2016-07-29 06:00

2016-07-29 06:00

Henry är född i juli månad

STATISTIK: Då föds flest barn

De senaste åtta åren har flest barn fötts under juli månad. Ettåriga Henry Karlsson, som föddes i början av juli i fjol, är en av dem.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån föds det flest barn i Sverige under juli månad. Och så har det varit de senaste åtta åren.

I fjol föddes totalt 10 455 barn under juli i Sverige och en av dem var Henry Karlsson. Det var en fin sommardag den 8 juli i fjol när Henry Karlsson valde att komma till världen. Klockan var strax efter ett den där onsdagseftermiddagen.

– Det var som i går, jag kommer verkligen ihåg allting som om det vore i går. Fåglarna kvittrade, det var varmt ute och solen sken, en perfekt sommardag helt enkelt, berättar mamma Erika Karlsson och berättar även att Henry föddes fyra dagar efter beräknad födsel.

Hur skulle du beskriva Henry?

– Han är en blond liten kille med blå ögon och ett riktigt busfrö. Han är väldigt busig, han förstår nej, men är ändå tvungen att göra det som man säger nej till. Jag brukar jämföra honom lite med Emil i Lönneberga, säger Erika Karlsson och skrattar.

– Han är inte direkt rädd för någonting heller så det ska bli spännande att se hur han blir när han blir äldre, fortsätter hon.

Av alla barn som föddes under förra året var det hela 44 procent som såg världen för första gången under vår- och sommarmånaderna april till augusti.

För två år sedan föddes 10 560 barn i juli och för tre år sedan föddes 10 506 barn under juli månad.

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån föds det flest barn i Sverige under juli månad. Och så har det varit de senaste åtta åren.

I fjol föddes totalt 10 455 barn under juli i Sverige och en av dem var Henry Karlsson. Det var en fin sommardag den 8 juli i fjol när Henry Karlsson valde att komma till världen. Klockan var strax efter ett den där onsdagseftermiddagen.

– Det var som i går, jag kommer verkligen ihåg allting som om det vore i går. Fåglarna kvittrade, det var varmt ute och solen sken, en perfekt sommardag helt enkelt, berättar mamma Erika Karlsson och berättar även att Henry föddes fyra dagar efter beräknad födsel.

Hur skulle du beskriva Henry?

– Han är en blond liten kille med blå ögon och ett riktigt busfrö. Han är väldigt busig, han förstår nej, men är ändå tvungen att göra det som man säger nej till. Jag brukar jämföra honom lite med Emil i Lönneberga, säger Erika Karlsson och skrattar.

– Han är inte direkt rädd för någonting heller så det ska bli spännande att se hur han blir när han blir äldre, fortsätter hon.

Av alla barn som föddes under förra året var det hela 44 procent som såg världen för första gången under vår- och sommarmånaderna april till augusti.

För två år sedan föddes 10 560 barn i juli och för tre år sedan föddes 10 506 barn under juli månad.

  • Jessica Lundevall