2016-09-23 06:00

2016-09-23 06:00

Julia Åsberg satsade på modebranschen

KARRIÄR: Designar kläder till stort modeföretag

För ett år sedan tog hon examen från Beckmans designhögskola. Nu arbetar Julia Åsberg som designassistent på ett stort klädföretag i Stockholm. Men vägen dit var inte självklar berättar hon.
– Jag är stolt över att jag valde den osäkra vägen.

Att slå sig in i modevärlden och göra karriär är inte det lättaste, det visste Julia Åsberg. Därför ägnade hon inte många tankar till att bli modedesigner som barn, trots att hon spenderade mycket tid framför symaskinen. Hon berättar att hon efter gymnasiet provade på att studera både juridik och journalistik, men att det kreativa lockade mer. Efter att ha studerat grundläggande design och modedesign beslöt hon sig till slut för att söka in till Beckmans designhögskola i Stockholm.

– Innan tänkte jag nog att det inte skulle gå att livnära sig som modedesigner. Men sen ändrade jag mig och ville försöka. Det var nog först på Beckmans som jag förstod att jag kan göra det här. Jag är stolt över att jag valde den osäkra vägen, säger Julia.

Utbildningen på Beckmans är tre år och som examensarbete gjorde Julia kollektionen ”Du är mig själv”.

– Examenskollektionen handlade om viljan att skapa sig en identitet genom det man har på sig. Men ofta kan identiteten hos designern som skapat plaggen vara så stark att det kanske snarare är den man uttrycker genom att bära dem. Det här temat visar sig till exempel i print som är baserade på mitt självporträtt, säger Julia.

Sparat mönster

Julia tog sin examen från designhögskolan 2015 och det senaste året har hon utfört ett flertal frilansuppdrag, bland annat som kostymör för produktionen av Jesus Christ superstar på Christinateatern.

– Det var väldigt roligt. I det uppdraget hade jag ganska fria händer. Jag kommer fortsätta jobba med plaggen från föreställningen, både sy upp till mig själv men också se hur jag kan bygga vidare på dem för framtida kollektioner, säger Julia.

Nu arbetar hon heltid som designassistent för klädföretaget Cheap Monday i Stockholm. Där designar hon allt från t-shirtar och skjortor till herrkollektionerna. Hennes första kreationer kommer att finnas i butik inför hösten nästa år.

– Det är ett väldigt roligt jobb. Jag designar i princip allt som inte är jeans, det finns det ett annat team för. Personen man designar för är lite mer vågad och man får göra lite mer knasiga grejer. Man får tänka mycket fritt, säger Julia.

Men än så länge är Julia bara i början av sin karriär och hon har många mål och drömmar som hon strävar efter. Men det största steget som väntar nu är att hitta sin egen prägel, berättar Julia.

– Jag inspireras mycket av den typiska skandinaviska stilen med raka linjer och minimalism. Men jag är fortfarande i en fas i att hitta mig själv, det kommer jag nog att vara länge. När man studerar influeras man mycket av sina lärare och andras åsikter. Nu har jag tid till att bara vara mig själv och hitta vad som är jag. Sen när jag vet det vill jag ha ett eget märke.

Kostym till dans

Vid sidan av sitt arbete på Cheap Monday ska Julia få ta ett steg närmare en av sina drömmar – att få designa kostym till en dansföreställning.

– Det är jättespännande, jag är ju gammal dansare själv och vill arbeta mer med att föra samman scenkostym och mode. Dansföreställningen undersöker uttryck och rörelser fria från könsidentitet och detta kommer även speglas i kostymen, säger Julia.

Danföreställningen kommer att visas på dansmuseet i Stockholm i november.

Att slå sig in i modevärlden och göra karriär är inte det lättaste, det visste Julia Åsberg. Därför ägnade hon inte många tankar till att bli modedesigner som barn, trots att hon spenderade mycket tid framför symaskinen. Hon berättar att hon efter gymnasiet provade på att studera både juridik och journalistik, men att det kreativa lockade mer. Efter att ha studerat grundläggande design och modedesign beslöt hon sig till slut för att söka in till Beckmans designhögskola i Stockholm.

– Innan tänkte jag nog att det inte skulle gå att livnära sig som modedesigner. Men sen ändrade jag mig och ville försöka. Det var nog först på Beckmans som jag förstod att jag kan göra det här. Jag är stolt över att jag valde den osäkra vägen, säger Julia.

Utbildningen på Beckmans är tre år och som examensarbete gjorde Julia kollektionen ”Du är mig själv”.

– Examenskollektionen handlade om viljan att skapa sig en identitet genom det man har på sig. Men ofta kan identiteten hos designern som skapat plaggen vara så stark att det kanske snarare är den man uttrycker genom att bära dem. Det här temat visar sig till exempel i print som är baserade på mitt självporträtt, säger Julia.

Sparat mönster

Julia tog sin examen från designhögskolan 2015 och det senaste året har hon utfört ett flertal frilansuppdrag, bland annat som kostymör för produktionen av Jesus Christ superstar på Christinateatern.

– Det var väldigt roligt. I det uppdraget hade jag ganska fria händer. Jag kommer fortsätta jobba med plaggen från föreställningen, både sy upp till mig själv men också se hur jag kan bygga vidare på dem för framtida kollektioner, säger Julia.

Nu arbetar hon heltid som designassistent för klädföretaget Cheap Monday i Stockholm. Där designar hon allt från t-shirtar och skjortor till herrkollektionerna. Hennes första kreationer kommer att finnas i butik inför hösten nästa år.

– Det är ett väldigt roligt jobb. Jag designar i princip allt som inte är jeans, det finns det ett annat team för. Personen man designar för är lite mer vågad och man får göra lite mer knasiga grejer. Man får tänka mycket fritt, säger Julia.

Men än så länge är Julia bara i början av sin karriär och hon har många mål och drömmar som hon strävar efter. Men det största steget som väntar nu är att hitta sin egen prägel, berättar Julia.

– Jag inspireras mycket av den typiska skandinaviska stilen med raka linjer och minimalism. Men jag är fortfarande i en fas i att hitta mig själv, det kommer jag nog att vara länge. När man studerar influeras man mycket av sina lärare och andras åsikter. Nu har jag tid till att bara vara mig själv och hitta vad som är jag. Sen när jag vet det vill jag ha ett eget märke.

Kostym till dans

Vid sidan av sitt arbete på Cheap Monday ska Julia få ta ett steg närmare en av sina drömmar – att få designa kostym till en dansföreställning.

– Det är jättespännande, jag är ju gammal dansare själv och vill arbeta mer med att föra samman scenkostym och mode. Dansföreställningen undersöker uttryck och rörelser fria från könsidentitet och detta kommer även speglas i kostymen, säger Julia.

Danföreställningen kommer att visas på dansmuseet i Stockholm i november.

  • Frida Johansson