2016-07-20 06:00

2016-07-20 06:00

Vandrarhem i fara

TURISM: Värmlands Campanläggning under hyresförhandlingar

Sedan 2010 har Hans Högfeldt hyrt vandrarhemmet vid Kasernvägen av Vasallen. Nu riskerar dock verksamheten att ta stor skada då den nya hyresvärden, Merx Fastigheter AB, vill höja hyran med närmare 400 kronor per kvadratmeter.

Det dåvarande kontraktet innebar en låg hyra under förutsättningen att hyresgästen stod för eventuella investeringar i fastigheten. Efter att Merx Fastigheter tog över byggnaden i april sade de upp kontraktet.

– Jag har sedan 2010 investerat cirka 2 500 000 kronor i fastigheten. Det har bland annat behövts nya brandsäkra dörrar och brandlarm, en ny handikapptoalett samt en upprustning av köket. Det är mycket tråkigt att läget ser ut som det gör, säger han.

Men trots hyreshöjningen, som han just nu håller på att förhandla kring med Merx Fastigheter, håller han humöret uppe.

– Jag hoppas verkligen att vi kan komma fram till en lösning. Vi har en bra dialog med Merx och vad det verkar ser de vår verksamhet som bra och viktig för staden.

Ett marknadsmässigt pris

Hans-Åke Uggla, VD för Merx Fastigheter, motiverar höjningen med att det nya priset är marknadsmässigt.

– I nuläget betalar han cirka 200 kronor per kvadratmeter och har under åren kunnat använda mellanskillnaden till investeringar i byggnaden. Han har gjort mycket bra för pengarna, men tyvärr måste vi komma upp i en summa som är mer enligt vad marknaden säger, menar Hans-Åke, som också tycker att situationen är tråkig.

– Vi ser mycket positivt på den verksamhet som Hans bedriver och anser att det är en viktig del av Kristinehamn. Vi är öppna för förhandlingar och försöker hjälpa honom så gott vi kan. Vi har bland annat hyrt ut den närliggande restaurangen till honom så att han kan dra in mer pengar, säger Hans-Åke Uggla.

– Det är tråkigt att verksamheten inte har växt sig stor nog att kunna bära 2 000 kvadratmeter.

Håller hoppet uppe

Trots att kontraktet löper ut den sista januari fortsätter Hans att ta emot bokningar.

– Vi har cirka 20 000 gäster per säsong och trycket är ännu hårt med många bokningar på kö, säger han, och fortsätter:

– Jag är väldigt stolt över den verksamhet vi bedriver och kommer att fortsätta kämpa tills det tar stopp på riktigt. Jag är övertygad om att Kristinehamns turistliv skulle få en hård smäll om vi tvingades lägga ner, avslutar han.

Det dåvarande kontraktet innebar en låg hyra under förutsättningen att hyresgästen stod för eventuella investeringar i fastigheten. Efter att Merx Fastigheter tog över byggnaden i april sade de upp kontraktet.

– Jag har sedan 2010 investerat cirka 2 500 000 kronor i fastigheten. Det har bland annat behövts nya brandsäkra dörrar och brandlarm, en ny handikapptoalett samt en upprustning av köket. Det är mycket tråkigt att läget ser ut som det gör, säger han.

Men trots hyreshöjningen, som han just nu håller på att förhandla kring med Merx Fastigheter, håller han humöret uppe.

– Jag hoppas verkligen att vi kan komma fram till en lösning. Vi har en bra dialog med Merx och vad det verkar ser de vår verksamhet som bra och viktig för staden.

Ett marknadsmässigt pris

Hans-Åke Uggla, VD för Merx Fastigheter, motiverar höjningen med att det nya priset är marknadsmässigt.

– I nuläget betalar han cirka 200 kronor per kvadratmeter och har under åren kunnat använda mellanskillnaden till investeringar i byggnaden. Han har gjort mycket bra för pengarna, men tyvärr måste vi komma upp i en summa som är mer enligt vad marknaden säger, menar Hans-Åke, som också tycker att situationen är tråkig.

– Vi ser mycket positivt på den verksamhet som Hans bedriver och anser att det är en viktig del av Kristinehamn. Vi är öppna för förhandlingar och försöker hjälpa honom så gott vi kan. Vi har bland annat hyrt ut den närliggande restaurangen till honom så att han kan dra in mer pengar, säger Hans-Åke Uggla.

– Det är tråkigt att verksamheten inte har växt sig stor nog att kunna bära 2 000 kvadratmeter.

Håller hoppet uppe

Trots att kontraktet löper ut den sista januari fortsätter Hans att ta emot bokningar.

– Vi har cirka 20 000 gäster per säsong och trycket är ännu hårt med många bokningar på kö, säger han, och fortsätter:

– Jag är väldigt stolt över den verksamhet vi bedriver och kommer att fortsätta kämpa tills det tar stopp på riktigt. Jag är övertygad om att Kristinehamns turistliv skulle få en hård smäll om vi tvingades lägga ner, avslutar han.

  • Josef Wiklund