2016-05-27 06:00

2016-05-31 16:55

Som på landet fast mitt i stan

BOSTAD: Ovanlig fastighet till salu

1982 köpte Kjell Arvidsson den gamla fastigheten i Kristinehamns centrum. Han och hans fru Leena menar att huset har en speciell känsla, en atmosfär. När man kommer in innanför den höga häcken är det som att komma ut på landet mitt i stan.

Det var 1922 som läkaren Erik Lagerblad lät bygga huset på Skaraborgsvägen. Det är egentligen två hus, ett som var boningshus och ett där mottagningen och en lägenhet fanns. Dessutom finns ett rymligt gårdshus.

Köpte på 80-talet

Kjell Arvidsson kom in i historien i början av 1980-talet. Han behövde en lägenhet och föreslog för den dåvarande ägaren att han skulle få bo i gårdshuset. Ägaren menade att det inte gick att bo där men han lät Kjell renovera. Efter det fick Kjell Arvidsson bo ett år gratis. Sen fick han frågan om han ville köpa hela fastigheten. Numera är den indelad i sex lägenheter.

– Det är inte som ett vanligt hyreshus, säger Kjell Arvidsson.

De flesta av lägenheterna har egna ingångar från den lummiga trädgården och alla har ett eget hörn av trädgården eller en uteplats.

På insidan av huset finns det mycket som vittnar om den tid då huset byggdes. En stor takplafond är utformad av konstnären Rafael Rådberg. Han är även ansvarig för den platsbyggda inredningen i husets bibliotek.

– Huset har en själ och en atmosfär, säger Kjell Arvidsson.

Han förklarar att hyresgästerna inte brukar flytta så ofta.

– Det verkar som att de trivs, skrattar han.

Hus som överraskar

Kjell Arvidsson förklarar att många blir förvånade när de kommer in och får se huset. Från gatan ser man nästan bara den höga häcken som fungerar som ljuddämpare för trafiken på gatan utanför.

Det finns mycket intressanta detaljer i huset. Fönstren är blyinfattade och takhöjden generös. Men det är en hel del jobb med att underhålla det gamla huset.

– Jag köpte det utan att titta på det, säger Kjell Arvidsson.

Han berättar att han har lagt väldigt mycket pengar på renovering och det har blivit många arbetstimmar. Han och Leena har hunnit fylla 67 år och känner att det börjar bli dags att lämna över stafettpinnen.

– Att ta hand om huset och pappersarbetet med ett eget företag är en hel del jobb , säger han.

Kjell och Leena vill gärna bo kvar som hyresgäster. Kjell Arvidsson förklarar att han har bevarat mycket av de ursprungliga detaljerna för att man ska kunna återställa det i ursprungligt skick om man vill. De stora dörröppningarna med skjutdörrar mellan rummen är övertäckta men finns kvar under skivor som går lätt att ta bort.

– Alla lägenheter är speciella, det är inget som är standard, säger han.

Det var 1922 som läkaren Erik Lagerblad lät bygga huset på Skaraborgsvägen. Det är egentligen två hus, ett som var boningshus och ett där mottagningen och en lägenhet fanns. Dessutom finns ett rymligt gårdshus.

Köpte på 80-talet

Kjell Arvidsson kom in i historien i början av 1980-talet. Han behövde en lägenhet och föreslog för den dåvarande ägaren att han skulle få bo i gårdshuset. Ägaren menade att det inte gick att bo där men han lät Kjell renovera. Efter det fick Kjell Arvidsson bo ett år gratis. Sen fick han frågan om han ville köpa hela fastigheten. Numera är den indelad i sex lägenheter.

– Det är inte som ett vanligt hyreshus, säger Kjell Arvidsson.

De flesta av lägenheterna har egna ingångar från den lummiga trädgården och alla har ett eget hörn av trädgården eller en uteplats.

På insidan av huset finns det mycket som vittnar om den tid då huset byggdes. En stor takplafond är utformad av konstnären Rafael Rådberg. Han är även ansvarig för den platsbyggda inredningen i husets bibliotek.

– Huset har en själ och en atmosfär, säger Kjell Arvidsson.

Han förklarar att hyresgästerna inte brukar flytta så ofta.

– Det verkar som att de trivs, skrattar han.

Hus som överraskar

Kjell Arvidsson förklarar att många blir förvånade när de kommer in och får se huset. Från gatan ser man nästan bara den höga häcken som fungerar som ljuddämpare för trafiken på gatan utanför.

Det finns mycket intressanta detaljer i huset. Fönstren är blyinfattade och takhöjden generös. Men det är en hel del jobb med att underhålla det gamla huset.

– Jag köpte det utan att titta på det, säger Kjell Arvidsson.

Han berättar att han har lagt väldigt mycket pengar på renovering och det har blivit många arbetstimmar. Han och Leena har hunnit fylla 67 år och känner att det börjar bli dags att lämna över stafettpinnen.

– Att ta hand om huset och pappersarbetet med ett eget företag är en hel del jobb , säger han.

Kjell och Leena vill gärna bo kvar som hyresgäster. Kjell Arvidsson förklarar att han har bevarat mycket av de ursprungliga detaljerna för att man ska kunna återställa det i ursprungligt skick om man vill. De stora dörröppningarna med skjutdörrar mellan rummen är övertäckta men finns kvar under skivor som går lätt att ta bort.

– Alla lägenheter är speciella, det är inget som är standard, säger han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.