2016-06-14 16:44

2016-06-14 16:44

Här ska det bli verkstad

NÄRINGSLIV: Husbilslandet mångmiljonsatsar

Under tisdagen påbörjade Husbilslandet sitt nybygge. En ny verkstadshall ska vara klar att tas i bruk i början av februari. En satsning som har legat i luften ett tag.

– Det har varit många turer fram och tillbaka, men nu bestämde vi att vi bygger, säger verkstadschef Niklas Olsson.

Det är ingen liten verkstad som ska sättas upp. Golvytan blir 1 700 kvadratmeter och ska räcka till för 15 eller 16 arbetsplatser för husbilar. Dessutom tillkommer en överbyggnad där ungefär 500 kvadratmeter ska utnyttjas som lager.

Samordnar verksamheten

Niklas Olsson berättar att Husbilslandet i dag har verkstadsverksamheten utspridd på tre olika verkstäder och lagret finns på fem olika platser. Nu koncentreras allt till anläggningen i Bäckhem, strax utanför Bäckhammar.

– Den nya verkstaden innebär att vi kommer att kunna flytta in sådan verksamhet som vi i dag lejer in utifrån. Vi kommer också att utöka verkstadstjänsterna så att vi kan ta emot och serva kunder som inte har köpt sin husbil här hos oss. Det har vi ingen möjlighet till i dag, säger han.

Behöver ni anställa fler reparatörer?

– Vi har redan anställt tre reparatörer under våren och räknar med att ta in lika många till i höst så att de är inkörda när vi tar den nya verkstaden i drift.

Men Niklas Olsson tror inte att det stoppar där:

– Om några år kan jag tänka mig att vi har tio reparatörer till.

Vad är det som gör att ni vågar satsa?

– Vi har sålt många fler bilar de senaste åren och då ökar underhållsbehovet. Sedan är vi underbemannade i dag. Jämfört med våra konkurrenter i samma storlek är vi bara hälften så många anställda, svarar Niklas Olsson.

15-20 miljoner kronor

Det är inte bara en verkstadshall som ska byggas. Den ska inredas också. En del verktyg och liknande kan säkert flyttas med från de verkstäder som ska samordnas, men det är också mycket som ska köpas nytt. Niklas Olsson talar om lyftanordningar och liknande.

– Totalt skulle jag tro att investeringen landar någonstans mellan 15 och 20 miljoner kronor, säger han.

När ska verkstaden vara klar?

– Vi hoppas att den ska vara klar i början av februari. Då har vi en månad på oss att flytta in. Första mars är det som att vrida på kranen, då vaknar alla på samma dag och vill ha sin bil servad, säger Niklas Olsson.

Hallen kommer att byggas intill den senaste saluhallen ut mot 26:an.

– Det har varit många turer fram och tillbaka, men nu bestämde vi att vi bygger, säger verkstadschef Niklas Olsson.

Det är ingen liten verkstad som ska sättas upp. Golvytan blir 1 700 kvadratmeter och ska räcka till för 15 eller 16 arbetsplatser för husbilar. Dessutom tillkommer en överbyggnad där ungefär 500 kvadratmeter ska utnyttjas som lager.

Samordnar verksamheten

Niklas Olsson berättar att Husbilslandet i dag har verkstadsverksamheten utspridd på tre olika verkstäder och lagret finns på fem olika platser. Nu koncentreras allt till anläggningen i Bäckhem, strax utanför Bäckhammar.

– Den nya verkstaden innebär att vi kommer att kunna flytta in sådan verksamhet som vi i dag lejer in utifrån. Vi kommer också att utöka verkstadstjänsterna så att vi kan ta emot och serva kunder som inte har köpt sin husbil här hos oss. Det har vi ingen möjlighet till i dag, säger han.

Behöver ni anställa fler reparatörer?

– Vi har redan anställt tre reparatörer under våren och räknar med att ta in lika många till i höst så att de är inkörda när vi tar den nya verkstaden i drift.

Men Niklas Olsson tror inte att det stoppar där:

– Om några år kan jag tänka mig att vi har tio reparatörer till.

Vad är det som gör att ni vågar satsa?

– Vi har sålt många fler bilar de senaste åren och då ökar underhållsbehovet. Sedan är vi underbemannade i dag. Jämfört med våra konkurrenter i samma storlek är vi bara hälften så många anställda, svarar Niklas Olsson.

15-20 miljoner kronor

Det är inte bara en verkstadshall som ska byggas. Den ska inredas också. En del verktyg och liknande kan säkert flyttas med från de verkstäder som ska samordnas, men det är också mycket som ska köpas nytt. Niklas Olsson talar om lyftanordningar och liknande.

– Totalt skulle jag tro att investeringen landar någonstans mellan 15 och 20 miljoner kronor, säger han.

När ska verkstaden vara klar?

– Vi hoppas att den ska vara klar i början av februari. Då har vi en månad på oss att flytta in. Första mars är det som att vrida på kranen, då vaknar alla på samma dag och vill ha sin bil servad, säger Niklas Olsson.

Hallen kommer att byggas intill den senaste saluhallen ut mot 26:an.