2017-03-03 14:10

2017-03-03 14:10

Närmare digital lösning för tåg

KOLLEKTIVTRAFIK: Biljettsystemet kvar på perrongen

NKP kunde i fredags berätta att Värmlandstrafik haft stora framgångar med sin mobilapp. Men på ett område har det inte hänt mycket de senaste åren och det är för dem som pendlar med tåg.

När Värmlandstrafik tog bort de personliga visieringskorten med foto och ersatte dem med det modernare respasskortet var ambitionen att komma från papperskvitton helt. Men den förhoppningen kom på skam.

– Den lösning vi presenterade 2012 var tänkt att fungera, men gjorde det inte. När vi skulle ta omtag 2013 var teknikleverantören fullt sysselsatt med att rulla ut biljettsystemet till alla andra som hade handlat upp samtidigt, säger Värmlandstrafiks marknadschef David Widlund.

Totalt var det åtta operatörer som hade gjort en gemensam upphandling hos en och samma leverantör. Därför blev Värmlandstrafik kvar på perrongen när tåget gick.

Finns hopp

Nu är dock David Widlund mer hoppfull än han har varit på många år:

– Tro det eller ej, men nu är vi närmare än någonsin. Luttrad som jag är vill jag inte säga någon tidpunkt när vi kan rulla ut en ny funktion där du inte behöver ha papperskvitto.

David Widlund utesluter inte heller att det kan komma att gå att köpa periodkort via appen, men det ligger i så fall i ett senare skede. Däremot kommer Värmlandstrafik att införa biljetter som gäller för alla trafikslag i 24 respektive 72 timmar. Dessa kommer att lanseras i månadsskiftet mars-april.

Redan i dag kan man köpa enkelresor med tåg via appen genom funktionen ”sök resa”.

När Värmlandstrafik tog bort de personliga visieringskorten med foto och ersatte dem med det modernare respasskortet var ambitionen att komma från papperskvitton helt. Men den förhoppningen kom på skam.

– Den lösning vi presenterade 2012 var tänkt att fungera, men gjorde det inte. När vi skulle ta omtag 2013 var teknikleverantören fullt sysselsatt med att rulla ut biljettsystemet till alla andra som hade handlat upp samtidigt, säger Värmlandstrafiks marknadschef David Widlund.

Totalt var det åtta operatörer som hade gjort en gemensam upphandling hos en och samma leverantör. Därför blev Värmlandstrafik kvar på perrongen när tåget gick.

Finns hopp

Nu är dock David Widlund mer hoppfull än han har varit på många år:

– Tro det eller ej, men nu är vi närmare än någonsin. Luttrad som jag är vill jag inte säga någon tidpunkt när vi kan rulla ut en ny funktion där du inte behöver ha papperskvitto.

David Widlund utesluter inte heller att det kan komma att gå att köpa periodkort via appen, men det ligger i så fall i ett senare skede. Däremot kommer Värmlandstrafik att införa biljetter som gäller för alla trafikslag i 24 respektive 72 timmar. Dessa kommer att lanseras i månadsskiftet mars-april.

Redan i dag kan man köpa enkelresor med tåg via appen genom funktionen ”sök resa”.