2016-09-09 06:00

2016-09-09 06:00

En dag för teckenspråk

TECKENSPRÅK: "Det finns mycket okunskap om språket"

I Sverige bor det omkring 10 000 personer som är döva eller har en hörselskada. På lördag uppmärksammas deras modersmål när det är dags för världsdagen för teckenspråk.

I slutet på 1800-talet hölls en dövlärarkongress i Milano där man beslutade att ta bort teckenspråk från skolundervisningen. De som var döva eller hörselskadade skulle i stället bli tvungna att prata. I dag är teckenspråket tillbaka i många av världens länder, men långt ifrån alla. På lördag firas världsdagen för teckenspråk där man uppmärksammar språket.

– Dagen blir ett sätt att ta tillbaka teckenspråket. Det är många länder som fortfarande inte har teckenspråk, säger Magnus Helm, som arbetar med hörselskadade barn och ungdomar.

För fyra år sedan började Magnus utbilda sig till teckenspråks- och dövblindstolk i Leksand. I dag bor han i Kristinehamn och arbetar på ett elevhem i Örebro.

– Jag arbetade på restaurang i Leksand som är en kommun där det bor många som är döva eller har en hörselskada. Jag tyckte helt enkelt att det var tråkigt att inte kunna kommunicera med alla ordentligt. Därför valde jag att börja utbildningen.

Mycket okunskap

Att fira världsdagen för teckenspråk är inte bara ett sätt att lyfta teckenspråket, utan även ett sätt att uppmärksamma och sprida lärdom om språket och de som använder det, menar Magnus. Han tycker att det finns mycket okunskap om döva och hörselskadade.

– Många tror till exempel att man använder samma teckenspråk i hela världen. Men det stämmer inte, det finns 160 olika teckenspråk i världen. Även i Finland, Norge och Danmark så ser teckenspråket annorlunda ut från det svenska. Sen är det inte bara döva eller hörselskadade som använder teckenspråk, det finns andra sammanhang som det också underlättar, säger Magnus.

Hur man firar världsdagen för teckenspråk kan se lite olika ut, berättar Magnus. Men ett genomgående tema är färgen turkos som är teckenspråkets färg.

– Det är första gången jag ska fira, så vi får se vad som händer, men det brukar nog vara lite fest.

I Sverige bor det omkring 10 000 personer som är döva eller har en hörselskada. Magnus berättar att han många gånger har upplevt att personer blir nervösa när de ska kommunicera med någon som är döv. Han menar att en del till och med har försökt att prata engelska i hopp om att göra sig förstådda.

– Men att byta talspråk hjälper ju förstås inte. Något man kan göra är ju att lära sig teckenspråkets alfabet, det kommer man långt på. Kroppsspråk gör också mycket för att man ska kunna kommunicera. Sen tycker jag att man alltid ska ha papper och penna med sig, det löser det mesta, säger Magnus.

Men trots att Magnus studerade teckenspråk i flera år tycker även han att det ibland kan vara svårt att tolka rätt.

– Det svåraste med att tolka är att få in personligheten i språket, så att det verkligen kommer ut på det sättet som personen i fråga hade sagt det, säger han.

I slutet på 1800-talet hölls en dövlärarkongress i Milano där man beslutade att ta bort teckenspråk från skolundervisningen. De som var döva eller hörselskadade skulle i stället bli tvungna att prata. I dag är teckenspråket tillbaka i många av världens länder, men långt ifrån alla. På lördag firas världsdagen för teckenspråk där man uppmärksammar språket.

– Dagen blir ett sätt att ta tillbaka teckenspråket. Det är många länder som fortfarande inte har teckenspråk, säger Magnus Helm, som arbetar med hörselskadade barn och ungdomar.

För fyra år sedan började Magnus utbilda sig till teckenspråks- och dövblindstolk i Leksand. I dag bor han i Kristinehamn och arbetar på ett elevhem i Örebro.

– Jag arbetade på restaurang i Leksand som är en kommun där det bor många som är döva eller har en hörselskada. Jag tyckte helt enkelt att det var tråkigt att inte kunna kommunicera med alla ordentligt. Därför valde jag att börja utbildningen.

Mycket okunskap

Att fira världsdagen för teckenspråk är inte bara ett sätt att lyfta teckenspråket, utan även ett sätt att uppmärksamma och sprida lärdom om språket och de som använder det, menar Magnus. Han tycker att det finns mycket okunskap om döva och hörselskadade.

– Många tror till exempel att man använder samma teckenspråk i hela världen. Men det stämmer inte, det finns 160 olika teckenspråk i världen. Även i Finland, Norge och Danmark så ser teckenspråket annorlunda ut från det svenska. Sen är det inte bara döva eller hörselskadade som använder teckenspråk, det finns andra sammanhang som det också underlättar, säger Magnus.

Hur man firar världsdagen för teckenspråk kan se lite olika ut, berättar Magnus. Men ett genomgående tema är färgen turkos som är teckenspråkets färg.

– Det är första gången jag ska fira, så vi får se vad som händer, men det brukar nog vara lite fest.

I Sverige bor det omkring 10 000 personer som är döva eller har en hörselskada. Magnus berättar att han många gånger har upplevt att personer blir nervösa när de ska kommunicera med någon som är döv. Han menar att en del till och med har försökt att prata engelska i hopp om att göra sig förstådda.

– Men att byta talspråk hjälper ju förstås inte. Något man kan göra är ju att lära sig teckenspråkets alfabet, det kommer man långt på. Kroppsspråk gör också mycket för att man ska kunna kommunicera. Sen tycker jag att man alltid ska ha papper och penna med sig, det löser det mesta, säger Magnus.

Men trots att Magnus studerade teckenspråk i flera år tycker även han att det ibland kan vara svårt att tolka rätt.

– Det svåraste med att tolka är att få in personligheten i språket, så att det verkligen kommer ut på det sättet som personen i fråga hade sagt det, säger han.

  • Frida Johansson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.