2017-05-19 08:38

2017-05-19 08:38

Leufvén riktar stor kritik mot välfärdsutredning

VÄLFÄRD: Reepalu vill införa vinsttak

För ett par veckor sedan presenterades välfärdsutredningen. Där föreslås det ett vinsttak, något som skulle innebära slutet för de privata företagen, menar Kerstin Leufvén, grundare och partner i välfärdsföretaget Passal AB.

Det har riktats mycket kritik mot välfärdsutredningen. Främst för att utredaren Ilmar Reepalu ser ett vinsttak som ett bättre alternativ än att ha ökade kvalitetskrav på välfärdsföretagen. Reepalu menar bland annat att ökade krav skulle innebära för mycket administrativt arbete för de anställda och att det därför inte skulle vara hållbart.

Reaktionerna har varit många och inte minst från privata företag i branschen. Kerstin Leufvén driver sedan 17 år tillbaka företaget Passal AB, hon menar att vinsttaket skulle störta både hennes eget och andra företag.

– Vi skulle förmodligen inte kunna driva vår verksamhet, vi måste ha en rörelsemarginal, säger hon.

Kerstin Leuvfén har själv personliga assistenter, vilket även är en anledning till att hon grundade företaget. Hon menar att det är anmärkningsvärt att man vill införa vinsttaket.

– Ofta har vi mindre att röra oss med än kommuner och landsting och ändå tycker man att vi tar ut vinst. Jag skulle inte klara av att gå tillbaka till kommunal regi. Nu kan jag bestämma själv utifrån mina behov. Det är många som är nöjda med de privata företagen och det glöms bort, säger hon.

Precis som många andra kritiker menar hon att skärpta kvalitetskrav skulle vara lösningen.

– Jag tycker att de ska titta på kvalité och vad vi gör, att vi är ett bra alternativ. Det är klart att det finns företag som inte sköter sig, men de ska inte finnas på marknaden. Alla företag ska inte sågas, säger hon.

Fler företag

Hon påpekar även att det finns många andra företag som på något sätt berör välfärden, men att det inte skulle komma på fråga att införa ett vinsttak för dem.

– Jag tänker på alla apparater som finns inom sjukvården. Självklart ska de finnas, men man pratar inte om att det görs vinster där, trots att det också är företag som tjänar pengar på sjuka människor, förklarar hon.

Men att resultatet av utredningen skulle gå i kraft, ser inte Kerstin Leufvén som troligt:

– Det är inte många som tror att den kommer att gå hela vägen. Förhoppningsvis blir det här en utredning som hamnar i ett arkiv och glöms bort, säger hon.

Det har riktats mycket kritik mot välfärdsutredningen. Främst för att utredaren Ilmar Reepalu ser ett vinsttak som ett bättre alternativ än att ha ökade kvalitetskrav på välfärdsföretagen. Reepalu menar bland annat att ökade krav skulle innebära för mycket administrativt arbete för de anställda och att det därför inte skulle vara hållbart.

Reaktionerna har varit många och inte minst från privata företag i branschen. Kerstin Leufvén driver sedan 17 år tillbaka företaget Passal AB, hon menar att vinsttaket skulle störta både hennes eget och andra företag.

– Vi skulle förmodligen inte kunna driva vår verksamhet, vi måste ha en rörelsemarginal, säger hon.

Kerstin Leuvfén har själv personliga assistenter, vilket även är en anledning till att hon grundade företaget. Hon menar att det är anmärkningsvärt att man vill införa vinsttaket.

– Ofta har vi mindre att röra oss med än kommuner och landsting och ändå tycker man att vi tar ut vinst. Jag skulle inte klara av att gå tillbaka till kommunal regi. Nu kan jag bestämma själv utifrån mina behov. Det är många som är nöjda med de privata företagen och det glöms bort, säger hon.

Precis som många andra kritiker menar hon att skärpta kvalitetskrav skulle vara lösningen.

– Jag tycker att de ska titta på kvalité och vad vi gör, att vi är ett bra alternativ. Det är klart att det finns företag som inte sköter sig, men de ska inte finnas på marknaden. Alla företag ska inte sågas, säger hon.

Fler företag

Hon påpekar även att det finns många andra företag som på något sätt berör välfärden, men att det inte skulle komma på fråga att införa ett vinsttak för dem.

– Jag tänker på alla apparater som finns inom sjukvården. Självklart ska de finnas, men man pratar inte om att det görs vinster där, trots att det också är företag som tjänar pengar på sjuka människor, förklarar hon.

Men att resultatet av utredningen skulle gå i kraft, ser inte Kerstin Leufvén som troligt:

– Det är inte många som tror att den kommer att gå hela vägen. Förhoppningsvis blir det här en utredning som hamnar i ett arkiv och glöms bort, säger hon.

  • Frida Johansson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.