Fräcka älgar skrämmer boende

DJUR OCH NATUR: Flera har fått viltbesök i veckan

Under den senaste veckan har flera husägare på Djurgården fått oväntade besök i sina trädgårdar. Det vandrar nämligen runt ett gäng älgar i trakten som inte är blyga för att klampa in bland husen och äta och dricka vad som finns.
– Det är obehagligt, säger Monica Skoglund som bor i området.

Minst en älghona och två kalvar är vad som har konstaterats på Djurgården. Älgarna har kommit på besök näst intill varje dag hos flera av husägarna under en veckas tid. Monica Skoglund är en av de boende som fått besök, hon berättar att älgarna verkar röra sig i området mellan Björkvallen och Magasinsvägen. Under sina turer stannar de i trädgårdarna för att både dricka ur dammar och äta på häckar.

– Jag har gått ut och försökt schasa bort dem. Men det brukar ta tid, oftast står de bara och tittar på en som om att man vore dum, säger Monica Skoglund.

Vilda djur

Att det är stora djur som normalt sett bor i skogen gör både Monica Skoglund och hennes grannar oroliga.

– De verkar ju ha blivit ganska tama. Men om de blir rädda kan det ju gå illa, säger hon.

Och det var inte långt ifrån en olycka under fredagen, berättar Monica Skoglund:

– Då skällde grannens hund på älgarna så att de blev rädda och galopperade i väg. De sprang genom gårdarna i full fart och hos en av grannarna var en pappa ute och lekte med sitt barn i sandlådan. Som tur var gick det bra, men man blir ju rädd, säger hon.

NKP har försökt få kontakt med mark- och exploateringshandläggare på kommunen för en kommentar, men utan resultat. Monica Skoglund berättar att hon själv har varit i kontakt med kommunen för att försöka lösa problemet. Svaret hon fått då är att de endast kan försöka fösa bort älgarna från platsen.

– Jag förstår ju att det är svårt att få bort dem från ett bostadsområde. Men man blir ju rädd. Ska det behöva hända en olycka innan de gör något? säger hon.

  • Frida Johansson

2017-05-15 06:00

2017-05-15 06:00