2016-10-12 13:57

2016-10-12 13:57

"Stanna upp och tänk"

PRESTERUDSGYMNASIET: Författaren Arkan Asaad berättade och diskuterade med eleverna

– Vad vill ni bli, vad drömmer ni om? Den frågan ställde författaren Arkan Asaad till ett 90-tal elever vid introduktionsprogrammen vid Presterudsgymnasiet i tisdags.
När han fått svaren började han att berätta om sin egen taktik för att nå sin dröm.

Arkan Asaads väg till att bli framgångsrik författare har varit lika snårig som den väg många av eleverna varit tvungna att ta för att komma till Sverige. De har varit i Sverige mellan ett och fyra år och deras språkkunskaper varierar, men en del har kommit så långt att de kunnat läsa Arkans debutroman Stjärnlösa nätter.

Fyra dagar

Han är kurd och född i norra Irak 1980. När han föddes hade det sedan en tid varit krig i landet och pappan var inkallad till militärtjänstgöring. Något som var en fruktansvärd upplevelse. Men han kunde fly från sin tjänstgöring när Arkan var fyra dagar gammal. Familjen med mamma, pappa och storasyster lyckades ta sig till ett flyktingläger där kanske hundratusen andra flyktingar bodde under FN-beskydd.

– Pappa förstod att vi måste bort därifrån, berättar Arkan, men vi hade ingenting. Mamma hade bara den klänning som hon hade på sig och från den rev hon ur tygbitar att ha som blöja till mej.

För att få ihop pengar lyckades pappan starta ett tehus i lägret och med hjälp av det familjen tjänade kunde de ta sig till Italien. Efter tre år där fick familjen besked att de skulle få uppehållstillstånd och att de kunde få välja mellan tre länder. Det var USA, Tyskland och Sverige.

Orsaken till att blev Sverige var att pappan hade hört talas om Ingmar Bergman, Olof Palme och Abba - allt hade en positiv klang för honom.

Svensk dröm

Pappan hade under hela flyktingtiden varit driftig, alltid tagit tillvara på tiden för att lära sig språk och tjäna pengar. Något som han fortsatte med i Sverige. Hans filmintresse gjorde att han startade videobutiker som gick bra och familjen kunde uppnå den svenska drömmen om villa och Volvo. Vovve ville pappan inte ha.

Allt var en trevlig idyll tills pappans mor julaftonen 1993 ringde från Irak. De hade då inte haft kontakt med varandra på tio år. Hon berättade vad som hade hänt familjen i Irak när pappan deserterade från armén. Hans syster hade blivit avrättad. Mamman och en annan syster satt i fängelse tre år och pappan fick sitta i fyra år. Det var priset de fick betala för att Arkan och hans familj hade räddat sig.

Pappan fick skuldkänslor och som kompensation började han vräka pengar över sina drabbade släktingar. Något som slutade med konkurs och då försvann butikerna, villan och Volvon.

Svensk mästare

Arkan var en livlig tonåring med mycket energi, och även han utnyttjade sin tid. Han är flerfaldig svensk mästare i taekwondo men framför allt är han författare.

– Jag lever min dröm, säger han.

Mycket tack vare en svensklärare som fick honom att stanna upp, att tänka efter vad han ville med sitt liv och sedan att ge tusen procent för att nå sitt mål.

Det ville han förmedla till de ungdomar på Presterudsgymnasiet som lyssnade i tisdag. Tänk efter - och satsa helhjärtat.

Arkan Asaad är i dag 35 år och har levt ett händelserikt liv som han framgångrikt skildrat i sina böcker ”Stjärnlösa nätter” och ”Blod rödare än rött”. I somras var han en av dem som sommarpratade i radion.

Arkan Asaads väg till att bli framgångsrik författare har varit lika snårig som den väg många av eleverna varit tvungna att ta för att komma till Sverige. De har varit i Sverige mellan ett och fyra år och deras språkkunskaper varierar, men en del har kommit så långt att de kunnat läsa Arkans debutroman Stjärnlösa nätter.

Fyra dagar

Han är kurd och född i norra Irak 1980. När han föddes hade det sedan en tid varit krig i landet och pappan var inkallad till militärtjänstgöring. Något som var en fruktansvärd upplevelse. Men han kunde fly från sin tjänstgöring när Arkan var fyra dagar gammal. Familjen med mamma, pappa och storasyster lyckades ta sig till ett flyktingläger där kanske hundratusen andra flyktingar bodde under FN-beskydd.

– Pappa förstod att vi måste bort därifrån, berättar Arkan, men vi hade ingenting. Mamma hade bara den klänning som hon hade på sig och från den rev hon ur tygbitar att ha som blöja till mej.

För att få ihop pengar lyckades pappan starta ett tehus i lägret och med hjälp av det familjen tjänade kunde de ta sig till Italien. Efter tre år där fick familjen besked att de skulle få uppehållstillstånd och att de kunde få välja mellan tre länder. Det var USA, Tyskland och Sverige.

Orsaken till att blev Sverige var att pappan hade hört talas om Ingmar Bergman, Olof Palme och Abba - allt hade en positiv klang för honom.

Svensk dröm

Pappan hade under hela flyktingtiden varit driftig, alltid tagit tillvara på tiden för att lära sig språk och tjäna pengar. Något som han fortsatte med i Sverige. Hans filmintresse gjorde att han startade videobutiker som gick bra och familjen kunde uppnå den svenska drömmen om villa och Volvo. Vovve ville pappan inte ha.

Allt var en trevlig idyll tills pappans mor julaftonen 1993 ringde från Irak. De hade då inte haft kontakt med varandra på tio år. Hon berättade vad som hade hänt familjen i Irak när pappan deserterade från armén. Hans syster hade blivit avrättad. Mamman och en annan syster satt i fängelse tre år och pappan fick sitta i fyra år. Det var priset de fick betala för att Arkan och hans familj hade räddat sig.

Pappan fick skuldkänslor och som kompensation började han vräka pengar över sina drabbade släktingar. Något som slutade med konkurs och då försvann butikerna, villan och Volvon.

Svensk mästare

Arkan var en livlig tonåring med mycket energi, och även han utnyttjade sin tid. Han är flerfaldig svensk mästare i taekwondo men framför allt är han författare.

– Jag lever min dröm, säger han.

Mycket tack vare en svensklärare som fick honom att stanna upp, att tänka efter vad han ville med sitt liv och sedan att ge tusen procent för att nå sitt mål.

Det ville han förmedla till de ungdomar på Presterudsgymnasiet som lyssnade i tisdag. Tänk efter - och satsa helhjärtat.

Arkan Asaad är i dag 35 år och har levt ett händelserikt liv som han framgångrikt skildrat i sina böcker ”Stjärnlösa nätter” och ”Blod rödare än rött”. I somras var han en av dem som sommarpratade i radion.