2016-07-13 06:00

2016-07-13 10:32

Pirater letar skatter på Saxholmen

KRISTINEHAMN

Skepp o' hoj! Saxarna på Saxholmen är inte att leka med. De har stulit bojortens egen skattkista. Tillsammans med ett gäng unga pirater fick NKP följa med till Saxholmen och leta efter den bortrövade skatten.

Alla har klivit ombord på bojorten och besättningen kastar loss. Spänningen hänger i luften.

– Var är piraterna? frågar ett av barnen.

Strax därefter kommer piraterna Mikaela Klumpfot, Sofie Huggtand och Jonathan Pektå fram. De är vansinniga för att saxarna på Saxholmen har stulit deras skatt. De frågar barnen om de kan hjälpa till att hitta skatten.

– Jaaa! svarar barnen i kör och skattjakten kan starta.

Utrustade med kartor får alla små pirater i uppgift att spana efter landmärken. De får också rådet att passa sig för de fula och illaluktande saxarna. Barnen skriker så högt de kan och gör sina fulaste grimaser för att skrämma bort alla elakingar på Vänern.

Eldprov

Vid ratten står styrman Amanda Paulsson tillsammans med kapten Fredrik Björkander och matros Thomas Lundström. Det blåser ganska bra till sjöss i dag. Runt tio meter per sekund, enligt kapten.

– Vi hade vårt eldprov under första piratturen i år. Då blåste det tolv sekundmeter och det var svårt att lägga till vid Saxholmsbryggan. Det är just när det blåser från sydväst som det blir mest besvärligt för oss, förklarar han.

Amanda Paulsson har varit med tre somrar i besättningen på bojorten, men det är första året som hon är styrman. Amanda berättar att piratturen är bojortens mest populära tur.

– Men även musikquizen har blivit väldigt uppskattad, säger hon.

Saxholmen

När vi anlänt till Saxholmen är det dags att skrämma bort eventuella saxar som kan finnas på ön. Det är dags att fyra av kanonen och alla uppmanas att hålla för öronen. Det smäller ordentligt och passagerarna jublar av förtjusning.

Små och stora pirater får sedan kliva av på ön och sökandet efter skatten kan börja. Bland myror och brännässlor hittar barnen tillslut den stora skattkistan.

Tillbaka på båten försöker den busiga Jonathan Pektå stjäla skatten. Men det skulle han inte ha gjort. På order från kapten får barnen straffa piraten med att binda fast honom i masten och kittla honom.

Trötta skattletare

Det är märkbart trötta barn som slår sig ner med en baguette och festis efter en intensiv skattjakt. En av de unga piraterna är Emile Eriksson som är på pirattur tillsammans med sin mamma Magdalena Eriksson, kusinerna Alice och Elias Eriksson samt morfar Karl-Erik Eriksson. Emile tycker att det har varit en rolig skattjakt.

– Jag tycker om sjörövare, men det var svårt att hitta skatten, förklarar han.

Mamma Magdalena är också nöjd.

– Det var mer skådespel än jag hade väntat mig. Jag har nog aldrig sett så kavata sjörövare tidigare. Det har varit roligt, säger hon med ett leende.

Alla har klivit ombord på bojorten och besättningen kastar loss. Spänningen hänger i luften.

– Var är piraterna? frågar ett av barnen.

Strax därefter kommer piraterna Mikaela Klumpfot, Sofie Huggtand och Jonathan Pektå fram. De är vansinniga för att saxarna på Saxholmen har stulit deras skatt. De frågar barnen om de kan hjälpa till att hitta skatten.

– Jaaa! svarar barnen i kör och skattjakten kan starta.

Utrustade med kartor får alla små pirater i uppgift att spana efter landmärken. De får också rådet att passa sig för de fula och illaluktande saxarna. Barnen skriker så högt de kan och gör sina fulaste grimaser för att skrämma bort alla elakingar på Vänern.

Eldprov

Vid ratten står styrman Amanda Paulsson tillsammans med kapten Fredrik Björkander och matros Thomas Lundström. Det blåser ganska bra till sjöss i dag. Runt tio meter per sekund, enligt kapten.

– Vi hade vårt eldprov under första piratturen i år. Då blåste det tolv sekundmeter och det var svårt att lägga till vid Saxholmsbryggan. Det är just när det blåser från sydväst som det blir mest besvärligt för oss, förklarar han.

Amanda Paulsson har varit med tre somrar i besättningen på bojorten, men det är första året som hon är styrman. Amanda berättar att piratturen är bojortens mest populära tur.

– Men även musikquizen har blivit väldigt uppskattad, säger hon.

Saxholmen

När vi anlänt till Saxholmen är det dags att skrämma bort eventuella saxar som kan finnas på ön. Det är dags att fyra av kanonen och alla uppmanas att hålla för öronen. Det smäller ordentligt och passagerarna jublar av förtjusning.

Små och stora pirater får sedan kliva av på ön och sökandet efter skatten kan börja. Bland myror och brännässlor hittar barnen tillslut den stora skattkistan.

Tillbaka på båten försöker den busiga Jonathan Pektå stjäla skatten. Men det skulle han inte ha gjort. På order från kapten får barnen straffa piraten med att binda fast honom i masten och kittla honom.

Trötta skattletare

Det är märkbart trötta barn som slår sig ner med en baguette och festis efter en intensiv skattjakt. En av de unga piraterna är Emile Eriksson som är på pirattur tillsammans med sin mamma Magdalena Eriksson, kusinerna Alice och Elias Eriksson samt morfar Karl-Erik Eriksson. Emile tycker att det har varit en rolig skattjakt.

– Jag tycker om sjörövare, men det var svårt att hitta skatten, förklarar han.

Mamma Magdalena är också nöjd.

– Det var mer skådespel än jag hade väntat mig. Jag har nog aldrig sett så kavata sjörövare tidigare. Det har varit roligt, säger hon med ett leende.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.