2017-08-09 16:45

2017-08-09 16:45

Vandrade från söder till norr

ANDLIGT: Anders från Trelleborg passerade Kristinehamn

I fyra månader vandrade Anders Christensson från Trelleborg genom Sverige. Resan, som var en pilgrimsvandring, avslutades i Karesuando och nu pågår resan hem till Skåne.
– Jag cyklar hem, det går lite fortare, säger Anders.

Det var i april som Anders Christensson började den över 200 mil långa pilgrimsvandringen upp till Karesuando, som har Sveriges nordligaste kyrka. Starten gick i hemstaden Trelleborg i Skåne och totalt tog vandringen 110 dagar. Under vägen passerade han bland annat Vadstena, Sundsvall, Arvidsjaur och Härnösand. Nu är han på väg hem och passerade under onsdagen Kristinehamn.

Anders berättar att han drömt om att göra pilgrimsvandringen länge och att det var dags att komma i väg.

– Jag fyller 66 i år. Jag har inte haft tiden innan, men nu är jag pensionär. Jag tyckte att det var dags nu, jag ville inte vänta längre, säger han.

Han beskriver pilgrimsvandringen som både en kroppslig och själslig resa.

– Jag har bara haft en person med mig och det är gud, säger han.

Men resan var inte helt smärtfri. Förutom värk i axlar och rygg från packningen fick Anders problem med ena skenbenet en bit in på resan.

– Det var en liten bit innan Vadstena. Då var det riktigt illa, jag blev väldigt ledsen. Jag trodde att jag skulle behöva avbryta. Då bad jag till gud att jag bara skulle kunna få ta mig fram till Vadstena i alla fall. Plötsligt försvann smärtan och precis när jag kom fram till Vadstena kom den tillbaka. Jag fick precis vad jag bad om och jag kan inte förklara det, säger han och skrattar.

Gått ner i vikt

Men efter några vilodagar var Anders på benen igen och kunde fortsätta vandringen.

Med sig har han haft en ryggsäck med kläder, tält, sovsäck och mat för dagen. Under vägen har Anders besökt kyrkor i städer han passerat. I genomsnitt har han gått mellan en och en halv till tre mil per dag, vilket har märkts av på kroppen.

– Jag tror att jag har gått ner åtminstone tio kilo under de här månaderna, säger han.

Vissa dagar har Anders bott på hotell för att kunna tvätta kläder och duscha. Den långa vandringen har även märkts av på utrustningen. Anders har under de fyra månaderna slitit ut fyra par skor och även hunnit köpa en ny sovsäck. Tältet som han köpt för en dyrare peng har även börjat ge sig.

Grät vid framkomst

Den 21 juli nådde Anders sin slutdestination i Karesuando.

– Jag grät när jag kom fram. Jag blir tagen av att prata om det nu också. Det har varit en så fantastisk resa, säger han.

Att vandra på egen hand har gett honom mycket, menar Anders. Och han har fått uppleva en hel del.

– Ibland kunde det ta flera dagar innan jag träffade en annan person. Jag har sett färska björnspår, vilket gjorde mig lite orolig. Jag har även tältat intill ett grävlingsgryt.

Vädret under vandringen har varit varierande, men ofta lägre temperaturer och regn där Anders har vandrat. Men trots att det kunde kännas tungt ibland ville han aldrig ge upp:

– Det som har gett mig energi till att ta mig vidare är alla möten med människor. Bara för den sakens skulle jag kunna göra om det, säger han.

Själva pilgrimsvandringen avslutades när Anders nådde Karesuando, men då började resan hem i stället. Anders bestämde sig redan när han gav sig av i början av april att hemresan skulle ske på cykel.

– När jag ändå är i gång kan jag ju passa på, säger han.

Det var i april som Anders Christensson började den över 200 mil långa pilgrimsvandringen upp till Karesuando, som har Sveriges nordligaste kyrka. Starten gick i hemstaden Trelleborg i Skåne och totalt tog vandringen 110 dagar. Under vägen passerade han bland annat Vadstena, Sundsvall, Arvidsjaur och Härnösand. Nu är han på väg hem och passerade under onsdagen Kristinehamn.

Anders berättar att han drömt om att göra pilgrimsvandringen länge och att det var dags att komma i väg.

– Jag fyller 66 i år. Jag har inte haft tiden innan, men nu är jag pensionär. Jag tyckte att det var dags nu, jag ville inte vänta längre, säger han.

Han beskriver pilgrimsvandringen som både en kroppslig och själslig resa.

– Jag har bara haft en person med mig och det är gud, säger han.

Men resan var inte helt smärtfri. Förutom värk i axlar och rygg från packningen fick Anders problem med ena skenbenet en bit in på resan.

– Det var en liten bit innan Vadstena. Då var det riktigt illa, jag blev väldigt ledsen. Jag trodde att jag skulle behöva avbryta. Då bad jag till gud att jag bara skulle kunna få ta mig fram till Vadstena i alla fall. Plötsligt försvann smärtan och precis när jag kom fram till Vadstena kom den tillbaka. Jag fick precis vad jag bad om och jag kan inte förklara det, säger han och skrattar.

Gått ner i vikt

Men efter några vilodagar var Anders på benen igen och kunde fortsätta vandringen.

Med sig har han haft en ryggsäck med kläder, tält, sovsäck och mat för dagen. Under vägen har Anders besökt kyrkor i städer han passerat. I genomsnitt har han gått mellan en och en halv till tre mil per dag, vilket har märkts av på kroppen.

– Jag tror att jag har gått ner åtminstone tio kilo under de här månaderna, säger han.

Vissa dagar har Anders bott på hotell för att kunna tvätta kläder och duscha. Den långa vandringen har även märkts av på utrustningen. Anders har under de fyra månaderna slitit ut fyra par skor och även hunnit köpa en ny sovsäck. Tältet som han köpt för en dyrare peng har även börjat ge sig.

Grät vid framkomst

Den 21 juli nådde Anders sin slutdestination i Karesuando.

– Jag grät när jag kom fram. Jag blir tagen av att prata om det nu också. Det har varit en så fantastisk resa, säger han.

Att vandra på egen hand har gett honom mycket, menar Anders. Och han har fått uppleva en hel del.

– Ibland kunde det ta flera dagar innan jag träffade en annan person. Jag har sett färska björnspår, vilket gjorde mig lite orolig. Jag har även tältat intill ett grävlingsgryt.

Vädret under vandringen har varit varierande, men ofta lägre temperaturer och regn där Anders har vandrat. Men trots att det kunde kännas tungt ibland ville han aldrig ge upp:

– Det som har gett mig energi till att ta mig vidare är alla möten med människor. Bara för den sakens skulle jag kunna göra om det, säger han.

Själva pilgrimsvandringen avslutades när Anders nådde Karesuando, men då började resan hem i stället. Anders bestämde sig redan när han gav sig av i början av april att hemresan skulle ske på cykel.

– När jag ändå är i gång kan jag ju passa på, säger han.

  • Frida Johansson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.