2016-09-26 06:00

2016-09-26 06:00

Pengar till textilteknik

NÄRINGSLIV: Venturekapitalbolag satsar i re:newcell

Innovationsföretaget re:newcell satsar 70 miljoner kronor på att bygga en anläggning för bomullsåtervinning i Kristinehamn. Under fredagen meddelades att 48 av de miljonerna är i hamn via två investmentbolag.

– Det är en del av det ursprungliga paketet. Vi hoppas inte att vi ska behöva investera mer än 70 miljoner kronor för att komma i gång, säger Henrik Norlin, styrelseledamot i re:newcell.

De företag som investerar i bolaget är det statliga venturekapitalbolaget Fourniertransform och investmentbolaget Girincubator. Venturekapitalbolag är en form av riskkapitalbolag som fokuserar på att investera i unga bolag som bedöms ha stor potential att utvecklas positivt. Det kanske mest kända exemplet på ett dylikt bolag är Spotify AB som startade med venturekapital i botten.

Har väckt intresse

Om re:newcell når samma höjder som Spotify återstår att se, men idén med textilåtervinning har väckt stort intresse menar Henrik Norlin. Företaget håller på och bygger upp sin fabrik inne på Akzo Nobels område. Deras lokaler är avgränsade från övriga delen av Akzo Nobels anläggning och har egen infart.

– Bygget går enligt plan och vi får en stor del av maskinparken de närmaste veckorna, säger Henrik Norlin.

När är det dags att trycka på startknappen?

– I vår. Vi räknar med en smygstart under det första kvartalet, men vi kommer att börja testköra maskinerna redan när de är på plats, svarar han.

Anläggningen i Kristinehamn blir världens första produktionslinje för textilmassa från återvunna textilier. Det finns stora vinster att göra på att återvinna gamla kläder, inte minst ur miljöhänseende.

29 miljoner ton

Enligt ett räkneexempel från re:newcell skulle ett kilo återvunna kläder spara 3,6 kilo koldioxid, 6 000 liter vatten, 0,3 kilo kemiska gödningsmedel och 0,2 kilo bekämpningsmedel.

Totalt bedöms det finnas ungefär 29 miljoner ton cellulosabaserad fiber att återvinna årligen.

– Det är en del av det ursprungliga paketet. Vi hoppas inte att vi ska behöva investera mer än 70 miljoner kronor för att komma i gång, säger Henrik Norlin, styrelseledamot i re:newcell.

De företag som investerar i bolaget är det statliga venturekapitalbolaget Fourniertransform och investmentbolaget Girincubator. Venturekapitalbolag är en form av riskkapitalbolag som fokuserar på att investera i unga bolag som bedöms ha stor potential att utvecklas positivt. Det kanske mest kända exemplet på ett dylikt bolag är Spotify AB som startade med venturekapital i botten.

Har väckt intresse

Om re:newcell når samma höjder som Spotify återstår att se, men idén med textilåtervinning har väckt stort intresse menar Henrik Norlin. Företaget håller på och bygger upp sin fabrik inne på Akzo Nobels område. Deras lokaler är avgränsade från övriga delen av Akzo Nobels anläggning och har egen infart.

– Bygget går enligt plan och vi får en stor del av maskinparken de närmaste veckorna, säger Henrik Norlin.

När är det dags att trycka på startknappen?

– I vår. Vi räknar med en smygstart under det första kvartalet, men vi kommer att börja testköra maskinerna redan när de är på plats, svarar han.

Anläggningen i Kristinehamn blir världens första produktionslinje för textilmassa från återvunna textilier. Det finns stora vinster att göra på att återvinna gamla kläder, inte minst ur miljöhänseende.

29 miljoner ton

Enligt ett räkneexempel från re:newcell skulle ett kilo återvunna kläder spara 3,6 kilo koldioxid, 6 000 liter vatten, 0,3 kilo kemiska gödningsmedel och 0,2 kilo bekämpningsmedel.

Totalt bedöms det finnas ungefär 29 miljoner ton cellulosabaserad fiber att återvinna årligen.