2016-11-24 17:27

2016-11-24 17:27

Jenny och Andrea fixar maten med passion

KUNGSGATAN: Lilla Italien i Kristinehamn

Den som vill ha en äkta carbonara ska bege sig till Oliveriet.
– Det är inte grädde i en riktig italiensk carbonara däremot griskind, säger Andrea Masci.
Den lilla delin på Kungsgatan har nu utökats med en intilliggande lokal och här är det inga genvägar till maten - här är det äkta italiensk mat lagad med passion.

För drygt ett år sedan tog Jenny Svensson och Andrea Masci över Oliveriet. De har importerat och sålt produkter från i första hand Italien. På hyllorna finns olivolja, pasta, inläggningar, ris, bröd och i taket hänger den torkade skinkan. Men de har också plats för det värmländska.

Jenny och Andrea har även serverat mat i den lilla lokalen som nu har blivit mer än dubbelt så stor sedan butiken bredvid blev ledig.

– Vi driver ingen restaurang, poängterar de båda. Det här är vårt eget koncept - en deli, en trattoria, en osteria.

De hittar inget riktig bra ord för den kombination av butik och matservering som nu kommer kristinehamnarna och tillresta till del.

Italienska ett krav

Några egna krav för verksamheten har de dock, det ska pratas italienska, både i köket och i butiksdelen, råvarorna ska, om möjligt, ha sitt ursprung i Italien, helst Sardinen, där Andrea kommer ifrån. Matsedeln ska vara på italienska, men med svensk förklaring. Maten ska lagas enligt italienska recept, och i Italien är det inte grädde i carbonaran - därmed basta.

Andrea tycker inte riktigt om den svenska planering där matsedeln görs en vecka i förväg. När Andrea och Jenny bestämmer vad som serveras tar de hänsyn till både väder och tillgång på råvaror, dag för dag.

Pastakurs

Den som ser framför sig en fast food-servering har kommit fel. Maten lagas till efter beställning, det ska vara en lugn stund, inget hastverk.

Kurser i matlagning, första gången med hemgjord pasta på schemat, bokcirkel med mat som omskrivs i boken och fika på italienska är andra arrangemang som erbjuds i Oliveriet. Liksom italienskt julbord, sammansatt av en kock som har erfarenhet från en Guide Michelin-restaurang.

De uppskattade matresorna kommer tillbaka, det blir så småningom en matresa till Sardinien.

Redan 2016 började Jenny och Andrea att drömma om en egen verksamhet med kombinerad försäljning och matlagning. Första tanken var att det skulle bli i Stockholm, men med lite eftertanke blev det ändå i Kristinehamn.

Många turister på väg mellan Stockholm och Oslo passar på att svänga in till stan för en matbit och en stunds avkoppling, och kristinehamnarna behöver en frisk fläkt på hemmaplan, kanske i delin Lilla Italien, alias Oliveriet.

För drygt ett år sedan tog Jenny Svensson och Andrea Masci över Oliveriet. De har importerat och sålt produkter från i första hand Italien. På hyllorna finns olivolja, pasta, inläggningar, ris, bröd och i taket hänger den torkade skinkan. Men de har också plats för det värmländska.

Jenny och Andrea har även serverat mat i den lilla lokalen som nu har blivit mer än dubbelt så stor sedan butiken bredvid blev ledig.

– Vi driver ingen restaurang, poängterar de båda. Det här är vårt eget koncept - en deli, en trattoria, en osteria.

De hittar inget riktig bra ord för den kombination av butik och matservering som nu kommer kristinehamnarna och tillresta till del.

Italienska ett krav

Några egna krav för verksamheten har de dock, det ska pratas italienska, både i köket och i butiksdelen, råvarorna ska, om möjligt, ha sitt ursprung i Italien, helst Sardinen, där Andrea kommer ifrån. Matsedeln ska vara på italienska, men med svensk förklaring. Maten ska lagas enligt italienska recept, och i Italien är det inte grädde i carbonaran - därmed basta.

Andrea tycker inte riktigt om den svenska planering där matsedeln görs en vecka i förväg. När Andrea och Jenny bestämmer vad som serveras tar de hänsyn till både väder och tillgång på råvaror, dag för dag.

Pastakurs

Den som ser framför sig en fast food-servering har kommit fel. Maten lagas till efter beställning, det ska vara en lugn stund, inget hastverk.

Kurser i matlagning, första gången med hemgjord pasta på schemat, bokcirkel med mat som omskrivs i boken och fika på italienska är andra arrangemang som erbjuds i Oliveriet. Liksom italienskt julbord, sammansatt av en kock som har erfarenhet från en Guide Michelin-restaurang.

De uppskattade matresorna kommer tillbaka, det blir så småningom en matresa till Sardinien.

Redan 2016 började Jenny och Andrea att drömma om en egen verksamhet med kombinerad försäljning och matlagning. Första tanken var att det skulle bli i Stockholm, men med lite eftertanke blev det ändå i Kristinehamn.

Många turister på väg mellan Stockholm och Oslo passar på att svänga in till stan för en matbit och en stunds avkoppling, och kristinehamnarna behöver en frisk fläkt på hemmaplan, kanske i delin Lilla Italien, alias Oliveriet.