2016-10-16 14:47

2016-10-16 14:47

Manifesterade mot asyllag

PROTEST: "Vi kräver svar från våra politiker"

Under lördagen hölls en manifestation på torget mot den nyligen införda asyllagen. Omkring 150 personer kom för att delta.
– Vi accepterar inte splittring och död, säger Petra Lindroos Jonasson, Kristinehamn för mångfald.

I somras infördes en ny lag som ska minska antalet asylsökande i Sverige. Lagen har mött kritik då den försvårar familjer att återförenas. Med anledning av detta arrangerade Kristinehamn för mångfald en manifestation på torget under lördagen. På plats fanns även Svenska kyrkan och organisationen Rädda barnen. Omkring 150 personer kom för att visa sitt stöd.

– Det är många här i Kristinehamn som är rädda och oroliga. De vet inte om de kommer att få se sina familjemedlemmar igen, säger Petra Lindroos Jonasson.

”Kräver svar”

Under manifestationen talade ett flertal asylsökande. En av dem var Alireza som berättade om sin flykt från Afghanistan och hur situationen ser ut i sitt hemland. Även representanter från Svenska kyrkan, Rädda barnen och Kristinehamn för mångfald höll tal där de uppmanade de lokala politikerna att lyfta frågan.

– Vi kräver ett svar från våra politiker. Vad tänker de göra? Alla har ett ansvar och politikerna kan göra något. Det här gäller liv eller död, det är inga krusiduller runt det. Genom att stänga gränserna så kväver vi folk i krig, säger Petra Lindroos Jonasson.

En av lördagens åhörare var Marianne Cordes.

– Jag tycker att det känns viktigt att visa sitt stöd, att vi som har det så bra kan vara med och känna. Alla ska ha chansen till ett bra liv, det kanske kostar oss under en period. Men det har vi råd med, säger hon.

I somras infördes en ny lag som ska minska antalet asylsökande i Sverige. Lagen har mött kritik då den försvårar familjer att återförenas. Med anledning av detta arrangerade Kristinehamn för mångfald en manifestation på torget under lördagen. På plats fanns även Svenska kyrkan och organisationen Rädda barnen. Omkring 150 personer kom för att visa sitt stöd.

– Det är många här i Kristinehamn som är rädda och oroliga. De vet inte om de kommer att få se sina familjemedlemmar igen, säger Petra Lindroos Jonasson.

”Kräver svar”

Under manifestationen talade ett flertal asylsökande. En av dem var Alireza som berättade om sin flykt från Afghanistan och hur situationen ser ut i sitt hemland. Även representanter från Svenska kyrkan, Rädda barnen och Kristinehamn för mångfald höll tal där de uppmanade de lokala politikerna att lyfta frågan.

– Vi kräver ett svar från våra politiker. Vad tänker de göra? Alla har ett ansvar och politikerna kan göra något. Det här gäller liv eller död, det är inga krusiduller runt det. Genom att stänga gränserna så kväver vi folk i krig, säger Petra Lindroos Jonasson.

En av lördagens åhörare var Marianne Cordes.

– Jag tycker att det känns viktigt att visa sitt stöd, att vi som har det så bra kan vara med och känna. Alla ska ha chansen till ett bra liv, det kanske kostar oss under en period. Men det har vi råd med, säger hon.

  • Frida Johansson