2016-12-29 20:01

2016-12-29 20:01

Vinterfestival med sång och dans

KRISTINEHAMN: Uppskattat arrangemang hölls i Kristinehamn

Runt 400 personer från olika delar av landet har kommit till Kristinehamns conference center under torsdagen för att vara med under årets vinterfestival. Det är en festival fylld av sång, musik, dans och glädje.

Vinterfestivalen arrangerades som ett samarbete mellan Sveriges Syriska riksförbund, studieförbundet Sensus samt flera syriska föreningar. De arrangerande föreningarna från Kristinehamn är Kulturarabiska föreningen, Solens land och Kvinnor tillsammans.

Ramadan Essa från Kulturarabiska föreningen berättar att det har kommit folk från flera olika delar av landet för att delta i festivalen. På plats är cirka 400 personer.

Umgänge

Barakat Zakhour som är sekreterare i Sveriges Syriska Riksförbund förklarar att Vinterfestivalen hölls i Göteborg förra året och att det blev så lyckat att man ville arrangera festivalen igen. Den här gången i Kristinehamn. Till festivalen har familjer från Kristinehamns asylboenden bjudits in.

– Vi vill inte att de ska känna sig bortglömda under jul och nyår säger Barakat Zakhour.

Bland gästerna finns också många medlemmar från de arrangerande föreningarna.

– Vi har besökare från bland annat Mariestad, Göteborg, Åmål, Karlskoga, Karlstad, Tibro och Trollhättan, berättar han.

Under eftermiddagen och kvällen bjuds gästerna på ett fullspäckat program med bland annat sång, musik, syrisk folkdans, och en fotoutställning. Syftet med festivalen är främst att umgås under trevliga former.

– Det finns också personer på plats som ska kunna hjälpa de nyanlända och svara på deras frågor. Det kan handla om allt från lagar till information om migration och samhälle, förklarar Barakat Zakhour.

Traditionell mat

Under eftermiddagen serveras en syrisk traditionell måltid med bland annat falafel och kubba, små friterade knyten fyllda med köttfärs.

Ahmed Ataya som är imam och även representerar kulturföreningen Solens land är en av de arrangörer som är uppe på scenen och hälsar alla välkomna. Han är mycket glad över att så många kommit till festivalen.

– Den är viktig för integrationen i Kristinehamn, säger han.

Vinterfestivalen arrangerades som ett samarbete mellan Sveriges Syriska riksförbund, studieförbundet Sensus samt flera syriska föreningar. De arrangerande föreningarna från Kristinehamn är Kulturarabiska föreningen, Solens land och Kvinnor tillsammans.

Ramadan Essa från Kulturarabiska föreningen berättar att det har kommit folk från flera olika delar av landet för att delta i festivalen. På plats är cirka 400 personer.

Umgänge

Barakat Zakhour som är sekreterare i Sveriges Syriska Riksförbund förklarar att Vinterfestivalen hölls i Göteborg förra året och att det blev så lyckat att man ville arrangera festivalen igen. Den här gången i Kristinehamn. Till festivalen har familjer från Kristinehamns asylboenden bjudits in.

– Vi vill inte att de ska känna sig bortglömda under jul och nyår säger Barakat Zakhour.

Bland gästerna finns också många medlemmar från de arrangerande föreningarna.

– Vi har besökare från bland annat Mariestad, Göteborg, Åmål, Karlskoga, Karlstad, Tibro och Trollhättan, berättar han.

Under eftermiddagen och kvällen bjuds gästerna på ett fullspäckat program med bland annat sång, musik, syrisk folkdans, och en fotoutställning. Syftet med festivalen är främst att umgås under trevliga former.

– Det finns också personer på plats som ska kunna hjälpa de nyanlända och svara på deras frågor. Det kan handla om allt från lagar till information om migration och samhälle, förklarar Barakat Zakhour.

Traditionell mat

Under eftermiddagen serveras en syrisk traditionell måltid med bland annat falafel och kubba, små friterade knyten fyllda med köttfärs.

Ahmed Ataya som är imam och även representerar kulturföreningen Solens land är en av de arrangörer som är uppe på scenen och hälsar alla välkomna. Han är mycket glad över att så många kommit till festivalen.

– Den är viktig för integrationen i Kristinehamn, säger han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.