2016-08-09 17:10

2016-08-11 07:22

Lena syltar och saftar både till sig och till andra

HYTTSJÖN: Många vill ha hemkokt men saknar tid

Skogen är en riktig skattkammare för den som vet vad man ska göra med det som finns där. Lena Andersson följde ofta med sin farmor ut i skogen för att plocka bär. Nu kokar hon sylt och saft för fulla muggar.

Som barn var Lena Andersson mycket ute i skogen för att plocka hallon, blåbär och andra bär tillsammans med sin farmor. När hon startade sitt företag Hyttsjöns hantverksbageri ville hon använda hemkokad sylt i sina bakverk.

– Jag tänkte att folk kanske ville köpa sylten som är i kakorna, säger hon.

När hennes barn var små kokade hon sylt och saft i mängd. Det plockades massor av bär. Alla bär som hon använder har hon själv plockat för hand i skogen. Bärplockare är inget som hon använder, hon tycker att det blir så mycket arbete med rensning då.

Bäst tycker hon att sylten blir om man kokar den direkt av färska bär.

– Det blir en godare smak, intygar hon.

Annorlunda smak

En av favoriterna är blåbärssylt med kardemumma. Och Lena Andersson använder inte färdigmalen kardemumma. Kärnorna häller hon i en gammaldags kaffekvarn och maler innan de åker ner i grytan tillsammans med blåbären som hon har plockat.

– Finns det någon pinne med så bjuder jag på det, skrattar hon.

Den här sylten använder hon sedan när hon bakar sina blåbärsbullar.

Populärt

Det är många som säljer hemkokt sylt och saft men det är inte alla som kan skryta med att de plockat bären själva. Visst har hon fått hjälp ibland men det mesta har hon plockat själv. Det har även gått åt en ansenlig mängd blåbär för att åstadkomma alla blåbärsfläckarna i ändan på de gamla snickarbyxorna som Lena har på sig när hon plockar blåbär. För det är faktiskt mycket bekvämare att sitta mitt i härligheten i stället för att gå dubbelvikt.

Som barn var Lena Andersson mycket ute i skogen för att plocka hallon, blåbär och andra bär tillsammans med sin farmor. När hon startade sitt företag Hyttsjöns hantverksbageri ville hon använda hemkokad sylt i sina bakverk.

– Jag tänkte att folk kanske ville köpa sylten som är i kakorna, säger hon.

När hennes barn var små kokade hon sylt och saft i mängd. Det plockades massor av bär. Alla bär som hon använder har hon själv plockat för hand i skogen. Bärplockare är inget som hon använder, hon tycker att det blir så mycket arbete med rensning då.

Bäst tycker hon att sylten blir om man kokar den direkt av färska bär.

– Det blir en godare smak, intygar hon.

Annorlunda smak

En av favoriterna är blåbärssylt med kardemumma. Och Lena Andersson använder inte färdigmalen kardemumma. Kärnorna häller hon i en gammaldags kaffekvarn och maler innan de åker ner i grytan tillsammans med blåbären som hon har plockat.

– Finns det någon pinne med så bjuder jag på det, skrattar hon.

Den här sylten använder hon sedan när hon bakar sina blåbärsbullar.

Populärt

Det är många som säljer hemkokt sylt och saft men det är inte alla som kan skryta med att de plockat bären själva. Visst har hon fått hjälp ibland men det mesta har hon plockat själv. Det har även gått åt en ansenlig mängd blåbär för att åstadkomma alla blåbärsfläckarna i ändan på de gamla snickarbyxorna som Lena har på sig när hon plockar blåbär. För det är faktiskt mycket bekvämare att sitta mitt i härligheten i stället för att gå dubbelvikt.

Lenas blåbärssylt med kardemumma

1 700 gram blåbär

1 kg + 1 dl syltsocker

2 msk kardemumma

Gör så här: Låt bären stå en stund i grytan och ”safta till sig”. Tillsätt syltsocker och eventuellt lite vatten. Koka i två till fem minuter. Skumma noga. Häll upp i väl rengjorda burkar.

 

Med hjälp av syltsocker är det enkelt att göra sin egen sylt. Bara fantasin sätter gränser för vilka smaker som man kan kombinera.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.