2016-09-21 06:00

2016-09-21 06:00

Fortfarande sommar i Kristinehamn

VÄDER: Onormalt höga temperaturer i september

September månad har bjudit på högre temperaturer än förväntat, det berättar SMHI. Totalt har det skiljt nästan tio grader från månadens normaltemperatur.

Det är nog många som har varit förvånade över de höga temperaturerna som september hittills har bjudit på. I mitten av månaden nådde temperaturen hela 24,2 grader som är en onormalt hög temperatur för september månad i Kristinehamn.

– Normalt för området är ungefär 15 grader vid den här tiden på året. Den varmaste dagen i september nådde nästan högsommartemperatur, vilket är 25 grader eller mer. Så det är nära på, säger Charlotta Eriksson meteorolog på SMHI.

Onormalt klimat

Både temperaturen och klimatet har avvikit under september månad. Hittills har det bara kommit 20 procent av den nederbörd som hör till det normala.

Men trots månadens höga temperaturer i Kristinehamnstrakten så är inte hösten försenad, menar Charlotta Eriksson. Förra året kom inte hösten förrän i början på oktober.

– Hittills är det inte ovanligt sent. Normalt sätt brukar hösten komma runt den 23 september i området vid Vänern. För att det ska räknas som meterologisk höst ska dygnsmedeltemperaturen ligga på tio grader eller lägre fem dagar i rad.

Än så länge har hösten bara nått de norra delarna av Sverige, majoriteten av landet har fortfarande meterologisk sommar. Men orsaken till de höga temperaturerna är svårt att ta ställning till, menar Charlotta Eriksson.

– Det behöver inte vara en del av klimatförändringarna. Det går inte att avgöra om det är en enskild händelse då det finns variationer för hur varmt det kan vara. Helst ska man ha en 30-års period för att kunna sätta in det i ett klimatperspektiv, säger hon.

Hösten kommer

De kommande dagarna ser det däremot ut som att hösten smyger sig på. Temperaturerna kommer att vara fortsatt höga för säsongen, men lägre än tidigare i månaden.

– Det kommer att vara knappa 20 grader, så det blir ett litet skifte. Det är fortfarande högtrycksbetonat, vilket betyder att det kommer att vara uppehåll. Men det kan vara lite varierat med sol och moln. Sen kommer det att bli gradvis svalare, framför allt blir det kyligare på nätterna, säger Charlotta Eriksson.

Det är nog många som har varit förvånade över de höga temperaturerna som september hittills har bjudit på. I mitten av månaden nådde temperaturen hela 24,2 grader som är en onormalt hög temperatur för september månad i Kristinehamn.

– Normalt för området är ungefär 15 grader vid den här tiden på året. Den varmaste dagen i september nådde nästan högsommartemperatur, vilket är 25 grader eller mer. Så det är nära på, säger Charlotta Eriksson meteorolog på SMHI.

Onormalt klimat

Både temperaturen och klimatet har avvikit under september månad. Hittills har det bara kommit 20 procent av den nederbörd som hör till det normala.

Men trots månadens höga temperaturer i Kristinehamnstrakten så är inte hösten försenad, menar Charlotta Eriksson. Förra året kom inte hösten förrän i början på oktober.

– Hittills är det inte ovanligt sent. Normalt sätt brukar hösten komma runt den 23 september i området vid Vänern. För att det ska räknas som meterologisk höst ska dygnsmedeltemperaturen ligga på tio grader eller lägre fem dagar i rad.

Än så länge har hösten bara nått de norra delarna av Sverige, majoriteten av landet har fortfarande meterologisk sommar. Men orsaken till de höga temperaturerna är svårt att ta ställning till, menar Charlotta Eriksson.

– Det behöver inte vara en del av klimatförändringarna. Det går inte att avgöra om det är en enskild händelse då det finns variationer för hur varmt det kan vara. Helst ska man ha en 30-års period för att kunna sätta in det i ett klimatperspektiv, säger hon.

Hösten kommer

De kommande dagarna ser det däremot ut som att hösten smyger sig på. Temperaturerna kommer att vara fortsatt höga för säsongen, men lägre än tidigare i månaden.

– Det kommer att vara knappa 20 grader, så det blir ett litet skifte. Det är fortfarande högtrycksbetonat, vilket betyder att det kommer att vara uppehåll. Men det kan vara lite varierat med sol och moln. Sen kommer det att bli gradvis svalare, framför allt blir det kyligare på nätterna, säger Charlotta Eriksson.

  • Frida Johansson