2016-09-16 06:00

2016-09-16 10:13

Utnyttja ishallen bättre

MOTION OCH HÄLSA: För få tider för allmänhetens åkning

Jag har nu sett tiderna för allmänhetens åkning säsongen 2016-2017. Tiderna som gäller är följande: lördagar kl.10.30-12.20 samt söndagar kl.10.00-11.50. Detta är för dåligt. Vi är alla med och betalar för ishallen.

Skolan har en viktig uppgift att fylla men enskilda lärare måste få stöd uppifrån om vi ska lyckas med att få våra barn och ungdomar mer fysiskt aktiva. Är ni politiker och alla grundskolans rektorer medvetna om problemen med elevers dåliga hälsa och kondition? Då borde ni vilja göra något åt det och ni kan.

I den gällande läroplanen lgr 11 står bland annat följande för ämnet idrott: Genom undervisningen ska eleverna utveckla förmågan att vistas i utemiljöer och naturen under alla årstider och få förståelse för värdet av ett aktivt friluftsliv.

Med de snöfattiga vintrarna de senaste åren i åtanke är det svårt att se att man från skolans sida ska kunna kräva att eleverna ska ha med längdskidor hemifrån men jag tycker att alla elever borde få prova på längdåkning. Det finns skidvagnar att låna från skidklubbar. I det centrala innehållet för årskurs 7-9 står det att skolan ska föra vidare ”Kulturella traditioner i samband med friluftsliv och utevistelse”. Hur ska man lyckas med det? Titta på en film om längdskidåkning?

När det gäller skridskor är det annorlunda. Vi har en ishall. Jag tycker att man från skolans sida kan efterfråga en grundutrustning från föräldrar med skridskor och hjälm men då är det alldeles för lite med en eller två gånger skridskoåkning per läsår. Tar skolan sitt ansvar? Jag anser inte det. Det skapas inte ett intresse på det viset.

Jag skulle vilja se att grundskolans elever utnyttjar vår ishall. Det kommer att öka intresset. Att åka skridskor fem gånger under ett läsår tycker jag borde vara ett minimum för varje grundskoleelev. Fritidshemmen har också ett ansvar. Både Djurgårdsskolan och Södermalmsskolan borde kunna utnyttja ishallen mycket mer. Det är gångavstånd!

Med utökade tider för allmänheten och en skola som tar sitt ansvar tror jag att intresset för skridskoåkning kan öka drastiskt och med kalla vintrar och lite snö finns det fantastiska möjligheter att åka skridskor utomhus men ett intresse kommer inte av sig själv.

Jag förstår att det tränas och spelas matcher under helgerna i ishallen men vill man få fler intresserade behöver man vara flexiblare med att utöka tiderna för allmänheten då hallen inte utnyttjas. Titta på hur Karlskoga utnyttjar sin Nobelhall. Under vardagarna tycker jag att det borde vara stående tider för allmänheten mellan kl.14-16 varje dag.

Skridskoåkning och skidåkning förbättrar kondition, balans, motorik och koordination. Detta leder enligt all forskning till välbefinnande, bättre hälsa och bättre resultat i alla skolans ämnen.

Johan Lönngren

Jag har nu sett tiderna för allmänhetens åkning säsongen 2016-2017. Tiderna som gäller är följande: lördagar kl.10.30-12.20 samt söndagar kl.10.00-11.50. Detta är för dåligt. Vi är alla med och betalar för ishallen.

Skolan har en viktig uppgift att fylla men enskilda lärare måste få stöd uppifrån om vi ska lyckas med att få våra barn och ungdomar mer fysiskt aktiva. Är ni politiker och alla grundskolans rektorer medvetna om problemen med elevers dåliga hälsa och kondition? Då borde ni vilja göra något åt det och ni kan.

I den gällande läroplanen lgr 11 står bland annat följande för ämnet idrott: Genom undervisningen ska eleverna utveckla förmågan att vistas i utemiljöer och naturen under alla årstider och få förståelse för värdet av ett aktivt friluftsliv.

Med de snöfattiga vintrarna de senaste åren i åtanke är det svårt att se att man från skolans sida ska kunna kräva att eleverna ska ha med längdskidor hemifrån men jag tycker att alla elever borde få prova på längdåkning. Det finns skidvagnar att låna från skidklubbar. I det centrala innehållet för årskurs 7-9 står det att skolan ska föra vidare ”Kulturella traditioner i samband med friluftsliv och utevistelse”. Hur ska man lyckas med det? Titta på en film om längdskidåkning?

När det gäller skridskor är det annorlunda. Vi har en ishall. Jag tycker att man från skolans sida kan efterfråga en grundutrustning från föräldrar med skridskor och hjälm men då är det alldeles för lite med en eller två gånger skridskoåkning per läsår. Tar skolan sitt ansvar? Jag anser inte det. Det skapas inte ett intresse på det viset.

Jag skulle vilja se att grundskolans elever utnyttjar vår ishall. Det kommer att öka intresset. Att åka skridskor fem gånger under ett läsår tycker jag borde vara ett minimum för varje grundskoleelev. Fritidshemmen har också ett ansvar. Både Djurgårdsskolan och Södermalmsskolan borde kunna utnyttja ishallen mycket mer. Det är gångavstånd!

Med utökade tider för allmänheten och en skola som tar sitt ansvar tror jag att intresset för skridskoåkning kan öka drastiskt och med kalla vintrar och lite snö finns det fantastiska möjligheter att åka skridskor utomhus men ett intresse kommer inte av sig själv.

Jag förstår att det tränas och spelas matcher under helgerna i ishallen men vill man få fler intresserade behöver man vara flexiblare med att utöka tiderna för allmänheten då hallen inte utnyttjas. Titta på hur Karlskoga utnyttjar sin Nobelhall. Under vardagarna tycker jag att det borde vara stående tider för allmänheten mellan kl.14-16 varje dag.

Skridskoåkning och skidåkning förbättrar kondition, balans, motorik och koordination. Detta leder enligt all forskning till välbefinnande, bättre hälsa och bättre resultat i alla skolans ämnen.

Johan Lönngren

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.