2017-05-30 16:15

2017-05-30 16:15

Med veterantraktor från Skåne till Nordkap

UPPTÄCKTSFÄRD: Åke Larsson från Perstorp gör långresa i sakta mak

Åke Larsson från Perstorp åker veterantraktor till Nordkap i Norge. I går passerade han Kristinehamn under sin närmare 800 mil långa resa mot målet och hem igen.
– Det är en fantastisk upplevelse att åka i den här hastigheten, säger han.

Åke Larsson började sin resa hemifrån Perstorp förra tisdagen. Resan gör han på sin öppna veterantraktor, en Bolinder Munktell BM 36 från 1954. Färden går i cirka 20-25 kilometer i timmen, sakta men säkert.

– Traktorn går som en Rolexklocka, säger Åke med ett leende.

Han förklarar att det just är den långsamma hastigheten och den nära kontakten med naturen som är charmen med resan. Han trivs med att hinna se naturen och djuren omkring sig, känna vinden mot huden och lyssna till traktorns motorljud.

– Jag ser allt på nära håll, hör fågelsången och känner alla lukter. När jag passerar en kohage luktar det ko och när jag åker förbi ett moget rapsfält känner jag doften av raps. Det är underbart att åka såhär, säger han.

Cabbyvagn

På släp har han en ombyggd Cabbyhusvagn från 1989.

– Det här är kvalitet. Det är väldigt tråkigt att de inte tillverkas här längre, säger Åke.

Husvagnen köpte Åke 2015 och har sedan byggt om den lite. Bland annat har han tagit bort taket i framkant för att få en öppen terrass där han kan sitta och njuta av morgonkaffet då vädret tillåter. I dag är det dock regn och uteplatsen har täckts över med en presenning. Lite regn stoppar inte Åke, men om himlen öppnar sig sätter han sig i sitt krypin med en bra bok.

– Jag är pensionär och har inte bråttom. Det får ta den tid det tar, säger han.

Uppmärksamhet

Åke har tidigare haft ett åkeri och är van att vara ute på vägarna. Om traktorn krånglar löser han det mesta själv.

Det är inte första gången han är ute på en långresa med traktorn. För två år sedan åkte han Sverige runt, vilket tog nio veckor. Den här gången räknar han med att vara hemma igen hos hustrun i Perstorp någon gång i slutet av augusti. Tanken är att hon ska möta upp i Kirkenes i Norge med bil, så att de kan bila runt lite där tillsammans innan Åke hoppar upp på traktorn igen.

– Hon är inte intresserad av traktorer, säger Åke med ett skratt.

Åke drar till sig en del uppmärksamhet längs vägen. Många är intresserade av att höra mer om hans resa och de allra flesta är glada och positiva. Att möta människorna tycker han är en del av upplevelsen. Han har bara råkat ut för ett fåtal chaufförer som blivit irriterade på det långsamtgående ekipaget.

– Jag kör mest på mindre vägar och det är nästan bara glädje. Det är många som vinkar eller tutar åt mig, berättar han.

Åke Larsson började sin resa hemifrån Perstorp förra tisdagen. Resan gör han på sin öppna veterantraktor, en Bolinder Munktell BM 36 från 1954. Färden går i cirka 20-25 kilometer i timmen, sakta men säkert.

– Traktorn går som en Rolexklocka, säger Åke med ett leende.

Han förklarar att det just är den långsamma hastigheten och den nära kontakten med naturen som är charmen med resan. Han trivs med att hinna se naturen och djuren omkring sig, känna vinden mot huden och lyssna till traktorns motorljud.

– Jag ser allt på nära håll, hör fågelsången och känner alla lukter. När jag passerar en kohage luktar det ko och när jag åker förbi ett moget rapsfält känner jag doften av raps. Det är underbart att åka såhär, säger han.

Cabbyvagn

På släp har han en ombyggd Cabbyhusvagn från 1989.

– Det här är kvalitet. Det är väldigt tråkigt att de inte tillverkas här längre, säger Åke.

Husvagnen köpte Åke 2015 och har sedan byggt om den lite. Bland annat har han tagit bort taket i framkant för att få en öppen terrass där han kan sitta och njuta av morgonkaffet då vädret tillåter. I dag är det dock regn och uteplatsen har täckts över med en presenning. Lite regn stoppar inte Åke, men om himlen öppnar sig sätter han sig i sitt krypin med en bra bok.

– Jag är pensionär och har inte bråttom. Det får ta den tid det tar, säger han.

Uppmärksamhet

Åke har tidigare haft ett åkeri och är van att vara ute på vägarna. Om traktorn krånglar löser han det mesta själv.

Det är inte första gången han är ute på en långresa med traktorn. För två år sedan åkte han Sverige runt, vilket tog nio veckor. Den här gången räknar han med att vara hemma igen hos hustrun i Perstorp någon gång i slutet av augusti. Tanken är att hon ska möta upp i Kirkenes i Norge med bil, så att de kan bila runt lite där tillsammans innan Åke hoppar upp på traktorn igen.

– Hon är inte intresserad av traktorer, säger Åke med ett skratt.

Åke drar till sig en del uppmärksamhet längs vägen. Många är intresserade av att höra mer om hans resa och de allra flesta är glada och positiva. Att möta människorna tycker han är en del av upplevelsen. Han har bara råkat ut för ett fåtal chaufförer som blivit irriterade på det långsamtgående ekipaget.

– Jag kör mest på mindre vägar och det är nästan bara glädje. Det är många som vinkar eller tutar åt mig, berättar han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.