2017-07-16 15:33

2017-07-16 15:33

Växthuset rymmer keramikverkstad

MARIEBERG: Konstverk och nätverk är grunden i Kära Här

Kära här är ett konstprojekt med grundtanken att alla samhällsmedborgare ska vara välkomna. I ett växthus på Marieberg skapar deltagarna keramikkonstverk och odlar plantor.

Konstprojektet Kära här finansieras av statens kulturråd och har varit i gång sedan i våras. Initiativet till att skapa en kreativ mötesplats togs av den isländska konstnären Egill Saebjörnsson, som bor på Island men besöker Kristinehamn och Marieberg ungefär en gång i månaden. Projektet leds av två anställda på plats, Jan Bingegård och Naja Brakat.

Omkring tolv fasta deltagare kommer till växthuset på Marieberg varje dag, men Kära här är öppet för alla, så ibland får de spontana besök. Vid workshops med gästkonstnärer och besök av Egill Saebjörnsson är det långt fler än tolv som deltar. Projektet drivs på en opolitisk värdegrund, som inte ska vara färgad av exempelvis religiös övertygelse. De flesta deltagare är nyanlända, både muslimer och kristna. Jan Bingegård upplever att värdegrunden efterlevs.

– Det har gått bra med möten mellan olika kulturer, säger han.

Ezzatullah Niazi kommer från Afghanistan och har bott i Sverige i ett och ett halvt år. Han berättar hur han under sin praktik på konstmuseet Alma Löv i Sunne träffade Egill Saebjörnsson och genom honom drogs in i projektet Kära här.

– Det är fantastiskt, säger han.

– Ezzatullah har väntat på asyl sedan han kom till Sverige. Kära här fungerar som en fristad och en mötesplats, tillägger Jan Bingegård.

Förutom keramikkonstverk som skapas med händerna odlas blommor, grönsaker och örter både i och utanför växthuset. Ahmad Salahou är en av dem som ansvarar för odlingarna. Han är utbildad agronom från Syrien som bott i Sverige i två år. Innan man hunnit etablera sig i ett land kan det vara svårt att hitta någonting att göra, men här får han använda sina kunskaper. Han har planer på att börja odla naturlig medicin, som läkande örter och växter som är bra för immunförsvaret.

– Alla svenskar jag frågat vet vad alternativmedicin är men inte hur man kan använda plantor i stället för vanlig medicin. När svenskar har ont i halsen går de till apoteket och köper medicin, fast det finns naturliga läkemedel som hjälper lika bra, berättar Ahmad.

Ahmad Salahou har hjälp av Sawsan Al Atrash i trädgården. Hon bor i Kristinehamn med sin familj sedan tre och ett halvt år tillbaka och trivs väldigt bra på Kära här.

– Allt är roligt! Det är livgivande med växter och blommor, säger hon.

Jan Bingegård och Naja Brakat har stora planer för Kära härs framtid. De ska få hyra ytterligare en lokal på Marieberg av kommunen, där de ska öppna snickarverkstad och systuga. Naja är sömmerska och kommer att leda syverksamheten. Nästa år planerar de att öppna restaurang i centrum, med egenodlade råvaror och recept från olika delar av världen.

När projektets delar utvecklas, planeras och genomförs används kompetens som finns i gruppen.

– När människor får delta med det de kan och är bra på stärks deras självkänsla och man skapar något större, säger Jan Bingegård.

Konstprojektet Kära här finansieras av statens kulturråd och har varit i gång sedan i våras. Initiativet till att skapa en kreativ mötesplats togs av den isländska konstnären Egill Saebjörnsson, som bor på Island men besöker Kristinehamn och Marieberg ungefär en gång i månaden. Projektet leds av två anställda på plats, Jan Bingegård och Naja Brakat.

Omkring tolv fasta deltagare kommer till växthuset på Marieberg varje dag, men Kära här är öppet för alla, så ibland får de spontana besök. Vid workshops med gästkonstnärer och besök av Egill Saebjörnsson är det långt fler än tolv som deltar. Projektet drivs på en opolitisk värdegrund, som inte ska vara färgad av exempelvis religiös övertygelse. De flesta deltagare är nyanlända, både muslimer och kristna. Jan Bingegård upplever att värdegrunden efterlevs.

– Det har gått bra med möten mellan olika kulturer, säger han.

Ezzatullah Niazi kommer från Afghanistan och har bott i Sverige i ett och ett halvt år. Han berättar hur han under sin praktik på konstmuseet Alma Löv i Sunne träffade Egill Saebjörnsson och genom honom drogs in i projektet Kära här.

– Det är fantastiskt, säger han.

– Ezzatullah har väntat på asyl sedan han kom till Sverige. Kära här fungerar som en fristad och en mötesplats, tillägger Jan Bingegård.

Förutom keramikkonstverk som skapas med händerna odlas blommor, grönsaker och örter både i och utanför växthuset. Ahmad Salahou är en av dem som ansvarar för odlingarna. Han är utbildad agronom från Syrien som bott i Sverige i två år. Innan man hunnit etablera sig i ett land kan det vara svårt att hitta någonting att göra, men här får han använda sina kunskaper. Han har planer på att börja odla naturlig medicin, som läkande örter och växter som är bra för immunförsvaret.

– Alla svenskar jag frågat vet vad alternativmedicin är men inte hur man kan använda plantor i stället för vanlig medicin. När svenskar har ont i halsen går de till apoteket och köper medicin, fast det finns naturliga läkemedel som hjälper lika bra, berättar Ahmad.

Ahmad Salahou har hjälp av Sawsan Al Atrash i trädgården. Hon bor i Kristinehamn med sin familj sedan tre och ett halvt år tillbaka och trivs väldigt bra på Kära här.

– Allt är roligt! Det är livgivande med växter och blommor, säger hon.

Jan Bingegård och Naja Brakat har stora planer för Kära härs framtid. De ska få hyra ytterligare en lokal på Marieberg av kommunen, där de ska öppna snickarverkstad och systuga. Naja är sömmerska och kommer att leda syverksamheten. Nästa år planerar de att öppna restaurang i centrum, med egenodlade råvaror och recept från olika delar av världen.

När projektets delar utvecklas, planeras och genomförs används kompetens som finns i gruppen.

– När människor får delta med det de kan och är bra på stärks deras självkänsla och man skapar något större, säger Jan Bingegård.

  • Ingrid Ramberg