2016-10-12 06:00

2016-10-12 06:00

Teater väckte reaktioner

KULTURKALASET: Förskolebarn fick se "Kan själv"

Ett 60-tal barn kom till Kristinehamns conference center när det var dags för teater på tisdagen. Under den halvtimme långa föreställningen kom det både skratt och bestämda reaktioner om rättvisa från publiken.

Under veckan är det många förskolebarn som får se föreställningen ”Kan själv” med teater Pero. Olikt många andra föreställningar finns ingen direkt handling att följa utan skådespelarna klättrar, bankar, bygger och leker runt på scenen. Men det stora temat är precis som titeln avslöjar ”kan själv”. Man lyfter även frågan om att hur man ska dela med sig av sina saker.

– När vi skapade föreställningen tyckte vi att det var roligt att arbeta med gränser. Vad är mitt och vad är ditt, hur blir det om man delar och samarbetar? Men också att kunna själv och våga utforska världen, säger Pernilla Göst, skådespelare.

”Allt är mitt”

Att sitta och hålla koncentrationen under lång tid när man är liten kan vara svårt. Men Teater Pero lyckas fånga barnens uppmärksamhet. Bara efter ett par sekunder kommer de första skratten från publiken. Spelet väcker även andra reaktioner från barnen. När skådespelaren Kaj Ahlgren roffar åt sig alla saker på scenen och påstår att allt är hans, reagerar barnen starkt. Det kommer många utrop och publiken är helt överens om att man ska dela med sig.

– Det är roligt att spela för så små barn. Det är en väldigt uppriktig publik, säger Kaj Ahlgren, skådespelare.

På scenen använder man sig av kartonger och hinkar som rekvisita och tillsammans med ljudeffekter sätter fantasin fart. Vatten droppar från taket, vattenkannan blir en motorsåg och i en av hinkarna tycks det bo en bondgård.

– När vi skapade föreställningen blev det lite som en uppfinnarverkstad. Det är många som kommer fram efter och undrar hur vi har gjort, säger Kaj Ahlgren.

Föreställningen ”Kan själv” är en del av Kulturkalaset och visas totalt vid sex tillfällen under veckan.

Under veckan är det många förskolebarn som får se föreställningen ”Kan själv” med teater Pero. Olikt många andra föreställningar finns ingen direkt handling att följa utan skådespelarna klättrar, bankar, bygger och leker runt på scenen. Men det stora temat är precis som titeln avslöjar ”kan själv”. Man lyfter även frågan om att hur man ska dela med sig av sina saker.

– När vi skapade föreställningen tyckte vi att det var roligt att arbeta med gränser. Vad är mitt och vad är ditt, hur blir det om man delar och samarbetar? Men också att kunna själv och våga utforska världen, säger Pernilla Göst, skådespelare.

”Allt är mitt”

Att sitta och hålla koncentrationen under lång tid när man är liten kan vara svårt. Men Teater Pero lyckas fånga barnens uppmärksamhet. Bara efter ett par sekunder kommer de första skratten från publiken. Spelet väcker även andra reaktioner från barnen. När skådespelaren Kaj Ahlgren roffar åt sig alla saker på scenen och påstår att allt är hans, reagerar barnen starkt. Det kommer många utrop och publiken är helt överens om att man ska dela med sig.

– Det är roligt att spela för så små barn. Det är en väldigt uppriktig publik, säger Kaj Ahlgren, skådespelare.

På scenen använder man sig av kartonger och hinkar som rekvisita och tillsammans med ljudeffekter sätter fantasin fart. Vatten droppar från taket, vattenkannan blir en motorsåg och i en av hinkarna tycks det bo en bondgård.

– När vi skapade föreställningen blev det lite som en uppfinnarverkstad. Det är många som kommer fram efter och undrar hur vi har gjort, säger Kaj Ahlgren.

Föreställningen ”Kan själv” är en del av Kulturkalaset och visas totalt vid sex tillfällen under veckan.

  • Frida Johansson