2016-09-12 06:00

2016-09-12 06:00

Leo och Terése fann äventyret tillsammans

FRILUFTSLIV: 17 mil till fots och med cykel

Terése Hulterström och sonen Leo, tio år, fick ett fantastiskt äventyr tillsammans. Under två veckor vandrade och cyklade de totalt 17 mil längs Södra Kungsleden.

Det lyser i ögonen på Leo Hulterström när han entusiastiskt berättar om sitt äventyr som han gjorde i juli tillsammans med sin mamma. Det bästa tycker han var att få upptäcka det rika djurlivet. Leo har fört dagbok längs vägen och skrivit ner alla djur han mött.

– Jag har sett 46 renar, tre tjädrar, en lämmel, tolv grodor och en kungsörn, räknar Leo upp och konstaterar att det häftigaste var att se den mäktiga örnen.

Tydliga mål

Äventyret började vid Högfjällshotellet i Sälen och gick sedan norrut längs Södra Kungsleden. Leo och Terése vandrade cirka en mil per dag och de dagar som de cyklade blev sträckan runt två mil.

– Det var roligt, fast lite jobbigt ibland, tycker Leo.

Men någon tanke på att ge upp fanns aldrig. Målet var att ta sig de 17 milen fram till Grövelsjön.

– Från början sa vi att det inte var längden som var det viktigaste, utan äventyret på vägen dit. Men efter att vi varit ute ett tag kändes det ändå viktigt att ha ett mål och att vi skulle ta oss dit, förklarar Terése.

De fokuserade på allt som var positivt och kom överense om att bannlysa ordet ”jobbigt”, för att inte smittas av dålig energi.

Pratade mycket

Varje dag gjorde Leo och Terése upp en plan med ett mål för dagen. Längs vägen fanns det många upptäckter att göra. Allt från spänger som fungerade som studsmattor till stora klippblock att klättra över. Terése förklarar att de inte stressade fram.

– Man kommer väldigt nära varandra och vi pratade mycket med varandra. Leo är duktig på att prata, så jag fick väl stundtals lite skavsår i öronen, skrattar Terése.

Hon tog sig tid att stanna upp och svara på de frågor som dök upp i Leos tankar.

– Det var jättekul att få besvara alla de här frågorna och verkligen kunna gå in i detalj på saker som man kanske inte alltid har tid med annars.

Saknade familjen

Ju längre de kom, desto mer såg hon hur Leo växte av att se att han faktiskt klarade och vågade så mycket.

– Du berättade att du vill bli fjällguide, säger Terese och tittar på sonen som nickar instämmande.

Det jobbigaste med äventyret tycker Leo var att vara borta från pappa Lowe, lillasyster Tyra och familjens hund Bosse. För att inte längtan skulle bli för stor mötte övriga familjen upp äventyrarna var femte dag. Då kunde samtidigt Leo och Terése få påfyllning av mat och andra grejer de behövde.

Äventyrsutbildning

Terése har gått äventyrsutbildningen Adventure Academy och projektet som hon valt att kalla ”Var finns äventyret” är hennes examensarbete. Hon menar att många vuxna är rädda för att ta med sig sina barn ut i naturen, för att de tror att de inte klarar av det. Med sitt projekt vill Terése slå hål på de rädslorna och visa att det faktiskt går. Hon arbetar som idrottslärare och vill lyfta fram vikten av att barn kommer ut och rör på sig.

– Barn klarar så mycket mer än man tror. Det behöver inte vara så komplicerat och man behöver såklart inte ge sig ut i två veckor. Om man så bara kommer ut ett par timmar så är det bra. Låt barnen vara lite fria i sitt tänkande. Naturen ger inspiration till lek och barn har en inneboende upptäckarglädje, menar Terése.

Det lyser i ögonen på Leo Hulterström när han entusiastiskt berättar om sitt äventyr som han gjorde i juli tillsammans med sin mamma. Det bästa tycker han var att få upptäcka det rika djurlivet. Leo har fört dagbok längs vägen och skrivit ner alla djur han mött.

– Jag har sett 46 renar, tre tjädrar, en lämmel, tolv grodor och en kungsörn, räknar Leo upp och konstaterar att det häftigaste var att se den mäktiga örnen.

Tydliga mål

Äventyret började vid Högfjällshotellet i Sälen och gick sedan norrut längs Södra Kungsleden. Leo och Terése vandrade cirka en mil per dag och de dagar som de cyklade blev sträckan runt två mil.

– Det var roligt, fast lite jobbigt ibland, tycker Leo.

Men någon tanke på att ge upp fanns aldrig. Målet var att ta sig de 17 milen fram till Grövelsjön.

– Från början sa vi att det inte var längden som var det viktigaste, utan äventyret på vägen dit. Men efter att vi varit ute ett tag kändes det ändå viktigt att ha ett mål och att vi skulle ta oss dit, förklarar Terése.

De fokuserade på allt som var positivt och kom överense om att bannlysa ordet ”jobbigt”, för att inte smittas av dålig energi.

Pratade mycket

Varje dag gjorde Leo och Terése upp en plan med ett mål för dagen. Längs vägen fanns det många upptäckter att göra. Allt från spänger som fungerade som studsmattor till stora klippblock att klättra över. Terése förklarar att de inte stressade fram.

– Man kommer väldigt nära varandra och vi pratade mycket med varandra. Leo är duktig på att prata, så jag fick väl stundtals lite skavsår i öronen, skrattar Terése.

Hon tog sig tid att stanna upp och svara på de frågor som dök upp i Leos tankar.

– Det var jättekul att få besvara alla de här frågorna och verkligen kunna gå in i detalj på saker som man kanske inte alltid har tid med annars.

Saknade familjen

Ju längre de kom, desto mer såg hon hur Leo växte av att se att han faktiskt klarade och vågade så mycket.

– Du berättade att du vill bli fjällguide, säger Terese och tittar på sonen som nickar instämmande.

Det jobbigaste med äventyret tycker Leo var att vara borta från pappa Lowe, lillasyster Tyra och familjens hund Bosse. För att inte längtan skulle bli för stor mötte övriga familjen upp äventyrarna var femte dag. Då kunde samtidigt Leo och Terése få påfyllning av mat och andra grejer de behövde.

Äventyrsutbildning

Terése har gått äventyrsutbildningen Adventure Academy och projektet som hon valt att kalla ”Var finns äventyret” är hennes examensarbete. Hon menar att många vuxna är rädda för att ta med sig sina barn ut i naturen, för att de tror att de inte klarar av det. Med sitt projekt vill Terése slå hål på de rädslorna och visa att det faktiskt går. Hon arbetar som idrottslärare och vill lyfta fram vikten av att barn kommer ut och rör på sig.

– Barn klarar så mycket mer än man tror. Det behöver inte vara så komplicerat och man behöver såklart inte ge sig ut i två veckor. Om man så bara kommer ut ett par timmar så är det bra. Låt barnen vara lite fria i sitt tänkande. Naturen ger inspiration till lek och barn har en inneboende upptäckarglädje, menar Terése.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.