2017-04-19 16:32

2017-04-19 16:32

Tvätta inte bilen på gatan

MILJÖ: Nationell kampanj uppmärksammas i kommunen

I helgen är det dags för årets biltvättarhelg där bilägare uppmanas till att tvätta bilen på rätt sätt – i en biltvätt. Detta uppmärksammas även i Kristinehamn där kommunen har hakat på den nationella kampanjen på Instagram.

Att fultvätta bilen, alltså att genomföra en tvätt på gatan eller på garageuppfarten i stället för i en godkänd biltvätt, är vanligt. Varje år sker 30 miljoner biltvättar i Sverige, av dem är två tredjedelar fultvättar.

– Tvättas bilen på gatan så rinner oljerester, tungmetaller och kemikalier direkt ner i dagvattenbrunnarna som går rakt ut i sjön. Det är där våra barn badar och jag tror inte att någon vill sätta sig och fiska i en sjö full med tungmetaller, säger Therese Alstad, miljöinspektör.

Att tvätta på gatan är dessutom inte tillåtet enligt kommunens avloppsbestämmelser. Bilar ska i stället rengöras på godkända biltvättar där vattnet går till kommunens reningsverk.

– Vi försöker leta reda på alla biltvättar så att de kan bli godkända, både stora och små. Vi vill se att det sköts på rätt sätt, säger Therese Alstad.

Nå yngre målgrupp

Biltvättarhelgen uppmärksammas varje år med en nationell kampanj och i år vill man nå en yngre målgrupp. Detta för att på lång sikt förändra beteendet på de som tvättar bilen. Stora delar av kampanjen är på Instagram där man hoppas på att finna framtidens bil- och husägare.

Flera större Instagramprofiler deltar i kampanjen där de delar med sig av tips för att få en ren bil. Även Kristinehamns kommun deltar och kommer att lägga upp inlägg under hashtaggen #biltvättartid.

– Vi utmanar alla att lägga upp något under hashtaggen, säger Therese Alstad.

Att fultvätta bilen, alltså att genomföra en tvätt på gatan eller på garageuppfarten i stället för i en godkänd biltvätt, är vanligt. Varje år sker 30 miljoner biltvättar i Sverige, av dem är två tredjedelar fultvättar.

– Tvättas bilen på gatan så rinner oljerester, tungmetaller och kemikalier direkt ner i dagvattenbrunnarna som går rakt ut i sjön. Det är där våra barn badar och jag tror inte att någon vill sätta sig och fiska i en sjö full med tungmetaller, säger Therese Alstad, miljöinspektör.

Att tvätta på gatan är dessutom inte tillåtet enligt kommunens avloppsbestämmelser. Bilar ska i stället rengöras på godkända biltvättar där vattnet går till kommunens reningsverk.

– Vi försöker leta reda på alla biltvättar så att de kan bli godkända, både stora och små. Vi vill se att det sköts på rätt sätt, säger Therese Alstad.

Nå yngre målgrupp

Biltvättarhelgen uppmärksammas varje år med en nationell kampanj och i år vill man nå en yngre målgrupp. Detta för att på lång sikt förändra beteendet på de som tvättar bilen. Stora delar av kampanjen är på Instagram där man hoppas på att finna framtidens bil- och husägare.

Flera större Instagramprofiler deltar i kampanjen där de delar med sig av tips för att få en ren bil. Även Kristinehamns kommun deltar och kommer att lägga upp inlägg under hashtaggen #biltvättartid.

– Vi utmanar alla att lägga upp något under hashtaggen, säger Therese Alstad.

  • Frida Johansson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.