2016-10-12 06:00

2016-10-12 06:00

Svedjegården läggs ner

MIGRATIONSVERKET: 80 asylboenden försvinner i landet

Antalet asylsökande i Sverige har minskat, därför väljer Migrationsverket att avveckla flera asylboenden i landet. I Kristinehamns kommun kommer ett 140-tal personer att få flytta när Hotell Svedjegården stänger i Nybble.

Totalt kommer 80 asylboenden i Sverige att stängas fram till sista januari 2017. Det betyder att omkring 6 000 personer kommer att få flytta. Med på listan av boenden som ska avvecklas är Hotell Svedjegården i Nybble. Där bor det i  dag omkring 140 personer som behöver hitta nya hem.

– Generellt är inriktningen att erbjuda de som ska flytta ett mer långsiktigt boende i något av myndighetens egna boenden. Vi försöker alltid att hitta ett nytt boende inom samma kommun, främst för skolbarnen. Men det är inte alltid det går, och i de fallen så måste personerna flytta till en annan kommun, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket.

I Kristinehamn har antalet asylsökande precis som i övriga Sverige minskat kraftigt. Förra hösten var det omkring 1400 asylsökande i kommunen. I dag, ett år senare, har siffran gått ner till 820 personer.

– Av dem är det 530 som bor på Migrationsverkets boenden, de andra har någon form av eget boende. Det innefattar mest ensamkommande barn, säger Karin Eriksson, integrationsstrateg.

Väcker oro

I Svenska kyrkan har man god kontakt med de asylsökande i kommunen. Ingemar Elf, präst, berättar om en oro inför avvecklingen.

– Det känns bekymmersamt. De som bor på Svedjegården är oroliga för var de ska hamna. De trivs väldigt bra i Kristinehamn och de är tacksamma om de får stanna. De har det redan jobbigt, många väntar på besked om uppehållstillstånd och det är inte bra för dem att det stängs. Eftersom det är så många boenden i landet som stängs på så kort tid kan detta bli kaotiskt, säger han.

Stänger flera i länet

I Värmland kommer det att stängas sex stycken asylboenden varav två är i Torsby. Lagen om offentlig upphandling, LOU, har styrt vilka boenden som ska avvecklas. De boenden som har blivit upphandlade sist är även de som får avslutas först. Än så länge finns inget bestämt datum till när Hotell Svedjegården ska vara helt stängt.

– Vi planerar fortfarande vart och när de boende ska flytta. Tidigast kan vi ge besked till de boende den 7 november och senast 18 november, säger Helena Cho Györki.

Manifesterar på torget

Nyligen infördes en ny asyllag som ska skärpa invandringen i Sverige. En lag som har väckt starka reaktioner från flera håll. På lördag kommer Kristinehamn för mångfald tillsammans med bland annat Svenska kyrkan att hållas en manifestation på torget där man ska lyfta frågan om den förändrade invandringspolitiken.

– Asylrätten är hotad och man har försvårat för familjeåterföreningar. Det är en helt annan hållning jämfört med för ett år sedan och det är många som drabbas. Vi hoppas på en stor uppslutning på lördag, säger Ingemar Elf.

Totalt kommer 80 asylboenden i Sverige att stängas fram till sista januari 2017. Det betyder att omkring 6 000 personer kommer att få flytta. Med på listan av boenden som ska avvecklas är Hotell Svedjegården i Nybble. Där bor det i  dag omkring 140 personer som behöver hitta nya hem.

– Generellt är inriktningen att erbjuda de som ska flytta ett mer långsiktigt boende i något av myndighetens egna boenden. Vi försöker alltid att hitta ett nytt boende inom samma kommun, främst för skolbarnen. Men det är inte alltid det går, och i de fallen så måste personerna flytta till en annan kommun, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket.

I Kristinehamn har antalet asylsökande precis som i övriga Sverige minskat kraftigt. Förra hösten var det omkring 1400 asylsökande i kommunen. I dag, ett år senare, har siffran gått ner till 820 personer.

– Av dem är det 530 som bor på Migrationsverkets boenden, de andra har någon form av eget boende. Det innefattar mest ensamkommande barn, säger Karin Eriksson, integrationsstrateg.

Väcker oro

I Svenska kyrkan har man god kontakt med de asylsökande i kommunen. Ingemar Elf, präst, berättar om en oro inför avvecklingen.

– Det känns bekymmersamt. De som bor på Svedjegården är oroliga för var de ska hamna. De trivs väldigt bra i Kristinehamn och de är tacksamma om de får stanna. De har det redan jobbigt, många väntar på besked om uppehållstillstånd och det är inte bra för dem att det stängs. Eftersom det är så många boenden i landet som stängs på så kort tid kan detta bli kaotiskt, säger han.

Stänger flera i länet

I Värmland kommer det att stängas sex stycken asylboenden varav två är i Torsby. Lagen om offentlig upphandling, LOU, har styrt vilka boenden som ska avvecklas. De boenden som har blivit upphandlade sist är även de som får avslutas först. Än så länge finns inget bestämt datum till när Hotell Svedjegården ska vara helt stängt.

– Vi planerar fortfarande vart och när de boende ska flytta. Tidigast kan vi ge besked till de boende den 7 november och senast 18 november, säger Helena Cho Györki.

Manifesterar på torget

Nyligen infördes en ny asyllag som ska skärpa invandringen i Sverige. En lag som har väckt starka reaktioner från flera håll. På lördag kommer Kristinehamn för mångfald tillsammans med bland annat Svenska kyrkan att hållas en manifestation på torget där man ska lyfta frågan om den förändrade invandringspolitiken.

– Asylrätten är hotad och man har försvårat för familjeåterföreningar. Det är en helt annan hållning jämfört med för ett år sedan och det är många som drabbas. Vi hoppas på en stor uppslutning på lördag, säger Ingemar Elf.

  • Frida Johansson