2016-07-04 06:00

2016-07-04 06:00

Visar sina bästa hattar

KONST: SaraPirat ställer ut med pappa

Konstnären Anders Wahlmark ställer ut sina akvarellmålningar under hela juli månad.
Första veckan har han sällskap av sin dotter Sara Wahlmark som visar upp hattar och illustrationer.

Sara Wahlmark, eller SaraPirat som hon även kallar sig, började sin konstnärliga karriär med att teckna i tusch. Efter att ha läst en tvåårig utbildning till modist på Tillskärarakademin i Göteborg tillverkar hon nu hattar och andra hårdekorationer. Och under veckan kan man därför, förutom illustrationer i tusch, även se ett urval av hennes huvudbonader på en utställning i Anders Wahlmarks ateljé.

– Det är väldigt roligt att få ställa ut med pappa igen, senast var 2013, men då hade jag inga hattar med utan endast bilder, säger SaraPirat.

– Det är ett väldigt kul koncept det här, att pappa ställer ut med sina vänner, fortsätter hon.

Hur kom det sig att du utbildade dig till just modist?

– Jag sydde väldigt mycket när jag var yngre, men kände att jag ville göra något mer hantverksmässigt även om jag fortfarande ville hålla på med textil. Efter att ha funderat lite kände jag att hattar vore något. Och jag älskar verkligen det här, det är fantastiskt att få hålla på med det här hantverket och få föra det vidare till nästa generation. Det är väldigt häftigt att få göra moderna hattar men med gammal teknik, på samma sätt som man gjorde hattar för 100 år sedan.

Vad för typ av hattar gör du?

– Alla typer egentligen, jag gör allt som sitter på huvudet kan man säga. Stårhattar, filthattar, hårdekorationer, ja allt möjligt.

Var hittar du inspiration?

– Mycket bara kommer till mig, men jag får också mycket inspiration av olika material och saker som jag ser för stunden. Häromdagen fick jag till exempel syn på en plastslang i ett byggvaruhus som blev inspiration till en hårdekoration. Djur och natur inspirerar mig också väldigt mycket.

Hur ser en typisk hattkund ut?

– Väldigt svårt att säga för det är alla typer av människor i olika åldrar som beställer hattar av mig. Det enda är nog att man måste ha ett intresse för hattar och ett intresse för att vilja bära en specialdesignad hatt.

Vad kan besökarna på utställningen förvänta sig att få se?

– De får se det bästa av det som jag har gjort hittills, jag har med mig det som jag är mest nöjd med. Det är kanske inga direkt bärbara hattar jag ställer ut, mer sådana som jag har gjort just för att visa upp.

Under den kommande veckan får besökarna på utställningen se ett urval av SaraPirats bästa hattar. Veckan därefter ställer Anders Wahlmark ut tillsammans med träsvarvaren Pehr Kron innan det är dags för textilkonstnären Kerstin Stålstam. Under utställningens sista vecka besöker Mats Hansson Anders Wahlmarks ateljé.

Sara Wahlmark, eller SaraPirat som hon även kallar sig, började sin konstnärliga karriär med att teckna i tusch. Efter att ha läst en tvåårig utbildning till modist på Tillskärarakademin i Göteborg tillverkar hon nu hattar och andra hårdekorationer. Och under veckan kan man därför, förutom illustrationer i tusch, även se ett urval av hennes huvudbonader på en utställning i Anders Wahlmarks ateljé.

– Det är väldigt roligt att få ställa ut med pappa igen, senast var 2013, men då hade jag inga hattar med utan endast bilder, säger SaraPirat.

– Det är ett väldigt kul koncept det här, att pappa ställer ut med sina vänner, fortsätter hon.

Hur kom det sig att du utbildade dig till just modist?

– Jag sydde väldigt mycket när jag var yngre, men kände att jag ville göra något mer hantverksmässigt även om jag fortfarande ville hålla på med textil. Efter att ha funderat lite kände jag att hattar vore något. Och jag älskar verkligen det här, det är fantastiskt att få hålla på med det här hantverket och få föra det vidare till nästa generation. Det är väldigt häftigt att få göra moderna hattar men med gammal teknik, på samma sätt som man gjorde hattar för 100 år sedan.

Vad för typ av hattar gör du?

– Alla typer egentligen, jag gör allt som sitter på huvudet kan man säga. Stårhattar, filthattar, hårdekorationer, ja allt möjligt.

Var hittar du inspiration?

– Mycket bara kommer till mig, men jag får också mycket inspiration av olika material och saker som jag ser för stunden. Häromdagen fick jag till exempel syn på en plastslang i ett byggvaruhus som blev inspiration till en hårdekoration. Djur och natur inspirerar mig också väldigt mycket.

Hur ser en typisk hattkund ut?

– Väldigt svårt att säga för det är alla typer av människor i olika åldrar som beställer hattar av mig. Det enda är nog att man måste ha ett intresse för hattar och ett intresse för att vilja bära en specialdesignad hatt.

Vad kan besökarna på utställningen förvänta sig att få se?

– De får se det bästa av det som jag har gjort hittills, jag har med mig det som jag är mest nöjd med. Det är kanske inga direkt bärbara hattar jag ställer ut, mer sådana som jag har gjort just för att visa upp.

Under den kommande veckan får besökarna på utställningen se ett urval av SaraPirats bästa hattar. Veckan därefter ställer Anders Wahlmark ut tillsammans med träsvarvaren Pehr Kron innan det är dags för textilkonstnären Kerstin Stålstam. Under utställningens sista vecka besöker Mats Hansson Anders Wahlmarks ateljé.

  • Jessica Lundevall