2016-09-28 06:00

2016-09-28 06:00

Hon ska resa som volontär

COSTA RICA/NICARAGUA: Hannah Persson ska hjälpa byar i Centralamerika

Under flera månaders tid har Hannah Persson kämpat för att få ihop pengar till sin kommande volontärresa. Nu är det inte långt kvar förrän det bär av till Centralamerika där hon ska hjälpa fattiga byar.

Den 10 oktober är det dags för 19-åriga Hannah Persson att sätta sig på flyget till Centralamerika. Tanken att åka på en volontärresa har funnits hos henne länge och i våras tog hon steget att boka den tio veckor långa resan till Costa Rica och Nicaragua.

– Nicaragua är det minst utvecklade landet i Centralamerika. De största problemen är saknaden av sjukvård, vatten och el. Det är saker som vi bara tar för givet här hemma, berättar Hannah.

Som volontär kommer Hannah att få vara med i olika projekt i fattiga byar. Ett av uppdragen är att ge en av byarna tillgång till vatten.

– Som det ser ut nu så måste de gå långt för att få färskt vatten. Vi ska se till att det går att hämta vatten från en kran i byn.

Hannah kommer att resa med brittiska Raleigh international, en organisation som hennes kusin har rest med innan.

– Min kusin har berättat mycket om sin resa. Det känns bra att få veta lite hur det funkar innan man väljer vilka man ska åka med.

Under resan väntar både fysiska och psykiska påfrestningar med många laddade möten.

– Min kusin sa till mig att jag bör träna styrka, för det kommer bli jobbigt i kroppen. Sen kommer det att bli känsloladdat ibland. Jag brukar hålla många känslor för mig själv, jag gråter väldigt sällan. Men jag tror att den här resan kan vara det som knäcker mig, säger Hannah.

Inte ringa hem

Hannah berättar att resan till Centralamerika blir den längsta hon hittills har gjort. Det kommer även att finnas begränsningar vad gäller kontakt med sina nära och kära.

– De har en regel om att man inte får ha mobil eller dator. Det känns lite läskigt. Jag kommer nog inte att sakna telefonen särskilt mycket, för jag tycker själv att det kan bli osocialt när alla sitter med varsin mobil. Men det är däremot jobbigt att inte kunna kontakta någon hemma, säger Hannah.

Resan kostar 30.000 kronor, en summa som Hannah har arbetat ihop under sommaren. Hon har även haft en egen insamling via ett eget arrangemang, ett english tea party där hon bjöd på hembakt och berättade om sin kommande resa.

– Det kom ungefär 70 personer och jag fick ihop 6000 kronor. Jag är otroligt tacksam över att så många kom, säger hon.

Nu när det inte är långt kvar till avfärd börjar Hannah känna av nerverna.

– Jag är så nervös! Jag har svårt att somna på nätterna, jag är väldigt taggad och förväntansfull. Jag känner ingen som ska åka med, men det kommer att gå bra, säger hon.

Den 10 oktober är det dags för 19-åriga Hannah Persson att sätta sig på flyget till Centralamerika. Tanken att åka på en volontärresa har funnits hos henne länge och i våras tog hon steget att boka den tio veckor långa resan till Costa Rica och Nicaragua.

– Nicaragua är det minst utvecklade landet i Centralamerika. De största problemen är saknaden av sjukvård, vatten och el. Det är saker som vi bara tar för givet här hemma, berättar Hannah.

Som volontär kommer Hannah att få vara med i olika projekt i fattiga byar. Ett av uppdragen är att ge en av byarna tillgång till vatten.

– Som det ser ut nu så måste de gå långt för att få färskt vatten. Vi ska se till att det går att hämta vatten från en kran i byn.

Hannah kommer att resa med brittiska Raleigh international, en organisation som hennes kusin har rest med innan.

– Min kusin har berättat mycket om sin resa. Det känns bra att få veta lite hur det funkar innan man väljer vilka man ska åka med.

Under resan väntar både fysiska och psykiska påfrestningar med många laddade möten.

– Min kusin sa till mig att jag bör träna styrka, för det kommer bli jobbigt i kroppen. Sen kommer det att bli känsloladdat ibland. Jag brukar hålla många känslor för mig själv, jag gråter väldigt sällan. Men jag tror att den här resan kan vara det som knäcker mig, säger Hannah.

Inte ringa hem

Hannah berättar att resan till Centralamerika blir den längsta hon hittills har gjort. Det kommer även att finnas begränsningar vad gäller kontakt med sina nära och kära.

– De har en regel om att man inte får ha mobil eller dator. Det känns lite läskigt. Jag kommer nog inte att sakna telefonen särskilt mycket, för jag tycker själv att det kan bli osocialt när alla sitter med varsin mobil. Men det är däremot jobbigt att inte kunna kontakta någon hemma, säger Hannah.

Resan kostar 30.000 kronor, en summa som Hannah har arbetat ihop under sommaren. Hon har även haft en egen insamling via ett eget arrangemang, ett english tea party där hon bjöd på hembakt och berättade om sin kommande resa.

– Det kom ungefär 70 personer och jag fick ihop 6000 kronor. Jag är otroligt tacksam över att så många kom, säger hon.

Nu när det inte är långt kvar till avfärd börjar Hannah känna av nerverna.

– Jag är så nervös! Jag har svårt att somna på nätterna, jag är väldigt taggad och förväntansfull. Jag känner ingen som ska åka med, men det kommer att gå bra, säger hon.

  • Frida Johansson