2016-07-01 16:58

2016-07-01 16:58

Blir ej byggnadsminne

BJÖRKTRASTEN: Länsstyrelsens beslut är tydligt

Nu står det klart att kvarteret Björktrasten inte byggnadsminnesförklaras.

– Jag tycker att det är jättetråkigt, säger oppositionsråd Marie Oudin (M).

Kristinehamns kommun ansåg i sitt yttrande till länsstyrelsen i Värmland att kvarteret Björktrasten inte behövde byggnadsminnesförklaras. Kommunen anser att detaljplanen och beslutet om att Jakobsbergsskolans huvudbyggnad, ”Villa Älvkullen”, inte får rivas räcker som skydd för den aktuella miljön.

Höga krav

Under fredagen kom länsstyrelsens beslut i frågan som alltså innebär att miljö och byggnader vid kvarteret Björktrasten inte kommer bli byggnadsminne. Och beslutet är tydligt.

– Sammantaget, när vi lägger ihop alla delar som vi tar hänsyn till, når inte miljön upp till den höga ribban som krävs för att förklara ett område som byggnadsminne. Det krävs ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde för att byggnadsminnesförklaras, säger Bengt Falemo, enhetschef på länsstyrelsen.

Minskat värdet

Visserligen gör länsstyrelsen bedömningen att miljön, med Jakobsbergsskolan/gamla flickskolan, vaktmästarbostaden, rektorsbostaden och tillhörande ekonomibyggnad och skolgård har höga kulturhistoriska värden, men de konstaterar även att de förändringar som har gjorts inom området sänker det kulturhistoriska värdet.

– Exempelvis saknas stora delar av de ursprungliga snickeridekorerna och byggnadens tidigare huvudentré har tagits bort. Däremot har vi bedömt att de tillbyggnader som har gjorts under åren inte har påverkat det hela, säger Bengt Falemo.

– I slutändan får man göra en sammantagen bedömning och det här är inte ett klockrent fall för att bli byggnadsminne, fortsätter han.

Om kommunen hade svarat er att de ville byggnadsminnesförklara området, hade det påverkat ert beslut?

– Vi gör i första hand en bedömning utifrån det kulturhistoriska värdet och kommunens yttrande ska inte vara en avgörande bedömningsgrund. Däremot kan det bli en annan diskussion om kommunen hade varit positiva till ett byggnadsminne, då får man diskutera hur man på bästa sätt kan skydda miljön och byggnaderna.

Besviken

Oppositionsråd Marie Oudin (M) är besviken över länsstyrelsens beslut. Alliansen har varit emot att bygga ett teknik- och innovationscenter i det här området från dag ett och när beslutet ändå blev så var de för att byggnadsminnesförklara kvarteret Björktrasten.

– Vi har varit emot placeringen hela tiden och jag tycker det är väldigt tråkigt att vi inte har kunnat ha en bättre dialog över partigränserna om det här när det bara skiljer en röst på kommunfullmäktige. Visst är det demokrati och man kan vinna med enbart en röst, men jag tycker ändå att man kan lyssna på alla röster när vi är så bra på att ha dialoger om allt annat, säger hon.

– Jag vill dock poängtera att vi inte är emot teknik- och innovationscentret i sig utan enbart placeringen av det, tillägger hon.

Marie Oudin tycker det är synd att det vackra området i kvarteret Björktrasten inte bevaras.

– Det är ett väldigt fint område som är värt att bevara, en väldigt fin oas.

Kristinehamns kommun ansåg i sitt yttrande till länsstyrelsen i Värmland att kvarteret Björktrasten inte behövde byggnadsminnesförklaras. Kommunen anser att detaljplanen och beslutet om att Jakobsbergsskolans huvudbyggnad, ”Villa Älvkullen”, inte får rivas räcker som skydd för den aktuella miljön.

Höga krav

Under fredagen kom länsstyrelsens beslut i frågan som alltså innebär att miljö och byggnader vid kvarteret Björktrasten inte kommer bli byggnadsminne. Och beslutet är tydligt.

– Sammantaget, när vi lägger ihop alla delar som vi tar hänsyn till, når inte miljön upp till den höga ribban som krävs för att förklara ett område som byggnadsminne. Det krävs ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde för att byggnadsminnesförklaras, säger Bengt Falemo, enhetschef på länsstyrelsen.

Minskat värdet

Visserligen gör länsstyrelsen bedömningen att miljön, med Jakobsbergsskolan/gamla flickskolan, vaktmästarbostaden, rektorsbostaden och tillhörande ekonomibyggnad och skolgård har höga kulturhistoriska värden, men de konstaterar även att de förändringar som har gjorts inom området sänker det kulturhistoriska värdet.

– Exempelvis saknas stora delar av de ursprungliga snickeridekorerna och byggnadens tidigare huvudentré har tagits bort. Däremot har vi bedömt att de tillbyggnader som har gjorts under åren inte har påverkat det hela, säger Bengt Falemo.

– I slutändan får man göra en sammantagen bedömning och det här är inte ett klockrent fall för att bli byggnadsminne, fortsätter han.

Om kommunen hade svarat er att de ville byggnadsminnesförklara området, hade det påverkat ert beslut?

– Vi gör i första hand en bedömning utifrån det kulturhistoriska värdet och kommunens yttrande ska inte vara en avgörande bedömningsgrund. Däremot kan det bli en annan diskussion om kommunen hade varit positiva till ett byggnadsminne, då får man diskutera hur man på bästa sätt kan skydda miljön och byggnaderna.

Besviken

Oppositionsråd Marie Oudin (M) är besviken över länsstyrelsens beslut. Alliansen har varit emot att bygga ett teknik- och innovationscenter i det här området från dag ett och när beslutet ändå blev så var de för att byggnadsminnesförklara kvarteret Björktrasten.

– Vi har varit emot placeringen hela tiden och jag tycker det är väldigt tråkigt att vi inte har kunnat ha en bättre dialog över partigränserna om det här när det bara skiljer en röst på kommunfullmäktige. Visst är det demokrati och man kan vinna med enbart en röst, men jag tycker ändå att man kan lyssna på alla röster när vi är så bra på att ha dialoger om allt annat, säger hon.

– Jag vill dock poängtera att vi inte är emot teknik- och innovationscentret i sig utan enbart placeringen av det, tillägger hon.

Marie Oudin tycker det är synd att det vackra området i kvarteret Björktrasten inte bevaras.

– Det är ett väldigt fint område som är värt att bevara, en väldigt fin oas.

  • Jessica Lundevall

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.