2016-07-01 16:19

2016-07-01 16:19

Skarp kritik mot OK

NÄRINGSLIV: Interna och fackliga protester mot varsel

Olika parter reagerar starkt och är upprörda på OKQ8:s ledning i Värmland efter deras uppsägningar av personal i samband med ägarbyten.

Sedan ungefär en månad tillbaka drivs tre av Värmlands OKQ8-mackar av nya ägare. Det gäller stationerna i Kristinehamn, Hagfors och Grums. I samband med att stationerna gick ut till arrende varslades totalt 18 personer från de tre arbetsplatserna. Anledningen var att mackarna har haft ekonomiska problem under några års tid.

Företagets ledning i Värmland får nu kritik både från de anställda och från facket för sin hantering av stationernas ägarbyten. Kritiken handlar främst om att beslut fattats för snabbt.

– OK har hastat igenom det här utan att sköta det på ett smidigt sätt. En sådan organisation som OK som är medlemsägd tycker jag ska gå i bräschen, säger Örjan Jakobsson, ombudsman på Transport till Värmlands Folkblad.

OK Värmlands vd Stefan Särnehed beklagar uppsägningarna men menar att ledningen agerat enligt regelboken.

– I mars fick vi styrelsens uppdrag att undersöka möjligheten att arrendera ut tre stationer. Det är en process att hitta någon som kan arrendera, sedan ska det vara fackliga förhandlingar och sedan ges ett antal veckor för personalen att fundera. När styrelsen fattade beslutet hade vi facklig förhandling och dagen efter var vi runt och pratade med alla anställda, säger han till VF.

NKP har sökt ägaren till OKQ8 i Kristinehamn för en kommentar.

Sedan ungefär en månad tillbaka drivs tre av Värmlands OKQ8-mackar av nya ägare. Det gäller stationerna i Kristinehamn, Hagfors och Grums. I samband med att stationerna gick ut till arrende varslades totalt 18 personer från de tre arbetsplatserna. Anledningen var att mackarna har haft ekonomiska problem under några års tid.

Företagets ledning i Värmland får nu kritik både från de anställda och från facket för sin hantering av stationernas ägarbyten. Kritiken handlar främst om att beslut fattats för snabbt.

– OK har hastat igenom det här utan att sköta det på ett smidigt sätt. En sådan organisation som OK som är medlemsägd tycker jag ska gå i bräschen, säger Örjan Jakobsson, ombudsman på Transport till Värmlands Folkblad.

OK Värmlands vd Stefan Särnehed beklagar uppsägningarna men menar att ledningen agerat enligt regelboken.

– I mars fick vi styrelsens uppdrag att undersöka möjligheten att arrendera ut tre stationer. Det är en process att hitta någon som kan arrendera, sedan ska det vara fackliga förhandlingar och sedan ges ett antal veckor för personalen att fundera. När styrelsen fattade beslutet hade vi facklig förhandling och dagen efter var vi runt och pratade med alla anställda, säger han till VF.

NKP har sökt ägaren till OKQ8 i Kristinehamn för en kommentar.

  • Ingrid Ramberg