststråken i den gamla delen av staden. Men när kriget kom blev han tvungen att stänga ned restaurangen.

Syrisk restaurang

Nu har han, tillsammans med sin fru Ranya, öppnat Kristinehamns första och enda syriska restaurang. De serverar traditionella rätter från Aleppoprovinsen, men inspireras även av det libanesiska och turkiska köket. På menyn hittar man bland annat Kubbah - knyten gjorda av bulgur fyllda med färs och lök - i äkta Aleppo-stil.

– Vi använder tolv olika kryddor i vår Kubbah, men receptet är hemligt! säger Ali.

Restaurangen öppnade den sista mars i år, och det var inte en dag för tidigt, tycker Ali. Det hann gå ett helt år från att han fick tillgång till lokalen till dess att kommunen gav tillstånd att öppna restaurangen. Eftersom han inte kände till alla lagar och regler i den svenska restaurangbranschen blev han tvungen att lära sig allt från början och det tog lång tid att förstå hur man går till väga. Han började till exempel bygga en kolbäddsugn, men fick sen reda på att den inte skulle gå att använda på grund av byggnads- och brandriskregler.

– Två dagar efter att vi fick tillståndet slog vi upp dörrarna, jag var så nervös för att kommunen skulle ångra sig! säger han.

Han minns hur stressad och orolig han var innan de fick besked om att de kunde öppna. Under tiden funderade han fram och tillbaka på hur inredningen skulle se ut och hann måla om väggarna tre gånger innan han var helt nöjd.

I framtiden hoppas han kunna återskapa samma känsla som fanns i restaurangen i Aleppo. Den låg i en äldre byggnad och de hade bland annat en avdelning med stora kuddar och låga bord där man kunde röka vattenpipa.

Han var något besviken på antalet gäster som kom när de precis öppnat, men säger att fler och fler verkar hitta dit.

– Många känner inte till maten och är lite rädda för att smaka, men de flesta brukar komma tillbaka efter att de testat en gång, berättar han.

Ali funderar mycket över hur han kan utveckla restaurangen och drömmer om att starta en kedja. På lördagsförmiddagarna har de börjat servera syriska frukosträtter och till hösten hoppas han kunna erbjuda utkörning av beställningar.

Namnet på restaurangen, Tarboosh, är det arabiska namnet för fez - den röda, cylinderfärgade, platta hatten med en liten tofs på som härstammar från det Ottomanska riket. I dagens Syrien bärs den främst av äldre män, och av Ali när han vill charma kunderna.

  • Frida Ingemarsson