2016-07-14 11:28

2016-07-14 11:28

Många ville uppleva ett vikingaskepp

GÄSTHAMNEN: Sigrid Storråda besökte Kristinehamn

Vikingaskeppet Sigrid Storråda från Kinnekulle lockade många åskådare i olika åldrar när det gled in i gästhamnen på onsdagseftermiddagen.

Skeppet hade färdats från Sjötorp till Kristinehamn. Avgången blev något uppskjuten på grund av det blåsiga vädret men själva färden gick fortare än planerat. De 32 medlemmarna i roddarlaget har kapacitet att ro i ungefär sex knop, men båten är i huvudsak en segelbåt.

– Det är blåsigt men medvind, man rider på vågorna. Det tog fyra timmar, en halvtimme mindre än vi hade räknat med. Vi gjorde åtta knop, men kan nog göra nio om det är blankt bleke, säger Jonas Krantz som är ordförande i FVSS, Föreningen vikingaskeppet Sigrid Storråda.

Spännande historia

Ove Jansson från besättningen inled eftermiddagens schema med att berätta lite om Sigrid Storrådas historia och om skeppet. Det pampiga skeppet är 24 meter långt och väger 17 ton. Det enda som skiljer det från originalet Gokstadsskeppet är att det är klassat som passagerarfartyg och kan ta upp till 45 passagerare. För att få köra skeppet krävs sjökaptenlicens, och det har kaptenen Michael Lundquist. Efter den lättsamma historielektionen fick man möjlighet att gå ombord på skeppet, en möjlighet som många tog.

Kul för barnen

Bland besökarna på gästhamnens bryggor fanns många barnfamiljer. En av dem var familjen Björk Fabricius från Göteborg. Barnen Alvar, Hilda och Elmer var förtjusta över den stora båten.

– Vi bor i Göteborg men har sommarstuga i Kristinehamn. I dag skulle vi in till stan och tänkte att det kunde vara kul att ta svängen förbi gästhamnen för att titta på vikingabåten, säger Adam Björk.

Båtintresserade

För gästhamnen och Kristinehamns kommun är en sådan här händelse mycket betydelsefull.

– Det är alltid roligt när det händer någonting. Man ser ju på hur mycket folk som kommer och på hur glada de är att det är uppskattat. Kristinehamnarna är båtintresserade överlag så en sådan här grej är ju jättekul, säger gästhamnens Jan Gustafsson.

Skeppet hade färdats från Sjötorp till Kristinehamn. Avgången blev något uppskjuten på grund av det blåsiga vädret men själva färden gick fortare än planerat. De 32 medlemmarna i roddarlaget har kapacitet att ro i ungefär sex knop, men båten är i huvudsak en segelbåt.

– Det är blåsigt men medvind, man rider på vågorna. Det tog fyra timmar, en halvtimme mindre än vi hade räknat med. Vi gjorde åtta knop, men kan nog göra nio om det är blankt bleke, säger Jonas Krantz som är ordförande i FVSS, Föreningen vikingaskeppet Sigrid Storråda.

Spännande historia

Ove Jansson från besättningen inled eftermiddagens schema med att berätta lite om Sigrid Storrådas historia och om skeppet. Det pampiga skeppet är 24 meter långt och väger 17 ton. Det enda som skiljer det från originalet Gokstadsskeppet är att det är klassat som passagerarfartyg och kan ta upp till 45 passagerare. För att få köra skeppet krävs sjökaptenlicens, och det har kaptenen Michael Lundquist. Efter den lättsamma historielektionen fick man möjlighet att gå ombord på skeppet, en möjlighet som många tog.

Kul för barnen

Bland besökarna på gästhamnens bryggor fanns många barnfamiljer. En av dem var familjen Björk Fabricius från Göteborg. Barnen Alvar, Hilda och Elmer var förtjusta över den stora båten.

– Vi bor i Göteborg men har sommarstuga i Kristinehamn. I dag skulle vi in till stan och tänkte att det kunde vara kul att ta svängen förbi gästhamnen för att titta på vikingabåten, säger Adam Björk.

Båtintresserade

För gästhamnen och Kristinehamns kommun är en sådan här händelse mycket betydelsefull.

– Det är alltid roligt när det händer någonting. Man ser ju på hur mycket folk som kommer och på hur glada de är att det är uppskattat. Kristinehamnarna är båtintresserade överlag så en sådan här grej är ju jättekul, säger gästhamnens Jan Gustafsson.

  • Ingrid Ramberg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.