2017-06-02 06:00

2017-06-02 06:00

Stort behov av fler jourhem för hundar

DJURHEMMET: Många hundar behöver nya hem

Djurhemmet har omplacerat många hundar som hamnat i fel händer på grund av oseriösa uppfödare. Det finns också gott om hundar som behöver nya hem av andra anledningar, exempelvis ändrade familjeförhållanden. Därför behövs fler jourhem som kan ta emot hundar i väntan på nya lämpliga hem.

– Behovet är hur stort som helst, säger Kristina Gustafsson som arbetar på djurhemmet i Kristinehamn.

Det var hon som tog initiativ till att Djurskyddet i Kristinehamn 2012 började med omplacering av hundar. Kristina såg att det då, liksom nu, fanns ett stort behov. Sedan dess har Djurskyddet jobbat i nära samarbete med både polis och länsstyrelse (som är tillsynsmyndighet i djurskyddsärenden) i framförallt Värmland och Örebro, men även Dalarna.

Vid djurhemmet på Stampbrogatan finns två akutplatser för hundar, men de ska endast utnyttjas under dagtid när personal finns på hemmet. När de får in en omplaceringshund behöver de därför snabbt komma i kontakt med ett jourhem.

Rätt hem

I dagsläget finns fem jourhem, men med hänsyn till det stora behovet behövs många fler. Kristina uppmuntrar alla som är intresserade av att vara jourhem att ta kontakt med djurhemmet för mer information.

– Det som krävs är att någon finns hemma hos hunden på dagtid och att man är hundvan, säger Kristina.

Under tiden som hunden är i jourhemmet står Djurskyddet för mat- och veterinärkostnader. Hur länge det handlar om kan variera, beroende på hur lång tid det tar att hitta en lämplig familj. Hundarna har olika upplevelser med sig i bagaget. En del har kanske utsatts för våld och vanvård, vilket innebär att de behöver extra mycket trygghet för att bygga upp en tillit till en ny ägare.

– Vi är väldigt noga med att varje hund ska hamna i rätt hem, både för hundens och ägarens skull.

Men det är givetvis inte alla omplaceringshundar som varit misskötta. Det kan exempelvis vara skilsmässor, dödsfall, sjukdomar eller allergi i familjen som gör att hunden inte längre kan vara kvar.

– En del är förkrossade över att de måste lämna bort hunden, säger Mariette Åkerlind som arbetar ideellt med omplaceringar.

Oseriösa uppfödare

Generellt sett är det dock ett stort problem att många tar för lätt på hundägandet, anser de. Folk hittar en gullig blandrasvalp på Blocket och köper den utan att egentligen veta vad de får. När hunden sedan växer upp och ägaren inte kan hantera den så placeras den om, eller i värsta fall – avlivas. Djurhemmet har räddat flera friska hundar från avlivning, för att ägarna helt enkelt tröttnat, eller inte klarat av dem.

– Det allra största problemet är de oseriösa uppfödarna, som inte bryr sig om var hundarna hamnar. I fel händer kan en hund bli livsfarlig, säger Mariette.

Önskar ny lag

Just nu har hundrasen amstaff, med olika blandningar, blivit en ”modehund” som säljs billigt av oseriösa säljare på Blocket. Kristina förklarar att det är en ras som kräver en erfaren ägare, men att den i rätt familj kan bli hur trevlig som helst. Tyvärr är dock rasen vanlig i kriminella kretsar, förklarar hon.

– Hundarna säljs för några tusenlappar eller byts bort mot alkohol eller droger, säger hon.

Djurhemmet önskar att hundavel och försäljning skulle regleras hårdare i lag, så att de som inte tar ansvar kan straffas. I dag är det lag på märkning och registrering av hundar, fast det bryr sig inte de oseriösa säljarna om.

– Men ändå händer inget. Polisen tar inte det här problemet på allvar, anser Kristina.

– Behovet är hur stort som helst, säger Kristina Gustafsson som arbetar på djurhemmet i Kristinehamn.

Det var hon som tog initiativ till att Djurskyddet i Kristinehamn 2012 började med omplacering av hundar. Kristina såg att det då, liksom nu, fanns ett stort behov. Sedan dess har Djurskyddet jobbat i nära samarbete med både polis och länsstyrelse (som är tillsynsmyndighet i djurskyddsärenden) i framförallt Värmland och Örebro, men även Dalarna.

Vid djurhemmet på Stampbrogatan finns två akutplatser för hundar, men de ska endast utnyttjas under dagtid när personal finns på hemmet. När de får in en omplaceringshund behöver de därför snabbt komma i kontakt med ett jourhem.

Rätt hem

I dagsläget finns fem jourhem, men med hänsyn till det stora behovet behövs många fler. Kristina uppmuntrar alla som är intresserade av att vara jourhem att ta kontakt med djurhemmet för mer information.

– Det som krävs är att någon finns hemma hos hunden på dagtid och att man är hundvan, säger Kristina.

Under tiden som hunden är i jourhemmet står Djurskyddet för mat- och veterinärkostnader. Hur länge det handlar om kan variera, beroende på hur lång tid det tar att hitta en lämplig familj. Hundarna har olika upplevelser med sig i bagaget. En del har kanske utsatts för våld och vanvård, vilket innebär att de behöver extra mycket trygghet för att bygga upp en tillit till en ny ägare.

– Vi är väldigt noga med att varje hund ska hamna i rätt hem, både för hundens och ägarens skull.

Men det är givetvis inte alla omplaceringshundar som varit misskötta. Det kan exempelvis vara skilsmässor, dödsfall, sjukdomar eller allergi i familjen som gör att hunden inte längre kan vara kvar.

– En del är förkrossade över att de måste lämna bort hunden, säger Mariette Åkerlind som arbetar ideellt med omplaceringar.

Oseriösa uppfödare

Generellt sett är det dock ett stort problem att många tar för lätt på hundägandet, anser de. Folk hittar en gullig blandrasvalp på Blocket och köper den utan att egentligen veta vad de får. När hunden sedan växer upp och ägaren inte kan hantera den så placeras den om, eller i värsta fall – avlivas. Djurhemmet har räddat flera friska hundar från avlivning, för att ägarna helt enkelt tröttnat, eller inte klarat av dem.

– Det allra största problemet är de oseriösa uppfödarna, som inte bryr sig om var hundarna hamnar. I fel händer kan en hund bli livsfarlig, säger Mariette.

Önskar ny lag

Just nu har hundrasen amstaff, med olika blandningar, blivit en ”modehund” som säljs billigt av oseriösa säljare på Blocket. Kristina förklarar att det är en ras som kräver en erfaren ägare, men att den i rätt familj kan bli hur trevlig som helst. Tyvärr är dock rasen vanlig i kriminella kretsar, förklarar hon.

– Hundarna säljs för några tusenlappar eller byts bort mot alkohol eller droger, säger hon.

Djurhemmet önskar att hundavel och försäljning skulle regleras hårdare i lag, så att de som inte tar ansvar kan straffas. I dag är det lag på märkning och registrering av hundar, fast det bryr sig inte de oseriösa säljarna om.

– Men ändå händer inget. Polisen tar inte det här problemet på allvar, anser Kristina.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.