2016-09-15 11:19

2016-09-15 11:19

Länsrådet på besök

LÄNSSTYRELSEN: Johan Blom fick en presentation av Kristinehamn

I maj tillträdde nye länsrådet Johan Blom. Sedan dess har han ägnat en hel del tid åt att bekanta sig med sitt nya område. I onsdags var det dags för ett första officiella besök i Kristinehamn.

– Under oktober ska jag ha besökt alla länets kommuner, säger Johan Blom.

I sin roll som länsråd leder han det dagliga arbetet vid länsstyrelsen och fungerar som landshövding Kenneth Johanssons närmaste medarbetare. Johan Blom kommer närmast från Myndigheten för yrkeshögskolan där han varit avdelningschef. Han har också arbetat inom Arbetsförmedlingen som chef på olika nivåer och har därför med sig mycket erfarenhet som Värmland kommer kunna dra nytta av.

– Jag har jobbat en hel del med integrationsfrågor, säger han.

Växer

Just integration är en av Kristinehamns utmaningar.

– Vi har en hög arbetslöshet och det är framför allt bland nyanlända och ungdomar som siffrorna är höga, säger kommunalrådet Bjarne Olsson (S) under sin presentation av kommunen.

Kommunalrådet berättar om Kristinehamns resa från utflyttningskommun till att bli en kommun som numera växer.

– Vår prognos var att antalet elever i skolorna skulle minska. Verkligheten blev en stor ökning. Vi har växtverk i skolorna, vi har också brist på hyreslägenheter och vi måste se över våra idrottshallar för vi har för få halltider, säger Bjarne Olsson.

Länsrådet menar att av det han sett hittills av Värmland är många av utmaningarna likartade.

– Samtidigt är kommunerna mycket olika. Östra Värmland känner jag ganska väl till eftersom jag har en stuga utanför Filipstad, säger han.

Under besöket i Kristinehamn, där även verksamhetschefen Torben Ericson deltar, får länsrådet se skärgården och höra mer om hur området växer med vatten- och avloppsutbyggnad och nya byggrätter. Eftermiddagen avslutas med två nedslag i Bäckhammar, vid Lignocity och Husbilslandet.

– Under oktober ska jag ha besökt alla länets kommuner, säger Johan Blom.

I sin roll som länsråd leder han det dagliga arbetet vid länsstyrelsen och fungerar som landshövding Kenneth Johanssons närmaste medarbetare. Johan Blom kommer närmast från Myndigheten för yrkeshögskolan där han varit avdelningschef. Han har också arbetat inom Arbetsförmedlingen som chef på olika nivåer och har därför med sig mycket erfarenhet som Värmland kommer kunna dra nytta av.

– Jag har jobbat en hel del med integrationsfrågor, säger han.

Växer

Just integration är en av Kristinehamns utmaningar.

– Vi har en hög arbetslöshet och det är framför allt bland nyanlända och ungdomar som siffrorna är höga, säger kommunalrådet Bjarne Olsson (S) under sin presentation av kommunen.

Kommunalrådet berättar om Kristinehamns resa från utflyttningskommun till att bli en kommun som numera växer.

– Vår prognos var att antalet elever i skolorna skulle minska. Verkligheten blev en stor ökning. Vi har växtverk i skolorna, vi har också brist på hyreslägenheter och vi måste se över våra idrottshallar för vi har för få halltider, säger Bjarne Olsson.

Länsrådet menar att av det han sett hittills av Värmland är många av utmaningarna likartade.

– Samtidigt är kommunerna mycket olika. Östra Värmland känner jag ganska väl till eftersom jag har en stuga utanför Filipstad, säger han.

Under besöket i Kristinehamn, där även verksamhetschefen Torben Ericson deltar, får länsrådet se skärgården och höra mer om hur området växer med vatten- och avloppsutbyggnad och nya byggrätter. Eftermiddagen avslutas med två nedslag i Bäckhammar, vid Lignocity och Husbilslandet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.