2016-10-04 16:02

2016-10-04 16:02

"Gamla stan" ska invigas

KULTURKALASET: Nya skyltar i centrum

På lördag lanseras skyltsystemet ”Gamla stan” som ger inblick i Kristinehamns historia. Skyltarna invigs av populärhistorikern Christopher O'Regan och det kommer även att släppas en app där en känd profil medverkar.

Under ett par år har kommunen spånat och tagit fram material till de nya skyltarna i centrum. Projektet som heter ”Gamla stan” innefattar nio skyltar med historiska tillbakablickar. På varje skylt finns flera bilder och en text om den specifika platsen som skylten är uppsatt vid.

– Jag tror att man kan bli överraskad även som Kristinehamnare när man läser. Det är många historier som inte är allmänt kända. Turen tar kanske en dryg timme och man börjar vid Södra torget, säger Olof Andersson som har skrivit texterna.

För att få med ytterligare historia har man noga valt ut materialet till skyltarna.

– Skyltarna är gjorda av järn, som också är en del av Kristinehamns kulturarv, säger Thomas Liedström, kulturchef.

Nästan klara

Just nu står alla järnställningarna färdiga på sina platser men det är först på lördag som informationen på plats.

”Gamla stan” kommer att invigas på torget av den kända populärhistoriken och guiden Christopher O'Regan. Det kommer även att hållas tre guidade turer under dagen med skyltarna som utgångspunkt. Olof Andersson, Björn Nyström och Christina Skan står för berättandet.

– Det är samma sträcka varje tur, men vi är olika guider så vi kanske tar upp olika saker, säger Olof Andersson.

Text och ljud

För att göra skyltarna mer tillgängliga så har man även satsat på en app som man kan använda när man går en tur på egen hand. Appen kommer bland annat innehålla mer text för de som är nyfikna på ytterligare historia.

Appen har en ljudfunktion som läser skyltarnas innehåll, uppläsaren är ingen mindre än Mia Skäringer.

– Det kan nog vara riktigt bra för turismen, hon är en riktigt bra ambassadör, säger Thomas Liedström.

För att underlätta för turister har man garderat skyltarna med både svensk och engelsk text. Olof Andersson tipsar om att man gärna får läsa båda.

– Ibland innehåller den engelska texten lite annat än den svenska, så då får man lite mer, säger han.

Under ett par år har kommunen spånat och tagit fram material till de nya skyltarna i centrum. Projektet som heter ”Gamla stan” innefattar nio skyltar med historiska tillbakablickar. På varje skylt finns flera bilder och en text om den specifika platsen som skylten är uppsatt vid.

– Jag tror att man kan bli överraskad även som Kristinehamnare när man läser. Det är många historier som inte är allmänt kända. Turen tar kanske en dryg timme och man börjar vid Södra torget, säger Olof Andersson som har skrivit texterna.

För att få med ytterligare historia har man noga valt ut materialet till skyltarna.

– Skyltarna är gjorda av järn, som också är en del av Kristinehamns kulturarv, säger Thomas Liedström, kulturchef.

Nästan klara

Just nu står alla järnställningarna färdiga på sina platser men det är först på lördag som informationen på plats.

”Gamla stan” kommer att invigas på torget av den kända populärhistoriken och guiden Christopher O'Regan. Det kommer även att hållas tre guidade turer under dagen med skyltarna som utgångspunkt. Olof Andersson, Björn Nyström och Christina Skan står för berättandet.

– Det är samma sträcka varje tur, men vi är olika guider så vi kanske tar upp olika saker, säger Olof Andersson.

Text och ljud

För att göra skyltarna mer tillgängliga så har man även satsat på en app som man kan använda när man går en tur på egen hand. Appen kommer bland annat innehålla mer text för de som är nyfikna på ytterligare historia.

Appen har en ljudfunktion som läser skyltarnas innehåll, uppläsaren är ingen mindre än Mia Skäringer.

– Det kan nog vara riktigt bra för turismen, hon är en riktigt bra ambassadör, säger Thomas Liedström.

För att underlätta för turister har man garderat skyltarna med både svensk och engelsk text. Olof Andersson tipsar om att man gärna får läsa båda.

– Ibland innehåller den engelska texten lite annat än den svenska, så då får man lite mer, säger han.

  • Frida Johansson