2016-10-14 17:10

2016-10-14 17:10

"Bob Dylans texter håller hög klass"

NOBELPRISET: Lokala kulturprofiler om årets litteraturpris

På torsdagen tillkännagavs det att den amerikanska artisten Bob Dylan blir årets Nobelpristagare i litteratur. Ett val som både har hyllats och fått kritik. Men vad tycker egentligen de lokala kulturprofilerna i Kristinehamn?

Den amerikanska singer-songwritern Bob Dylan föddes 1941 i USA som Robert Allen Zimmerman. Drygt 20 år senare, 1962, släppte han sitt debutalbum ”Bob Dylan”. Sedan dess har han hyllats som både musiker och poet. Vid lunchtid på torsdagen tillkännagav Svenska Akademien att det är just Bob Dylan som får motta årets Nobelpris i litteratur. Detta med motiveringen att han har skapat nya poetiska uttryck inom den amerikanska sångtraditionen.

”Ett bra val”

Utmärkelsen har mött både positiva och negativa reaktioner. I Kristinehamn verkar de lokala kulturprofilerna däremot vara överens om att valet föll på rätt person.

– Jag har beundrat och beundrar honom fortfarande, han är en stor favorit så jag tycker att det var ett bra val. Jag blev inte särskilt förvånad, trots att han inte var en av de förhandstippade, säger Magnus Wallengren (V), ordförande i kulturnämnden.

– Det var inget som vi trodde, men jag tycker att det är väldigt roligt! Det här visar att Svenska Akademien vill förnya sig lite. Det måste inte vara så fyrkantigt hela tiden med författare som man inte kan uttala namnet på. Det här är ett folkligt val, säger Bo Wennström, bokhandlare.

Men trots att valet var otippat tycker Bo Wennström att årets pristagare föll inom normerna.

– Det är en vit man. De senaste åren har det i och för sig varit ett par kvinnor som tilldelats priset. Men genom åren är det endast 14 kvinnor som har vunnit, säger han.

”Håller hög klass”

Bob Dylan har bland annat författat en självbiografi, men är mest känd för sin musik. Därför har valet av årets pristagare mött mycket kritik, något som Magnus Wallengren inte tycker är rättfärdigat.

– Jag har varit en läsande människa i hela mitt liv och har läst mycket lyrik, noveller och romaner. Jag blir irriterad om det inte håller måttet. Bob Dylans texter håller hög klass. Jag tycker att det fanns logik i valet, säger han.

Men på bokhandeln har man märkt av flera negativa reaktioner.

– Det är flera kunder som har varit mer eller mindre arga. De tycker inte att det är rimligt. Jag personligen tycker att hans texter är bra, de är filosofiska, säger Bo Wennström.

Årets Nobelpristagare brukar bli en storsäljare hos bokhandlarna, något som kommer att se annorlunda ut i år, tror Bo Wennström.

– Det kan nog bli en Dylan-feber. Men jag tror inte att det kommer sälja lika mycket som de andra åren, men det får vi överleva. Vi kommer ta in några böcker av honom, för det finns alltid någon som vill läsa årets Nobelpristagare.

Den amerikanska singer-songwritern Bob Dylan föddes 1941 i USA som Robert Allen Zimmerman. Drygt 20 år senare, 1962, släppte han sitt debutalbum ”Bob Dylan”. Sedan dess har han hyllats som både musiker och poet. Vid lunchtid på torsdagen tillkännagav Svenska Akademien att det är just Bob Dylan som får motta årets Nobelpris i litteratur. Detta med motiveringen att han har skapat nya poetiska uttryck inom den amerikanska sångtraditionen.

”Ett bra val”

Utmärkelsen har mött både positiva och negativa reaktioner. I Kristinehamn verkar de lokala kulturprofilerna däremot vara överens om att valet föll på rätt person.

– Jag har beundrat och beundrar honom fortfarande, han är en stor favorit så jag tycker att det var ett bra val. Jag blev inte särskilt förvånad, trots att han inte var en av de förhandstippade, säger Magnus Wallengren (V), ordförande i kulturnämnden.

– Det var inget som vi trodde, men jag tycker att det är väldigt roligt! Det här visar att Svenska Akademien vill förnya sig lite. Det måste inte vara så fyrkantigt hela tiden med författare som man inte kan uttala namnet på. Det här är ett folkligt val, säger Bo Wennström, bokhandlare.

Men trots att valet var otippat tycker Bo Wennström att årets pristagare föll inom normerna.

– Det är en vit man. De senaste åren har det i och för sig varit ett par kvinnor som tilldelats priset. Men genom åren är det endast 14 kvinnor som har vunnit, säger han.

”Håller hög klass”

Bob Dylan har bland annat författat en självbiografi, men är mest känd för sin musik. Därför har valet av årets pristagare mött mycket kritik, något som Magnus Wallengren inte tycker är rättfärdigat.

– Jag har varit en läsande människa i hela mitt liv och har läst mycket lyrik, noveller och romaner. Jag blir irriterad om det inte håller måttet. Bob Dylans texter håller hög klass. Jag tycker att det fanns logik i valet, säger han.

Men på bokhandeln har man märkt av flera negativa reaktioner.

– Det är flera kunder som har varit mer eller mindre arga. De tycker inte att det är rimligt. Jag personligen tycker att hans texter är bra, de är filosofiska, säger Bo Wennström.

Årets Nobelpristagare brukar bli en storsäljare hos bokhandlarna, något som kommer att se annorlunda ut i år, tror Bo Wennström.

– Det kan nog bli en Dylan-feber. Men jag tror inte att det kommer sälja lika mycket som de andra åren, men det får vi överleva. Vi kommer ta in några böcker av honom, för det finns alltid någon som vill läsa årets Nobelpristagare.

  • Frida Johansson