2017-07-13 15:00

2017-07-13 16:29

Släng baddräkten på söndag

HÄRLIGHETER: Temadag i frihet

Kanelbullens dag, utekissardagen och många fler. Det finns så många dagar att fira. På söndag finns en dag som alla enkelt kan ta sig an: Baddräktsfria dagen. NKP pratar med Peter i Värmlands naturistförening.

Varför ska man bada naken?

– Det finns ett uttryck som säger att man kan hoppa ner i ett badkar med kläderna på eller med kläderna av och se vilket som är skönast. Sedan när man kommer upp ur vattnet igen är det rätt gött när man inte har blöta badkläder på sig utan man naken direkt.

Hur länge har du badat naken?

– Ett par år.

Vad får man för reaktioner?

– Jag har bara varit på ”tillåtna” nakenstränder och då får man inga reaktioner alls. Då är det snarare de som är påklädda som får reaktioner, lite grann men inte mycket. Jag har aldrig smugit iväg till någon enslig vik utan bara badat naken på utlysta nakenstränder både i Sverige och utomlands. Det är väldigt sällan som någon plockar av sig kläderna på en strand som är en ”vanlig” strand, det förekommer nästan inte alls. Inte ens topless, det är rätt ovanligt i dag.

Får man näcka var som helst?

– Nej det tror jag inte men är man ensam eller där man får vara i fred tycker jag att man ska och kan göra det. Det är inget jag själv har gjort, det är väldigt sällan jag har näckat på någon undanskymd plats.

Borde det finnas fler avklädda dagar?

– Inte just dagar men det borde finnas fler avklädda ställen tycker jag. En dag hit eller dit hjälper nog inte utan att det finns fler ställen att åka till eller vara på.

Värmlands naturistförening har en egen camping, finns det fler platser som ni håller till på?

– Nej det är bara den här campingen och den här badplatsen.

Hur upplever du att förståelsen för naturism är i Värmland?

– Jag tycker att det ganska bra. Än så länge är det ingen som blir chockad eller upprörd på något sätt. Det kanske finns någon enstaka som tycker att det är knepigt att man ska samlas på en nakencamping. Jag tror att de flesta är mer nyfikna än vad de är upprörda.

Varför ska man bada naken?

– Det finns ett uttryck som säger att man kan hoppa ner i ett badkar med kläderna på eller med kläderna av och se vilket som är skönast. Sedan när man kommer upp ur vattnet igen är det rätt gött när man inte har blöta badkläder på sig utan man naken direkt.

Hur länge har du badat naken?

– Ett par år.

Vad får man för reaktioner?

– Jag har bara varit på ”tillåtna” nakenstränder och då får man inga reaktioner alls. Då är det snarare de som är påklädda som får reaktioner, lite grann men inte mycket. Jag har aldrig smugit iväg till någon enslig vik utan bara badat naken på utlysta nakenstränder både i Sverige och utomlands. Det är väldigt sällan som någon plockar av sig kläderna på en strand som är en ”vanlig” strand, det förekommer nästan inte alls. Inte ens topless, det är rätt ovanligt i dag.

Får man näcka var som helst?

– Nej det tror jag inte men är man ensam eller där man får vara i fred tycker jag att man ska och kan göra det. Det är inget jag själv har gjort, det är väldigt sällan jag har näckat på någon undanskymd plats.

Borde det finnas fler avklädda dagar?

– Inte just dagar men det borde finnas fler avklädda ställen tycker jag. En dag hit eller dit hjälper nog inte utan att det finns fler ställen att åka till eller vara på.

Värmlands naturistförening har en egen camping, finns det fler platser som ni håller till på?

– Nej det är bara den här campingen och den här badplatsen.

Hur upplever du att förståelsen för naturism är i Värmland?

– Jag tycker att det ganska bra. Än så länge är det ingen som blir chockad eller upprörd på något sätt. Det kanske finns någon enstaka som tycker att det är knepigt att man ska samlas på en nakencamping. Jag tror att de flesta är mer nyfikna än vad de är upprörda.