2016-10-03 06:00

2016-10-03 09:01

Så bakar du den perfekta kanelbullen

KANELBULLENS DAG: Hemmabagaren delar med sig av sina tips

På tisdag är det dags att fira kanelbullens dag. Men hur gör man egentligen den perfekta kanelbullen? NKP hälsade på hemmabagaren Åsa Woolke som delade med sig av sitt recept och sina bästa tips.

I 17 år har man uppmärksammat kanelbullen med en egen dag. Längder, snäckor och snurror är några av alla varianter. Men oavsett vilken form den klassiska kanelbullen tar sig, så är fyllningen det viktigaste, tycker Åsa Woolke.

– Jag har 300 gram smör i fyllningen, vilket är väldigt mycket. Men det blir så mycket godare. Sen har jag rätt rejält med kanel också, bullarna får lite mer tryck då. Ska man baka något gott tycker jag inte att man ska skära ner på något. Fett och socker är viktigt, man kanske kan äta lite färre bullar istället, säger hon.

Jakten på det perfekta receptet har varit en process. Åsa berättar att hennes väninna hade ätit en bulle på ett konditori i Göteborg som var den bästa hon smakat.

– Hon köpte med en bulle hem, så smakade vi oss fram för att ta reda på hur de hade gjort. Receptet jag har nu är så nära man kan komma, säger Åsa.

Mjöl i fyllningen

Hon har även inspirerats av de klassiska gifflarna från Pågen för att utveckla fyllningen.

– Den är liksom lite fastare och kladdigare. Hemligheten är att ha lite mjöl i fyllningen, det binder smöret lite bättre och då flyter inte fyllningen ut lika lätt, säger hon.

Åsa gör även bullarna större än vad många andra gör, detta för att få dem saftigare.

– Jag tycker att de blir mycket bättre då. En vanlig sats med räcker normalt till 40 bullar. När jag bakar så brukar det bli cirka 30 stycken, säger hon.

Mäta ut degen

Att få bullarna jämnstora är viktigt så att de gräddas jämnt i ugnen. Åsa visar hur hon använder bredden på en linjal för att få bullarna lika stora. För att få dem extra saftiga tycker hon även att man ska använda bullformar i stället för bakplåtspapper.

– Dels håller bullen formen lite bättre. Men formarna gör även så att fyllningen verkligen håller sig kvar. Om man vill ha dem extra fina så tycker jag att man ska använda en muffinsplåt. Då kan de bara jäsa uppåt och de blir väldigt runda och fina, säger hon.

För att lyckas med bullarna gäller det att de gräddas precis lagom mycket, vilket kan vara svårt, berättar Åsa.

– Det är olika från ugn till ugn. I min förra ugn visste jag på minuten när det var klart. Det är bara att prova sig fram. Man kan se till att alltid baka bullarna i samma storlek så lär man sig lättare, säger Åsa.

I 17 år har man uppmärksammat kanelbullen med en egen dag. Längder, snäckor och snurror är några av alla varianter. Men oavsett vilken form den klassiska kanelbullen tar sig, så är fyllningen det viktigaste, tycker Åsa Woolke.

– Jag har 300 gram smör i fyllningen, vilket är väldigt mycket. Men det blir så mycket godare. Sen har jag rätt rejält med kanel också, bullarna får lite mer tryck då. Ska man baka något gott tycker jag inte att man ska skära ner på något. Fett och socker är viktigt, man kanske kan äta lite färre bullar istället, säger hon.

Jakten på det perfekta receptet har varit en process. Åsa berättar att hennes väninna hade ätit en bulle på ett konditori i Göteborg som var den bästa hon smakat.

– Hon köpte med en bulle hem, så smakade vi oss fram för att ta reda på hur de hade gjort. Receptet jag har nu är så nära man kan komma, säger Åsa.

Mjöl i fyllningen

Hon har även inspirerats av de klassiska gifflarna från Pågen för att utveckla fyllningen.

– Den är liksom lite fastare och kladdigare. Hemligheten är att ha lite mjöl i fyllningen, det binder smöret lite bättre och då flyter inte fyllningen ut lika lätt, säger hon.

Åsa gör även bullarna större än vad många andra gör, detta för att få dem saftigare.

– Jag tycker att de blir mycket bättre då. En vanlig sats med räcker normalt till 40 bullar. När jag bakar så brukar det bli cirka 30 stycken, säger hon.

Mäta ut degen

Att få bullarna jämnstora är viktigt så att de gräddas jämnt i ugnen. Åsa visar hur hon använder bredden på en linjal för att få bullarna lika stora. För att få dem extra saftiga tycker hon även att man ska använda bullformar i stället för bakplåtspapper.

– Dels håller bullen formen lite bättre. Men formarna gör även så att fyllningen verkligen håller sig kvar. Om man vill ha dem extra fina så tycker jag att man ska använda en muffinsplåt. Då kan de bara jäsa uppåt och de blir väldigt runda och fina, säger hon.

För att lyckas med bullarna gäller det att de gräddas precis lagom mycket, vilket kan vara svårt, berättar Åsa.

– Det är olika från ugn till ugn. I min förra ugn visste jag på minuten när det var klart. Det är bara att prova sig fram. Man kan se till att alltid baka bullarna i samma storlek så lär man sig lättare, säger Åsa.

  • Frida Johansson

Åsas bullar

För cirka 30 bullar:

50 gram jäst (ett paket)

1 dl socker

2 tsk kardemumma (köp gärna hela kardemummakärnor och mortla)

150 gram smör

5 dl mjölk

780 gram mjöl (13 dl)

1 ägg

Fyllning:

300 gram rumsvarmt smör

2 dl socker

1 dl farinsocker

1 dl mjöl

5 msk kanel

Garnering:

1 ägg

1 msk vatten

Pärlsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Smält smöret och blanda i mjölken. Smula i jästen när blandningen är fingervarm. Mortla kardemummakärnorna och rör i smörblandningen tillsammans med sockret, tillsätt sedan ett ägg. Blanda i resten av ingredienserna till degen och arbeta degen i maskin eller för hand tills den är mjuk och smidig. Låt den sedan jäsa i 30 minuter. Bred ut fyllningen och snurra bullarna, jäs dem sedan i 30 minuter till. Pensla bullarna med en blandning av ägg och vatten och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 7-9 minuter. Låt dem vila under en handduk efter att de har gräddats klart, då blir de lite saftigare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.