2016-09-30 06:00

2016-09-30 06:00

Bra skörd trots bristen på regn

LANTBRUK: Liten påverkan av det torra vädret

Trots att sommaren bjöd på lite regn har årets skörd på spannmål varit riklig.
– Den har varit större än normalt, säger Per Henningsson, jordbrukare.

Det blev en regnfattig sommar i Kristinehamnstrakten och prognosen för spannmålsskörden såg inte ljus ut. Men det torra vädret verkar inte ha påverkat skörden avsevärt. Jordbrukaren Per Henningsson odlar spannmål och vittnar om en skörd som har överträffat förväntningarna.

– Det är väl sällan en bonde är nöjd. Men efter omständigheterna så är vi nöjda med årets skörd. Vi trodde inte att den skulle bli så pass stor. Om man tittar på en femårsperiod så har den varit större än normalt. Min uppfattning är att de andra bönderna också har fått mer än förväntat, säger han.

Per Henningsson är tredje generationens bonde på gården i Visnum. Där odlar han vete, maltkorn, grynhavre och åkerböna. En anledning till att spannmålen har klarat sig från torkan är vädret i början av sommaren.

– Vi sådde tidigt i vår, sen kom det lagom mycket regn i början av sommaren. Det var nu mot slutet som det blev så torrt. Hade vi fått mer regn hade det gett ännu mer skörd. Men och andra sidan vet vi ju inte om kvaliteten hade varit densamma. Om det kommer för mycket regn finns det risk för svampsjukdomar, säger Per Henningsson.

Men det är inte alla växter som har klarat sig igenom torkan. Skörden av åkerbönan var en av de lägsta Per Henningsson har haft.

– Åkerbönan ser vi inte ut att få någon högre avkastning på. Jag har hört många andra säga att det nog är den sämsta skörden någonsin på just åkerbönan. Men det är ingen katastrof, vi kommer att klara oss ändå, säger han.

Det blev en regnfattig sommar i Kristinehamnstrakten och prognosen för spannmålsskörden såg inte ljus ut. Men det torra vädret verkar inte ha påverkat skörden avsevärt. Jordbrukaren Per Henningsson odlar spannmål och vittnar om en skörd som har överträffat förväntningarna.

– Det är väl sällan en bonde är nöjd. Men efter omständigheterna så är vi nöjda med årets skörd. Vi trodde inte att den skulle bli så pass stor. Om man tittar på en femårsperiod så har den varit större än normalt. Min uppfattning är att de andra bönderna också har fått mer än förväntat, säger han.

Per Henningsson är tredje generationens bonde på gården i Visnum. Där odlar han vete, maltkorn, grynhavre och åkerböna. En anledning till att spannmålen har klarat sig från torkan är vädret i början av sommaren.

– Vi sådde tidigt i vår, sen kom det lagom mycket regn i början av sommaren. Det var nu mot slutet som det blev så torrt. Hade vi fått mer regn hade det gett ännu mer skörd. Men och andra sidan vet vi ju inte om kvaliteten hade varit densamma. Om det kommer för mycket regn finns det risk för svampsjukdomar, säger Per Henningsson.

Men det är inte alla växter som har klarat sig igenom torkan. Skörden av åkerbönan var en av de lägsta Per Henningsson har haft.

– Åkerbönan ser vi inte ut att få någon högre avkastning på. Jag har hört många andra säga att det nog är den sämsta skörden någonsin på just åkerbönan. Men det är ingen katastrof, vi kommer att klara oss ändå, säger han.

  • Frida Johansson