2016-09-09 06:00

2016-09-09 11:42

Politikerna jobbar med regionfrågan

STORREGION: Många nej till samgående med Västra Götaland

Ska Värmland anslutas till Västra Götaland eller inte och vad tycker Kristinehamnspolitikerna om saken?
Det är frågeställningar som de lokala politikerna nu arbetar med.
Mycket lutar åt ett lokalt nej till Västra Götaland.

– Vi har påbörjat en process för att komma fram till ett ställningstagande. Målet är att skapa så stor enighet som möjligt, säger Bjarne Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Ett första möte har hållits där alla partier utom Centern var närvarande. På måndag ska politikerna sitta ner igen och diskutera frågan.

– Flera röster inom de olika partierna säger att Västra Götaland inte är ett bra alternativ. Men stora regioner kan ändå vara ett bra sätt att lösa framtidens utmaningar, säger Bjarne Olsson.

Svealand

Kommunalrådet Anne-Marie Wallouch (V) håller med:

– Vänsterpartiet är för att det bildas större regioner. Våra argument är att det skapar förutsättningar för en likvärdig välfärd oavsett var du bor i landet. Men självklart finns det utmaningar, exempelvis när det gäller demokrati och medborgarinflytande. Vad gäller regionstillhörighet för Värmland har Vänsterpartiet i Värmland beslutat att förorda Svealandsalternativet i första hand, och i andra hand Västra Götaland, säger hon.

Folkomröstning

Miljöpartiets regionavdelning vill i första hand se en storregion av fyra län i södra Svealand och tycker att folkets röst ska få avgöra saken. Lokalavdelningen ska ta upp frågan på ett medlemsmöte denna månad.

Oppositionsrådet Marie Oudin (M) har fått uppdraget att leda arbetet med kommunens remissvar: Hennes parti säger nej till storregioner.

– Moderaterna har ett stämmobeslut på att Värmland ska vara Värmland. Vi tycker att argumenten med att stärka landstingen med ett större skatteunderlag är vagt och det hade varit mer intressant att få belyst ett förstatligande av landstingen. Vi vet att det inte är uppdraget men det hade känts mer seriös att ha med det som en parameter. Vi anser också att demokratin försvagas då det blir längre mellan politiken och folket, säger hon.

Vänern

Moderaterna ifrågasätter även hur de mindre partierna kommer att påverkas av en sammanslagning till en storregion. Och frågetecknen är fler.

– Vänern lyfts fram i utredningen som det som sammanflätar Västra Götaland och Värmland, men det finns inte med någon analys gällande slussar till exempel. Utan nya slussar så blir näringslivet på Vänern begränsat. Vad har Värmland för påverkansmöjligheter då Västra Götaland redan är en region? undrar Marie Oudin.

Liberalerna säger även de nej till storregion. Om det ska bli storregion ska det helst ske österut menar de och har hittills i diskussionerna lyft fram problemet med ett demokratiunderskott för Värmland.

Vill avvakta

Kristdemokraterna i Värmland har beslutat att säga nej till förslaget om att bilda region med Västra Götaland. Kristdemokraterna i Kristinehamn är inte färdiga med sina diskussioner internt.

Centerpartiet i Kristinehamn har gått ut med att partiet vill avvakta och se vad remisserna visar.

Sverigedemokraterna tycker att hela regionfrågan har hastats fram.

– Vi vill behålla länet som det är. Ska det bli en ny regionsindelning så ska det hållas en folkomröstning först tycker vi, och den borde hållas ihop med nästa val. Den utredning som gjorts är förhastad och lämnar för många frågor, säger Paul Brännlund (SD).

– Vi har påbörjat en process för att komma fram till ett ställningstagande. Målet är att skapa så stor enighet som möjligt, säger Bjarne Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Ett första möte har hållits där alla partier utom Centern var närvarande. På måndag ska politikerna sitta ner igen och diskutera frågan.

– Flera röster inom de olika partierna säger att Västra Götaland inte är ett bra alternativ. Men stora regioner kan ändå vara ett bra sätt att lösa framtidens utmaningar, säger Bjarne Olsson.

Svealand

Kommunalrådet Anne-Marie Wallouch (V) håller med:

– Vänsterpartiet är för att det bildas större regioner. Våra argument är att det skapar förutsättningar för en likvärdig välfärd oavsett var du bor i landet. Men självklart finns det utmaningar, exempelvis när det gäller demokrati och medborgarinflytande. Vad gäller regionstillhörighet för Värmland har Vänsterpartiet i Värmland beslutat att förorda Svealandsalternativet i första hand, och i andra hand Västra Götaland, säger hon.

Folkomröstning

Miljöpartiets regionavdelning vill i första hand se en storregion av fyra län i södra Svealand och tycker att folkets röst ska få avgöra saken. Lokalavdelningen ska ta upp frågan på ett medlemsmöte denna månad.

Oppositionsrådet Marie Oudin (M) har fått uppdraget att leda arbetet med kommunens remissvar: Hennes parti säger nej till storregioner.

– Moderaterna har ett stämmobeslut på att Värmland ska vara Värmland. Vi tycker att argumenten med att stärka landstingen med ett större skatteunderlag är vagt och det hade varit mer intressant att få belyst ett förstatligande av landstingen. Vi vet att det inte är uppdraget men det hade känts mer seriös att ha med det som en parameter. Vi anser också att demokratin försvagas då det blir längre mellan politiken och folket, säger hon.

Vänern

Moderaterna ifrågasätter även hur de mindre partierna kommer att påverkas av en sammanslagning till en storregion. Och frågetecknen är fler.

– Vänern lyfts fram i utredningen som det som sammanflätar Västra Götaland och Värmland, men det finns inte med någon analys gällande slussar till exempel. Utan nya slussar så blir näringslivet på Vänern begränsat. Vad har Värmland för påverkansmöjligheter då Västra Götaland redan är en region? undrar Marie Oudin.

Liberalerna säger även de nej till storregion. Om det ska bli storregion ska det helst ske österut menar de och har hittills i diskussionerna lyft fram problemet med ett demokratiunderskott för Värmland.

Vill avvakta

Kristdemokraterna i Värmland har beslutat att säga nej till förslaget om att bilda region med Västra Götaland. Kristdemokraterna i Kristinehamn är inte färdiga med sina diskussioner internt.

Centerpartiet i Kristinehamn har gått ut med att partiet vill avvakta och se vad remisserna visar.

Sverigedemokraterna tycker att hela regionfrågan har hastats fram.

– Vi vill behålla länet som det är. Ska det bli en ny regionsindelning så ska det hållas en folkomröstning först tycker vi, och den borde hållas ihop med nästa val. Den utredning som gjorts är förhastad och lämnar för många frågor, säger Paul Brännlund (SD).

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.