2017-07-15 09:25

2017-07-15 09:25

Mer än bara vägkyrka

ÖLME: Konst, hantverk, foton och andakter sex dagar i veckan

Ölme kyrka är öppen för allmänheten under två veckor i juli. Både turister och lokalbefolkning uppskattar att kika in i den anrika kyrkan.

Många har sett den över 200 år gamla vita stenkyrkan när de åkt förbi. Nu har vem som helst möjlighet att komma närmare. Under perioden som Ölme kyrka är vägkyrka är den öppen drygt fyra timmar om dagen, sex dagar i veckan, med en andakt varje kväll. Mellan tio och 20 besökare kommer in varje dag. Vid särskilda evenemang är det många fler.

Guide på plats

Olle Henningsson sommarjobbar som guide i vägkyrkan för andra året i rad. I sin roll hjälper han besökare genom att svara på frågor och visa dem omkring.

– De brukar gå omkring här och kolla runt och ta en fika. En del är turister men de flesta bor här i Ölme, säger han.

Förutom den lugna stämningen som infinner sig i en kyrka får man under vägkyrkaperioden ta del av en konstutställning med verk av lokala konstnärer och blandade hantverksföremål. Hembygdsföreningen har bidragit med att låna ut Ölmedräkter och gamla foton från bygden som man kan titta på i vägkyrkan.

Olle Henningsson har varje dag sällskap av en medlem från församlingen. På fredagen var det hans namne Olle Andersson som var på plats. Han tycker att konceptet att ha vägkyrka under en period på sommaren är en bra lösning för att göra kyrkan tillgänglig.

– Det går tyvärr inte att ha kyrkan öppen hela tiden nu som man hade förr, säger Olle Andersson.

Många har sett den över 200 år gamla vita stenkyrkan när de åkt förbi. Nu har vem som helst möjlighet att komma närmare. Under perioden som Ölme kyrka är vägkyrka är den öppen drygt fyra timmar om dagen, sex dagar i veckan, med en andakt varje kväll. Mellan tio och 20 besökare kommer in varje dag. Vid särskilda evenemang är det många fler.

Guide på plats

Olle Henningsson sommarjobbar som guide i vägkyrkan för andra året i rad. I sin roll hjälper han besökare genom att svara på frågor och visa dem omkring.

– De brukar gå omkring här och kolla runt och ta en fika. En del är turister men de flesta bor här i Ölme, säger han.

Förutom den lugna stämningen som infinner sig i en kyrka får man under vägkyrkaperioden ta del av en konstutställning med verk av lokala konstnärer och blandade hantverksföremål. Hembygdsföreningen har bidragit med att låna ut Ölmedräkter och gamla foton från bygden som man kan titta på i vägkyrkan.

Olle Henningsson har varje dag sällskap av en medlem från församlingen. På fredagen var det hans namne Olle Andersson som var på plats. Han tycker att konceptet att ha vägkyrka under en period på sommaren är en bra lösning för att göra kyrkan tillgänglig.

– Det går tyvärr inte att ha kyrkan öppen hela tiden nu som man hade förr, säger Olle Andersson.

  • Ingrid Ramberg